Disse får vaksinen først

Barn og helsepersonell står først i vaksinekøen ved en pandemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Opptil 13000 nordmenn kan dø i løpet av en vinter ved en pandemi, viser Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa som ble lagt frem av helsemyndighetene i går. Pandemiplanen (PDF)

- Vi har vært forberedt på at når våren kommer og trekkrutene blir brukt og fuglene kommer nordover, vil risikoen øke for at vi kan bli smittet. Nå er det skjedd at vi har fått en situasjon noe nærmere våre grenser noe tidligere enn vi i utgangspunktet så for oss. Men heldigvis har vi brukt vinteren på å forberede oss, sa landbruksminister Terje Riis Johansen da han la frem planen i går.

Massevaksinasjon

Norske myndigheter jobber nå på spreng for å sikre at det vil bli produsert nok vaksiner dersom en pandemi skulle komme til Norge. Men fordi det kan bli vanskelig å skaffe vaksine under en verdensomspennende pandemi, blir norske kommuner nå om å sette opp lister over hvem som skal få vaksine først.

- Vi skal kunne gjennomføre en massevaksinasjon i løpet av noen få dager. Om vi får vaksinen i en fredelig fase, er det ikke grunn til å vaksinere alle i løpet av kort tid. Men om vaksinen skulle komme rett før en pandemibølge, kan det være viktig å få gjort det raskt, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.no.

Etter prioriteringslisten skal helsepersonell og barn prioriteres før andre. Også viktige samfunnsektorer som telefoni, strøm og kraftforsyning skal prioriteres. Se tabellen til høyre for myndighetenes prioriteringsliste.- Mange kan bli syke samtidig, og vi kan få mangel på kritisk personell, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i går.

Høy dødelighet

Pandemiplanen beskriver to hovedscenarier. Det ene er moderat pandemi med middels høy sykelighet og relativt lav dødelighet. Det andre er et katastrofescenario med høy sykelighet og høy dødelighet.

«Dersom en katastrofal pandemi skulle ramme Norge i stort omfang og gir høy dødelighet, kan det være viktig å prioritere grupper som forventes raskt å bli friske og arbeidsføre foran grupper som forventes å være omsorgstrengende også etter behandling.

Ved sykdom som ubehandlet gir et mildere sykdomsbilde og lav dødelighet vil prioriteringsrekkefølgen kunne være motsatt,»
heter det i planen.

Beredskapsplaner

Alle norske kommuner blir nå bedt om å sette opp lokale beredskapsplaner med prioriterte lister over hvem som skal få vaksine først, dersom det skulle bli en pandemi og det blir mangel på vaksine.

- Allerede fra neste høst vil vi gjerne at kommunene har et apparat der de blir i stand til å gjøre dette veldig raskt, sier Stene-Larsen.

- Det betyr at myndighetene ikke ser noen umiddelbar fare for en pandemi denne våren?

- Akkurat nå er situasjonen prinsippielt den samme som den har vært de siste årene, sier folkehelsedirektøren.

Han understreker at fugleinfluensa i dag ikke er noen pandemi, og at det er minimal sjanse for at fugleinfluensa skal smitte fra fugler til mennesker. For at en pandemi skal oppstå, må viruset først smitte fra fugl til mennesker og deretter muteres slik at det også kan smitte mellom mennesker.

FRYKTER MEDISINMANGEL: Både vaksiner mot fugleinfluensa og lindrende medisiner som Tamiflu kan bli mangelvare under en pandemi.
FUGLEDØD: Greske helsemyndigheter samler inn døde svaner i havnebyen Stavros i dag. Også i landets neststørste by, Thessaloniki, er døde svaner testet positivt for H5N-viruset.