- VÅRE NIVÅER ER IKKE FOR HØYE: - Det kan vi dokumentere, sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group. 
Foto: Marit Hommedal /  SCANPIX.
- VÅRE NIVÅER ER IKKE FOR HØYE: - Det kan vi dokumentere, sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX.Vis mer

Disse fem norske selskapene er anklaget for å ha solgt russerne dårlig fisk

Nå trues de med boikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter truer med boikott av norsk fisk etter at de skal ha funnet parasitten kveis i torskelever og listeria og forhøyede bakterienivåer i kjølt laks, ørret og lysing fra fem produsenter i Norge. De er ikke fornøyd med Mattilsynets kontroll.

Ifølge Mattilsynet skal russerne ha funnet:

• Levende parasitt i kjølt torskelever fra Tobø Fisk
• Forhøyet bakterienivå i kjølt laks fra Lerøy Aurora
• Listeria i kjølt lysing fra Brødrene Sperre AS
• Listeria i kjølt ørret fra Slakteriet AS
• Forhøyet bakterienivå i kjølt ørret fra Brandasund fiskeforedling, som eies av Sjøtroll.

- Våre nivåer er ikke for høye Parasittene og bakteriene kan gi alvorlig sykdom, men dør ved frysing, steking og koking. Det er ikke nok for russiske myndigheter, som har strengere hygienekrav enn det som er norsk og internasjonal standard. Russiske myndigheter ga Mattilsynet og fiskeprodusentene en uke på å redegjøre for situasjonen. Fristen gikk ut i går. Mattilsynet jobbet på spreng før helgen og rakk den så vidt.

Selskapene stiller seg uforstående til anklagene.

- Dette har ikke vi noe med. Våre nivåer er ikke for høye, det kan vi dokumentere, sier konsernsjef i Lerøy, Henning Beltestad.

- Hva som har skjedd under transport, har ikke vi kontroll på. Det er det importøren som har ansvar for, sier han, og ønsker ikke å si noe mer.

Må ha mer informasjon - Vi har fått beskjed om at det er funnet listeria, men det kan ikke stemme. For det første selger vi ikke fersk lysing, bare frosset. Hvis det er snakk om fersk lysing, må det være en annen leverandør, sier direktør for Brødrene Sperre, Inger Marie Sperre.

- Vi har levert åtte tusen tonn pelagisk fisk til Russland, og praktiserer det russiske regelverket på de russiske leveransene. Vi tar jevne prøver, men har ikke funnet listeria, sier Sperre.

Hun utelukker ikke at det finnes listeria i deres produkter, men sier at de ikke har fått nok informasjon til å kunne spore fisken.

En boikott vil være et problem for bedriften.

- Dette er en vanskelig sak for oss, sier hun.

Boikott i fjor Ole Johan Eilertsen, daglig leder i Slakteriet A/S, bekrefter at de har en dialog med russiske myndigheter, men tar saken med ro.

- De har bedt om noe dokumentasjon, og det har de fått. Dette er ikke noe problem for oss.

Administrerende direktør Willy Berglund i Sjøtroll bekrefter at han har mottatt brev og at han har svart, men vil ikke si noe utover det. Dagbladet har også vært i kontakt med Tobø Fisk, men de har ikke svart på spørsmål om saken.

Fiskeriministeren vil ikke gi noe intervju om saken, hun overlater den til Mattilsynet.

Russerne har boikottet norsk fisk en rekke ganger, sist i mai i fjor. De 13 selskapene som da ble utestengt, har fortsatt ikke tilgang til det russiske markedet.