Disse flaskene kan være skadelige for barn

Norske eksperter strides. Slik holder du deg på den sikre sida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En ny amerikansk studie viser at et stoff som finnes i matemballasje og plastflasker som tåteflasker og drikkeflasker, kan være skadelige for barn.

National Toxicology Program er bekymret for effekten av bisfenol A på hjerne, atferd og prostatakjertel på babyer og barn opp til seks år. De mener også at det finnes en liten risiko for at stoffet kan gi en økt risiko for for tidlig pubertet for jentebarn, samt lavere fødselsvekt og høyere dødelighet for fostre.

- Vi anbefaler å unngå bisfenol A så langt det lar seg gjøre, sier Tone Granaas i Grønn Hverdag. Bisfenol A inngår i plaststoffet polykarbonat, og kjennetegnes ved en mild, sykehusaktig lukt. Produkter av polykarbonat er som regel harde og gjennomsiktige, og kan være merket med et resirkuleringssymbol, et sjutall og bokstavene PC, men ikke alltid. Plasten lekker mest bisfenol A når den er varm. Barn er mest utsatt, siden de gjerne sutter på en mengde plastartikler hver dag, skriver rapportforfatterne.

Også kanadiske forskere er bekymret for effekten av bisfenol A, og flere leverandører her har trukket sine polykarbonat-flasker fra markedet. Et lovforbud mot å bruke bisfenol A er underveis, men det er Kanada foreløpig alene om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer