Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse får skylda for massakrene i Syria

Militsen Shabiha ledes og finansieres av Assads regime, men gjør det mulig for diktatoren å skyve fra seg skylda.

FRYKTET: Den Assad-tro militsen Shabiha får skylden for massakrene i Houla og Hama. Foto: YouTube
FRYKTET: Den Assad-tro militsen Shabiha får skylden for massakrene i Houla og Hama. Foto: YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag for to uker siden ble 108 personer, blant dem 49 barn, drept i to opposisjons-kontrollerte landsbyer i Houla-regionen i Syria.

Øyenvitner og aktivister fortalte at de som sto bak grusomhetene var medlem av den lokale regimelojale militsen Shabiha.

Får fritt leie FN-sjefen Herve Ladsous kunne kort tid etter massakren fortelle at ofrene hadde skader fra bombardement fra syriske stridsvogner og artilleri, men at de aller fleste ofrene hadde blitt drept av håndvåpen som kniver, og sa at mye tydet på at Shabiha-en sto bak.

I går ble rundt 100 drept i en ny massakre mot en liten landsby i Hama-provinsen. Løytnant Khaled Ali i opposisjonen i Hama opplyste til Dagbladet i går at samme metode ble brukt - først ble landsbyen utsatt for bombardement fra den syriske hæren, og deretter gikk lokal shabiha inn.

108 DREPT: 108 personer ble drept i en massakre i Houla for drøyt to uker siden. I går ble rundt 100 personer drept i en massakre i Hama-provinsen. Her gravlegges mange av de 108 ofrene etter massakren i Houla. Foto: Reuters/Shaam News Network/Scanpix
108 DREPT: 108 personer ble drept i en massakre i Houla for drøyt to uker siden. I går ble rundt 100 personer drept i en massakre i Hama-provinsen. Her gravlegges mange av de 108 ofrene etter massakren i Houla. Foto: Reuters/Shaam News Network/Scanpix Vis mer

I begge tilfeller har regimet i Syria fraskrevet seg ethvert ansvar, for ifølge BBC gjør Shabiha-tilstedeværelsen det mulig for syriske myndigheter å nekte skyld i de mest brutale hendelsene i opprøret.

- Monstre Den fryktede militsen skal dessuten ha kjempet skulder ved skulder med sikkerhetsstyrkene mot opprøret i landet, og det er lite tvil om at de blir væpnet og finansiert av Assads regime.

- De er som monstre. De har store muskler, store mager og store skjegg. De er alle veldig høye og skremmende, og tar steroider for å pumpe opp kroppene sine, sier legen Mousab Azzawi til The Sunday Telegraph.

I en video for å promotere militsen blir stereotyp-bildet Azzawi gir bekreftet av en mann identifisert som Areen al-Assad, et medlem av president Bashar al-Assads egen familie. Areen har til og med ansiktet til Bashar tatovert på sin enorme bicep.

- MONSTRE: Shabiha-militsen beskrives som monstre med store musl,er mager og store skjegg. Dette er angivelig Areen al-Assad, et medlem av både Shabiha og presidentens familie. Foto: YouTube
- MONSTRE: Shabiha-militsen beskrives som monstre med store musl,er mager og store skjegg. Dette er angivelig Areen al-Assad, et medlem av både Shabiha og presidentens familie. Foto: YouTube Vis mer

Bashar al-Assads fetter Numir skal ifølge The Sunday Telegraph ha tatt over som en hovedkommandør for Shabiha. Presidentens fryktede bror, Maher al-Assad - også kalt «slakteren fra Deraa» - skal ifølge BBC være Numirs sjef.

Medlemmene i Shabiha-en kommer hovedsaklig fra den shiamuslimske sekten Alwite, som diktatoren selv. Også presidentens nærmeste maktelite er en del av sekten, som for øvrig er en minoritet i Syria.

I mai ble Bashar al-Assads fettere Fawwaz og Munzir utsatt for sanksjoner fra EU for deres rolle i «sin undertrykkelse av sivilbefolkningen som medlemmer av Shabiha».

USA krever stans USA krever nå stopp på volden fra Shabiha-en.

FRYKTEDE MENN: Maher al-Assad (t.h) ansees som sjef for Shabiha-en. Svigerbroren Asef Shawkat (t.v) er nestsjef i landets forsvarsstab og tidligere sjef for den fryktede militæretterretningen.
Foto: AFP/Ramzi Haidar/Scanpix
FRYKTEDE MENN: Maher al-Assad (t.h) ansees som sjef for Shabiha-en. Svigerbroren Asef Shawkat (t.v) er nestsjef i landets forsvarsstab og tidligere sjef for den fryktede militæretterretningen. Foto: AFP/Ramzi Haidar/Scanpix Vis mer

- Den regime-sponsede volden som vi igjen vitnet i Hama i går er rett og slett skandaløs og samvittighetsløs. Assad har forverret sin brutalitet og dobbeltspill, og Syria vil ikke være fredelig, stabil eller absolutt demokratisk før Assad går, sa utenriksminister Hillary Clinton i dag.

Clinton mener Assads tid er over og mener den eneste løsningen på krisen i landet er om han fratrer fra makt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa også at Assad har mistet all legitimitet, men mener han må følge den internasjonale utsendingen Kofi Annans sekspunktsplan.

Etterlyser konsekvenser Annan selv ble tvunget til å innrømme at fredsplanen ikke har blitt gjennomført, og at blodbadet den siste tiden bare illustrerer at det har blitt verre den siste tiden.

KREVER STANS: USAs utenriksminister Hillary Clinton. Foto: Reuters/Saul Loeb/Scanpix
KREVER STANS: USAs utenriksminister Hillary Clinton. Foto: Reuters/Saul Loeb/Scanpix Vis mer

Annan etterlyste i dag konsekvenser som følge av at Syria ikke implementerer planen.

- Hvis vi forener oss bak en prosess og handler og snakker med en stemme, tror jeg det fremdeles er mulig å unngå det verste og få Syria ut av denne krisen. For Syrias folk, som opplever marerittet, må det internasjonale samfunnet forene seg og handle som en.

KREVER KONSEKVENSER:  Den internasjonale utsendingen Kofi Annan. Foto: Reuters/Allison Joyce/Scanpix
KREVER KONSEKVENSER: Den internasjonale utsendingen Kofi Annan. Foto: Reuters/Allison Joyce/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling