Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse fallgruvene møter norske boligkjøpere i utlandet

Ved kjøp av eiendom i utlandet ligger ansvaret for å sjekke forhold ved boligen i all vesentlighet på kjøper, forteller advokat Terje Hensrud i Wahl-Larsen Advokatfirma.

 Feriehus i Spania:  Ved kjøp av eiendom i utlandet ligger ansvaret for å sjekke forhold ved boligen i all vesentlighet på kjøper, forteller advokat Terje Hensrud. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet
Feriehus i Spania: Ved kjøp av eiendom i utlandet ligger ansvaret for å sjekke forhold ved boligen i all vesentlighet på kjøper, forteller advokat Terje Hensrud. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - I utlandet må man i stor grad sjekke ting selv, sier advokat Terje Hensrud i Wahl-Larsen Advokatfirma til Finansavisen.

Hvert år bistår han nordmenn ved kjøp og salg av bolig i utlandet, og skal denne helgen snakke om temaet under messen Eiendom i utlandet, som går av stabelen i Telenor Arena på Fornebu.

Ifølge tall fra SSB hadde nordmenn over 20 milliarder kroner i eiendom i utlandet, målt i ligningsverdi, ved utgangen av 2013. Tallene viser at Spania er det mest populære landet å kjøpe eiendom i, etterfulgt av Sverige og Frankrike, skriver avisen.

Å være på boligjakt i utlandet skiller seg fra hvordan det er her til lands, påpeker Hensrud.

- Ansvaret ligger i all vesentlighet på kjøper. I Norge er megler pålagt etter norsk lov å sjekke en lang liste med ting, og er ansvarlige. I mange andre land stilles det ikke samme type krav til de som er mellommenn ved salg av eiendom, sier han til Finansavisen.

- Går ofte tregt Hensrud ramser opp noen av de viktigste punktene på sjekklisten:

- Sjekk hva som ligger i reguleringsplanen, om det foreligger skatterestanser som eiendomsskatt, hvorvidt det er ferdigstillelses- og bostedsattest på eiendommen, om det er foretatt påbygninger og om de i så fall er godkjent, og om det er åpnet inspeksjonssaker på eiendommen.

- Hva vil du si er de vanligste fallgruvene nordmenn går i når de kjøper i utlandet?

- At de nokså ukritisk overfører metoden for omsetning av eiendom de kjenner fra Norge, til utlandet. Videre at det er gjort endringer på eiendommen som ikke er godkjent. Kanskje oppdages det ikke før man skal selge igjen. En årvåken kjøper kan da komme til å kreve prisavslag, sier Hensrud til Finansavisen.

Flere nyheter - Vil bidra til svakere boligpriser og utløse en hardere nedtur
Leide ut 3-roms på Sørenga for hele 25.000 i måneden - på første visning
Brennhete Spania-boliger: Utbygger lanserer i Norge

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!