Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langtidsværet:

Disse får se nyttårsrakettene

Her kommer meteorologens værvinnere på nyttårsaften.

1. JANUAR 2019: Nyttårsrakettene over Trondheim skinte mot nattehimmelen sist nyttårsaften. Nå er varslet regn og foreløpig usikre tåkeforhold. Illustra Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
1. JANUAR 2019: Nyttårsrakettene over Trondheim skinte mot nattehimmelen sist nyttårsaften. Nå er varslet regn og foreløpig usikre tåkeforhold. Illustra Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Været ut av 2019 og været inn i 2020 - Meteorologisk institutt har det nye langvarselet klart fram til neste helg.

- Og hvor i vårt langstrakte land finner vi værvinnerne på selveste nyttårsaften?

- Jeg får gi to svar, alt etter folks smak og behag. De som vil ha en mest mulig vinterlig inngang til det nye tiåret, bør bli i Nord-Norge eller dra mot nord. Og de som foretrekker nedbørsfri nyttårsfeiring kombinert med noen plussgrader, ja de bør finne et sted østafjells, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Og det ser ikke aller verst innimellom en del varslet regn og vind nærmeste uke i Bergen og store deler av Vestlandet 31. desember, heller:

- Det blir plussgrader, noe opphold mellom regnbygene, men sannsynligvis halvgrått, sier vakthavende statsmeteorolog.

For Midt-Norge blir det i snitt et par varmegrader nyttårsaften med overhengende sannsynlighet for regnvær.

Og utsiktene til klarvær og god sikt når nyttårsrakettene går til værs?

Vindforhold til påvirke lokale utslag av tåke og gråvær. Der vil meteorologene se an de siste bevegelsene mot 31. desember før de kommer med lokale rakettvarsler.

Fra nordavind til sønnavind

De store værskiftningene i den nye langtidsperioden kommer nå til helgen med store temperaturforskjeller fra pluss til minus fredag - og tilbake til stabilt plussvær og nye «vanlige» minusgrader allerede fra søndag.

Statsmeteorolog Moxnes forklarer:

- Grovt sagt skjer det brå endringer fra Trøndelag og sørover fordi nordavinden blir kraftig forsterket fra fredag. Så tar sønnavind like brått over fra lørdag/søndag.

I Trondheim snur temperaturen fra minus 5 fredag til pluss 3,4 eller 5 grader allerede utpå lørdagen.

10 grader på ett døgn

I Oslo og mange andre steder østafjells endrer temperaturen seg med 10 grader eller mer fra lørdag til søndag/mandag - fra minus 7 til + 6.

Skimetropolen Trysil byr på mellom 9 og 12 kuldegrader hele kommende helg. Så snur det brått og stabilt til mellom 0 og minus 3 fra inngangen til det nye året.

I Bergen og omegn skjer det motsatte i helga. Da stiger temperaturen brått fra et par til 10 varmegrader. Så faller det brått igjen til noen få plussgrader.

Meteorologenes advarsel peker mot den lange kyststrekningen Ofoten - Vesterålen - Troms. Der kan det bli liten storm de nærmeste dagene.

Gamle skiløyper

- Blir det nytt skiføre noen steder?

- Neppe så mange skiløyper i tillegg der de allerede er. Nedbøren ser ut til å komme med varmegradene. Det kan bety i praksis at regn først blir til snø oppe i 1 000 til 1 200 meters høyde.

- Er det noe rart med dette nyttårsværet - med tanke på at det er målt over 40 graders forskjell på varmest og laveste døgnpunkt mot slutten av desember?

- Forskjellen er nok litt større enn gjennomsnittet for denne i perioden. Men det er innenfor kjente desembervariasjoner, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.