Disse flaskene kan være skadelige for barn

Norske eksperter strides. Slik holder du deg på den sikre sida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny amerikansk studie viser at et stoff som finnes i matemballasje og plastflasker som tåteflasker og drikkeflasker, kan være skadelige for barn.


National Toxicology Program er bekymret
for effekten av bisfenol A på hjerne, atferd og prostatakjertel på babyer og barn opp til seks år. De mener også at det finnes en liten risiko for at stoffet kan gi en økt risiko for for tidlig pubertet for jentebarn, samt lavere fødselsvekt og høyere dødelighet for fostre.

- Vi anbefaler å unngå bisfenol A så langt det lar seg gjøre, sier Tone Granaas i Grønn Hverdag.

Bisfenol A inngår i plaststoffet polykarbonat, og kjennetegnes ved en mild, sykehusaktig lukt. Produkter av polykarbonat er som regel harde og gjennomsiktige, og kan være merket med et resirkuleringssymbol, et sjutall og bokstavene PC, men ikke alltid. Plasten lekker mest bisfenol A når den er varm. Barn er mest utsatt, siden de gjerne sutter på en mengde plastartikler hver dag, skriver rapportforfatterne.

Også kanadiske forskere er bekymret for effekten av bisfenol A, og flere leverandører her har trukket sine polykarbonat-flasker fra markedet. Et lovforbud mot å bruke bisfenol A er underveis, men det er Kanada foreløpig alene om.

Norske eksperter uenige

Helt siden 1930-tallet har det vært kjent at bisfenol A kan ha en østrogenlignende effekt. Det er gjort mange forsøk som viser negative konsekvenser av stoffet på mus og rotter, men ingen land har så langt regulert bruken av bisfenol A. EUs matsikkerhetsmyndighet, EFSA, er ikke engang enige i at stoffet utgjør en risiko for mennesker. De hevder at mennesker bryter ned stoffet langt bedre enn gnagere, og viser blant annet til den norske Vitenskapskomitéen, som vurderte stoffet i juni.

- Vi evaluerte fire studier av bisfenol A, men fant at studiene var for mangelfulle til at man kunne trekke sikre konklusjoner. Men de kan heller ikke avfeies. Vi mener det trengs videre studier, sier leder av den norske Vitenskapskomitéens faggruppe 4, Jan Alexander.

- Det er ingen grunn til å advare mot tåteflasker med bisfenol A. Hadde det vært det, ville vi ha advart for lengst, sier han.

Bisfenol A er stadig oppe til diskusjon, og Alexander opplyser at EFSA skal vurdere stoffet igjen snart. Men norske myndigheter strides i diskusjonen om bisfenol A. Da EFSA vurderte stoffet i sommer, var Statens forurensingstilsyn med i diskusjonen. De var sterkt uenige i EUs risikovurdering, og mente at nevrotoksiske effekter ikke kan avfeies.

Disse flaskene kan være skadelige for barn

- Vi mener det er bekymring knyttet til dette stoffet, sier assisterende avdelingsleder i SFT, Anne Mari Opheim, til Dagbladet.no.

Stoffet inngår i en liste over miljøskadelige stoffer i forbrukerprodukter som SFT ønsker regulert. Denne lista er oversendt Miljøverndepartementet til behandling.

Føre var

Leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas, synes det er synd at ikke norske myndigheter kan bruke føre var-prinsippet.

- Når fagmiljøer er usikre, er det viktig å ha føre var-prinsippet som ledestjerne. Det er synd våre fagmyndigheter ikke går mer etter det prinsippet, sier hun.

Hun anbefaler folk å være forsiktige.

- Se etter merket og unngå disse flaskene, spesielt til barn, men også til voksne, er hennes råd.

Mektig industri

 INNEHOLDER BISFENOL A: Flasker av polykarbonat inneholder stoffet som amerikanske forskere mener er helseskadelig for barn og SFT mener er miljøskadelig. Foto: Grønn Hverdag
INNEHOLDER BISFENOL A: Flasker av polykarbonat inneholder stoffet som amerikanske forskere mener er helseskadelig for barn og SFT mener er miljøskadelig. Foto: Grønn Hverdag Vis mer

Det produseres svært mye bisphenol i verden. Bare i USA ble det produsert over en million tonn bisfenol-a i 2004, ifølge rapporten fra NTP. At plastindustrien er stor og sterk, vises igjen i forskningen. En studie har vist at over hundre statlig finansierte studier har funnet at bisfenol A kan være skadelig i større eller mindre grad, mens 11 studier som var finansiert av plastindustrien, fant at stoffet ikke er skadelig.

Plastindustrien står også bak nettstedet Bisphenol-a.org, som har som formål å informere om plastens gode sider.