HEMSEDALSFJELLET: Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er en av strekningene som er utsatt for vinden og snøen som er meldt de neste dagene. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
HEMSEDALSFJELLET: Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er en av strekningene som er utsatt for vinden og snøen som er meldt de neste dagene. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

Disse fjellovergangene er utsatt for uværet

Det kan bli dårlig føre på flere fjelloverganger i Sør-Norge denne uka. Meteorologen anbefaler å sjekke været og trafikkmeldinger før man legger ut på tur.

Om du har tenkt å reise til hytta for å tilbringe resten av førjulstida der, kan det være lurt å vente et par dager til. I Sør-Norge blir det nemlig sterk vind og nedbør i fjellområdene.

- I løpet av morgendagen kommer vinden til å øke til stiv kuling i fjellområdene i Sør-Norge. I løpet av onsdagen kan det bli sterk kuling på de mest utsatte stedene, sier meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Det kan være dermed være lurt å sjekke været og trafikkmeldinger hvis man skal kjøre over fjellet denne uka, spesielt på onsdagen, oppfordrer meteorologen.

- Vær forberedt

- Det kan bli snø og sterk vind på de øverste overgangene. Det er særlig de østlige fjellområdene som vil få nedbør, sier Granerød til Dagbladet.

Det ser ut som den sterkeste vinden kommer tirsdag kveld og onsdag, men vinden vil holde seg litt utover torsdagen.

- Det er greit å være forberedt på at det kan være vanskelig i fjellovergangene i flere dager.

Han forteller at det er typisk at det blir problemer på riksvei 7 over Hardangervidda med en slik vindretning. Også strekningen over Haukelifjell er utsatt.

Allerede i går var det kolonnekjøring på grunn av uvær over de to nevnte strekningene, i tillegg til riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Mandag ettermiddag opplyste Statens vegvesen også om at fylkesvei 55 over Sognefjellet er stengt for vinteren.

Snø, sludd og regn

Årsaken til den kraftige vinden, er at høytrykket som har ligget over Skandinavia den siste tida har flyttet seg østover.

- Det har gjort at lavtrykket i Atlanterhavet kommer inn i Nordsjøen i løpet av uka, og setter opp et sørøstlig vindfelt over store deler av landet. Med dette kommer det nok litt spredt nedbør på Sør- og Østlandet.

Nedbøren vil for det meste bestå av snø, bortsett fra nede ved Skagerrak-kysten, hvor nedbøren vil komme som sludd eller regn.

Oppholdsvær i resten av landet

For Vestlandets del vil det være oppholdsvær store deler av uka, men det kan komme litt spredt nedbør her og der, noe som Rogaland er mest utsatt for.

- Så ser det ut som Midt-Norge kommer til å få sørøstlig vind og forholdsvis høyt skydekke. Der blir det oppholdsvær hele uka, men i Trøndelag kan det være muligheter for litt nedbør i natt, forteller meteorologen.

Videre nordover vil Nordland, Troms og Finnmark også få sørøstlig vind og forholdsvis høyt skydekke.

- Det kan være noe lave skyer i indre strøk, mens kystområdene i Nord-Norge kan forvente en del klarvær. Det kan bli muligheter for lokal tåke på Finnmarksvidda, sier Granerød.

Varmere, så kaldere

I de fleste store byene vil temperaturen stige de neste dagene, for så å synke til helgen, ifølge meteorologen.

- Temperaturen i Oslo vil nok stige til omkring null grader i løpet av uka, kanskje til og med noen plussgrader på onsdag og torsdag, før det blir kjølig igjen i helga, sier Granerød.

Ned mot Kristiansand vil temperaturen stige til 3-4 grader i løpet av uka, så vil det bli kjøligere igjen inn mot helgen. Også i Bergen vil temperaturen ligge på plussiden fram til torsdag, så vil temperaturen her falle inn til helgen.

- I Trondheim blir det også en økning i temperaturen de neste dagene. Temperaturen ligger på minussiden nå, men i løpet av torsdagen kan man forvente så vidt over null grader, før gradene synker igjen.

I Tromsø blir det forholdsvis kaldt de neste dagene, med fem og seks minusgrader.

- Det vil holde seg stabilt, men det kan også bli noe kaldere i perioder, sier meteorologen.