Disse får Jens til å se mot Sverige

Sverige kan ha funnet en løsning på utfordringen med økt sykefravær.

KRAFTIG KUTT: Hos MAXI MAT på Nordbysenteret ved Svinesund er sykefraværet blitt redusert med femti prosent det siste året. Fra venstre Joel Nilsson, Estelle Solorzano og Irene Axselssen liker seg godt på jobben. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KRAFTIG KUTT: Hos MAXI MAT på Nordbysenteret ved Svinesund er sykefraværet blitt redusert med femti prosent det siste året. Fra venstre Joel Nilsson, Estelle Solorzano og Irene Axselssen liker seg godt på jobben. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| NORDBY (Dagbladet): Siden 2003 er sykefraværet i Sverige blitt mer enn halvert. Siden 2001 har sykefraværet i Norge økt med 1,4 prosent. Kraftigst øker det legemeldte sykefraværet.

Kristina Alexanderson ved det Karolinska instituttet mener legenes nasjonale retningslinjer for sykmeldinger etter diagnoser kan være en del av årsaken til at svenskenes sykefravær har falt så drastisk.

—De utredninger som er gjort til nå viser er veldig positive, sier hun.

I fjor var 3,7 prosent av den norske arbeidsstokken syke. I Sverige var tallet bare 2,4 prosent. I Norge var 4,7 prosent av arbeidsaktive kvinner syke. For menn var tallet 2,7 prosent som hadde vært minst ei uke borte fra jobb. I Sverige er var tilsvarende tall 3,0 prosent og 1,9 prosent.

Innført tidsfristerAlexanderson bekrefter at sykefraværet er mer enn halvert siden 2003. Hva er det svenskene har fått til, som ikke Norge har gjort?

—De seinere åra har man i Sverige vært tydeligere med å sette inn andre tiltak langt tidligere enn før. Forsäkringskassen har i større utstrekning kontrollert om dem som søker sykepenger har rett til det i henhold til reglene. De er også flinkere til å følge opp de som har vært sykemeldt lenge. Man ser etter andre muligheter på jobben, om de trenger førtidspensjon eller om de skal rehabiliteres. Men det er vanskelig å si hva som gjør at man har fått lavere sykefravær i Sverige, flere faktorer spiller inn, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.