KREVER FRED: Tamiler demonstrerte utenfor Utenriksdepartementets i Oslo i morges. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KREVER FRED: Tamiler demonstrerte utenfor Utenriksdepartementets i Oslo i morges. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Disse fikk Norge til bryte tausheten

Flere hundre tamiler demonstrerte utenfor UD i morges. Norge fordømmer krigshandlingene i Sri Lanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det måtte et sted mellom 300 og 400 demonstranter til for at den norske regjeringen uttalte seg om de siste dagers kamphandlinger i Sri Lanka.

Regjeringsstyrker i Sri Lanka gjennomfører i disse dager en storoffensiv mot tamilske opprørere. Ifølge FN er minst 30 sivile drept, etter at regjeringsstyrker i helgen rykket inn i området for å nedkjempe siste rest av motstand fra LTTE-geriljaen.

Les: FN er bekymret

- Folkemord
Den uanmeldte demonstrasjonen utenfor Utenriksdepartementet i Oslo gikk rolig for seg i dag tidlig.

Politiet møtte opp for å gi sin bistand til demonstrantene, samt sørge for at det ikke eskalerte til voldeligheter. Flere hundre møtte opp med bannere for å fordømme de siste dagers handlinger på Sri Lanka, samt at de krevde at norske myndigheter skulle gå ut med en uttalelse om konflikten.

- For meg er dette folkemord. Krigen mot sivile må stanse. Regjeringen i Sri Lanka angriper uskyldige i områder de selv sier skal være trygge for sivilbefolkningen, sier Sulaksana Sivapatham, talsperson for Tamil Sangan.

De hevder at så mange som 300 sivile er drept i de siste dagers kamphandlinger.

KREVDE SVAR: Mellom 300 og 400 tamiler møtte opp under dagens demonstrasjon. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KREVDE SVAR: Mellom 300 og 400 tamiler møtte opp under dagens demonstrasjon. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Regjeringen fordømmer
Og det ga resultater. Etter timer med roping kom UDs Jon Hanssen-Bauer ut på trappa utenfor departementet.

- Vi skjønner deres sinne og frustrasjon. Regjeringen ønsker å komme med følgende uttalelse: Vi fordømmer krigføringen og de lidelsene sivile opplever i Sri Lanka. Det er avgjørende at folkeretten følges. Dette er uakseptabelt, sa Hanssen-Bauer til de oppmøtte.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier at begge parter har en absolutt plikt til å sørge for at sivilbefolkningen ikke lider.
— Nå må alt settes inn på å stoppe befolkningens lidelser, Vi mottar meldinger om at tallet på sivile ofre er sterkt økende, og at flyktningene kommer i kryssilden mellom partene. Dette er meget alvorlig, sier Solheim til NTB.

Demonstrantene, som krever fred i området og en egen stat for tamiliene, synes uttalelsen ikke kom fort nok.

- Vi er glade for at de uttaler seg. Men det skal ikke være nødvendig at vi må komme å rope i flere timer for at de skal reagere, sier Sivapatham til Dagbladet.no.

BEKYMRET: Tamilen Sulaksana Sivapatham (til høyre) er bekymret for bestefaren sin som er i Sri Lanka. Sammen med Suthan Ananthan demonstrerte Sivapatham utenfor UD i dag. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
BEKYMRET: Tamilen Sulaksana Sivapatham (til høyre) er bekymret for bestefaren sin som er i Sri Lanka. Sammen med Suthan Ananthan demonstrerte Sivapatham utenfor UD i dag. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer

Hun mener nå at norske myndigheter må fortsette presset mot begge sider i konflikten.

Debatt: Hvorfor så unnfallende, Stoltenberg?

NORGE FORDØMMER: Spesialutsending Jon Hanssen-Bauer i UD (t.v.) forsikret demonstrantene om at Norge fordømmer krigføringen som nå pågår i Sri Lanka.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
NORGE FORDØMMER: Spesialutsending Jon Hanssen-Bauer i UD (t.v.) forsikret demonstrantene om at Norge fordømmer krigføringen som nå pågår i Sri Lanka. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer