Disse fjellovergangene kan måtte stenge i jula

Nå begynner juleutfarten. Dette er Vegtrafikksentralens råd.

KOLONNEKJØRING:  På E134 over fjellet er det kolonnekjøring. Andre fjelloverganger står i fare for å stenge helt eller delvis i jula, varsler Statens vegvesen. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Johan Brun / Dagbladet
KOLONNEKJØRING: På E134 over fjellet er det kolonnekjøring. Andre fjelloverganger står i fare for å stenge helt eller delvis i jula, varsler Statens vegvesen. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Johan Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Juletrafikken vil flyte som normalt. Det Vegtrafikksentralen er bekymret for, er fjellovergangene.

Det melder Statens Vegvesen til Dagbladet.

Stenger fjelloverganger I dag stengte riksvei 13 over Vikafjellet på grunn av rasfare. På E134 over fjellet er det kolonnekjøring. Andre fjelloverganger står i fare for og helt eller delvis måtte stenges i jula hvis været tilsier det.

Det forteller Therese Thowsen, fagruppeleder for Vegtrafikksentralen til Dagbladet.

- Så følg med på vær- og trafikkmeldingene før du setter deg i bilen, er rådet fra Thowsen til juletrafikanter som skal krysse fjell for å komme seg til julefeiringen i tide.

Dagbladet har oppdaterte trafikkmeldinger her.

Disse veiene bør du følge med på Andre fjelloverganger man bør følge godt med på er E10 over Bjørnefjell og E6 over Saltfjellet.

- De stenger klokka 17.00 på julaften og åpner igjen klokka 12.00 første juledag, sier Thowsen.

Hun legger til at vegtrafikksentralen vil fortløpende gi informasjon om trafikksituasjonen, også i jula.

Vinter- og julestengt I tillegg til de allerede nevnte fjellovergangene, er fylkesvei 51 over Valdresflye vinterstengt. Veien åpner ikke igjen før til våren.

- Det er besluttet at veien ikke skal vedlikeholdes i vinter, sier Thowsen, som forsikrer at Statens vegvesens vegtrafikksentraler landet rundt vil følge med på trafikken i hele jula.

- Ta med mat, klær og slepetau Skal du kjøre langt i jula, er anbefalingen fra både Statens vegvesen og Vegdirektoratet klinkende klar: vær forberedt hvis noe uventet skjer.

- Ta med varme klær, gode sko og gjerne slepetau også. Ta også med mat og varm drikke, sier Marit Brandtsegg, direktør for trafikksikkerhet, miljø og teknologi i Vegdirektoratet til Dagbladet.

Juletid er ulykkestid Tradisjonelt sett er juletida høytid også for trafikkuhell. De siste fem årene har i gjennomsnitt fire personer omkommet i juletrafikken hvert år. I samme periode har det i snitt skjedd 113 ulykker hvert år.

PASSER PÅ:  Vegtrafikksentralen i Oslo holder konstant et blikk på trafikken på Østlandet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PASSER PÅ: Vegtrafikksentralen i Oslo holder konstant et blikk på trafikken på Østlandet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ber alle bilister om å opptre ansvarlig i trafikken i år.

- Når man stresser mye og skal rekke mye, kan ting fort gå galt, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Stress ned, er budskapet fra samferdselsministeren, som nødig vil se en like dyster ulykkesstatistikk som i fjor. Fram til november i fjor, var det 195 ulykker. Det er nesten 50 flere enn i år.

I jule- og nyttårstrafikken i fjor omkom fem mennesker.

STRESS NED:  Det er beskjeden fra samferdselseminister Ketil Solvik Olsen til alle som skal bevege seg i juletrafikken. Foto: Christian Roth Christensen
STRESS NED: Det er beskjeden fra samferdselseminister Ketil Solvik Olsen til alle som skal bevege seg i juletrafikken. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer