Disse får økt skatt

Både statsminister Kjell Magne Bondevik og Ap-leder Thorbjørn Jagland vil tette skattehull som gir kjendiser og andre i frie yrker muligheten til å drive en lukurativ skatteplanlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld fortsetter Ap og sentrumspartiene budsjettforhandlingene der denne saken er et av de heteste spørsmålene. Hvis Ap og regjeringspartiene blir enige, betyr det økt skatt for mange kjendiser som i dag utnytter skattehullet som den såkalte delingsmodellen åpner for.

Men det vil også bety økt skatt for mange i frie yrker som

  • konsulenter
  • advokater
  • leger
  • tannleger
  • revisorer
  • forfattere
  • artister

Onsdag sa statsminister Kjell Magne Bondevik i Stortingets spørretime at han mener det er et problem at folk i såkalt frie yrker kan slippe unna med en langt lavere skattesats enn alminnelige lønnstakere som tjener langt mindre. Bondevik svarte på et spørsmål fra Ap's tidligere finansminister, Jens Stoltenberg, som flere ganger har vært på banen og kritisert de utilsiktede virkningene av noen vesentlige huller i vår skattelovgivning. Ap har bestemt at dette er en av de viktige brikkene partiet må ha på plass før de er villige til å inngå en budsjettavtale.

I går kveld sa både Ap's finanspolitiske talskvinne og KrFs Lars Gunnar Lie at de ser muligheter for en avtale, men at partene står langt fra hverandre.

Småbedriftene

Ap står steilt på at man skal skattlegge de rikeste hardest og heller gi de lavtlønte skattelettelser. Dette er ikke sentrumspartiene imot, men de frykter at dersom de tetter de såkalte skattehullene i delingsmodellen, er det ikke bare en lang rekke kjendiser som får svi. De frykter at dette vil ramme små og mellomstore bedrifter, også kalt SMB. Og SMB er for sentrumspartiene et viktig symbol.

Må til Høyre?

Dersom det blir forhandlingsbrudd, må sentrumspartiene undersøke om det er mulig å få til en avtale med Høyre og Frp. Da blir det neppe tettet noen skattehull.

<B>ØKT SKATT:</B> Otto Jespersen er blant dem som kan regne med økt skatt hvis Bondevik og Jagland får viljen sin.