Disse får toppjobbene i EU

Europeiske ledere enige om hvem som skal få toppjobbene i EU.

PRESIDENT: Stats- og regjeringssjefene i EUs medlemsland har nominert tyske Ursula von der Leyen (60) til posten som ny president for EU-kommisjonen de kommende fem årene.Foto: Markus Schreiber/AP/NTB Scanpix
PRESIDENT: Stats- og regjeringssjefene i EUs medlemsland har nominert tyske Ursula von der Leyen (60) til posten som ny president for EU-kommisjonen de kommende fem årene.Foto: Markus Schreiber/AP/NTB ScanpixVis mer

Stats- og regjeringssjefene i EUs medlemsland har nominert tyske Ursula von der Leyen (60) til posten som ny president for EU-kommisjonen de kommende fem årene.

EU-kommisjonen ligger dermed an til å få sin første kvinnelige sjef.

Beslutningen om å nominere von der Leyen ble tatt etter et tre dager langt maratonmøte i Brussel der stats- og regjeringssjefene på et tidspunkt forhandlet 18 timer i strekk.

Posten som kommisjonspresident regnes som den viktigste av toppjobbene som nå skal fordeles i EU.

Von der Leyen er i dag forsvarsminister i Tyskland. Hun tilhører statsminister Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU.

Må bli godkjent

Det blir nå opp til de folkevalgte i EU-parlamentet å ta stilling til stats- og regjeringssjefenes forslag. Ursula von der Leyen må bli godkjent av over halvparten av parlamentarikerne for å bli valgt.

Men ved å foreslå von der Leyen har stats- og regjeringssjefene valgt å gå vekk fra det såkalte spisskandidatsystemet, der de ulike partifamiliene i EU-parlamentet fremmer sine egne kandidater til posten som kommisjonspresident.

De folkevalgte EU-parlamentet har tidligere understreket at de vil forbeholde seg retten til å avvise enhver kandidat som ikke har stilt som offisiell spisskandidat.

EU-kommisjonens sittende president er Jean-Claude Juncker (64) fra Luxemburg. Han har sittet i fem år og bestemte seg for ikke å stille til gjenvalg.

President for Det europeiske råd

Belgias fungerende statsminister Charles Michel er utnevnt til ny president for Det europeiske råd.

Den belgiske 43-åringen får i første omgang posten for to og et halvt år.

Charles Michel Foto: Geoffroy van der Hasselt/AP/NTB Scanpix
Charles Michel Foto: Geoffroy van der Hasselt/AP/NTB Scanpix Vis mer

Utnevnelsen ble gjort av stats- og regjeringssjefene på EUs toppmøte etter tre dager med knallharde forhandlinger om hvordan toppjobbene i Brussel skal fordeles.

Charles Michel tilhører den liberale partifamilien. Han har vært statsminister i Belgia siden 2014, men gikk på en smell i valget i mai i år.

Etter valget har han ledet et forretningsministerium i påvente av en ny regjeringskoalisjon.

Utenrikssjef

EUs toppmøte har nominert Spanias utenriksminister Josep Borrell (72) til posten som utenrikssjef. Han overtar etter italienske Federica Mogherini.

Den spanske sosialdemokraten får posten i fem år.

Josep Borrell Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/NTB Scanpix
Josep Borrell Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/NTB Scanpix Vis mer

Beslutningen ble tatt etter et tre dager langt maratonmøte i Brussel der stats- og regjeringssjefene i EU ble enige om en pakke med nominasjoner og utnevnelser til toppjobbene i unionen.

Borrell har lang fartstid fra Brussel og har tidligere vært president i EU-parlamentet.

Han tilhører det spanske sosialdemokratiske partiet PSOE og er i dag utenriksminister i statsminister Pedro Sanchez' regjering.

President for Den europeiske sentralbanken

Europeiske ledere har nominert franske Christine Lagarde (63) til posten som president for Den europeiske sentralbanken (ESB).

Christine Lagarde Foto: Markus Schreiber/AP/NTB Scanpix
Christine Lagarde Foto: Markus Schreiber/AP/NTB Scanpix Vis mer

Lagarde er i dag sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF). Hun har tidligere vært finansminister i Frankrike.

Nominasjonen til ESB kommer etter et tre dager langt maratonmøte i Brussel der stats- og regjeringssjefene i EU ble enige om en pakke med nominasjoner og utnevnelser til toppjobbene i unionen.

Lagarde vil overta sjefstolen i ESB etter italienske Mario Draghi, som har ledet institusjonen siden 2011.

Ser fram til samarbeidet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ser fram til samarbeidet med de nyvalgte EU-toppene.

- Ser fram til å samarbeide med det nye EU-lederskapet. I en uforutsigbar verden er samarbeidet mellom NATO og EU viktigere og nærere enn noen gang før, skriver han på Twitter.