Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse flyene skulle sprenges

Terroristene hadde plukket ut ruter til New York, Washington, California og andre store feriemål i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hittil er 21 personer arrestert mistenkt for å stå bak planleggingen av det verste terrorangrepet siden 11.september-angrepet.

Arrestasjonene av de terrormistenkte har skjedd i og rundt London og Birmingham. Ifølge britiske TV-stasjoner hadde de arresterte planer om å smugle med seg bomber om bord i flyene, som deretter skulle sprenges over utvalgte terrormål.

En britisk politikilde har sagt at det dreide seg om en flytende og eksplosiv kjemisk væske som skulle smugles om bord via håndbagasjen.

Den amerikanske sjefen for innenrikssikkerhet, Michael Chertoff, sier bevisene så langt tyder på at det var al-Qaida som stod bak, og at flyene var på vei fra Storbritannia til USA.

- Det ser ut til at rett før de ble tatt hadde de konsentrert seg om et antall flyselskaper som hadde spesifikke ruter mellom Storbritannia og USA og fly som hadde amerikanske flagg, sa Chertoff på en konferanse melder nyhetsbyrået Reuters.

Usikkert hvor mange fly

Det hersker usikkerhet om hvor mange fly som var involvert i det planlagte angrepet. Både 12 og 20 fly har vært nevnt, men i den den siste meldingen fra Sky News ble det oppgitt at inntil seks fly var omfattet av terrorplanene.

Ifølge BBC var det ti fly som var plukket ut som terrormål. Disse flyene tilhørte tre amerikanske flyselskaper.

AMERIKANSKE FLYSELSKAP: De foreløpige opplysningene som er kommet går ut på at tre amerikanske flyselskaper med ruter til New York, Washington, California og andre store feriemål var målet for de avvergede terrorangrepene. Foto: AP/Scanpix
AMERIKANSKE FLYSELSKAP: De foreløpige opplysningene som er kommet går ut på at tre amerikanske flyselskaper med ruter til New York, Washington, California og andre store feriemål var målet for de avvergede terrorangrepene. Foto: AP/Scanpix Vis mer

CNN siterer en regjeringskilde som sier at flyene var på vei til New York, Washington, California og andre store feriemål.

Etterforsket en måned

Talsmann for Scotland Yard, Paul Stephenson, understreket overfor pressen i dag at mange liv kunne gått tapt dersom terroristene hadde klart å gjennomføre planene.

- Dette ville blitt et massemord i et helt ufattelig omfang, sa politisjef Stephenson på en pressekonferanse i formiddag.

Den britiske innenriksministeren John Reid sier han tror politiet nå har tatt de viktigste gjerningsmennene bak det planlagte terrorangrepet.

- Politiet føler seg trygg på at hovedmennene er brakt under kontroll, men samtidig vil verken politiet eller regjeringen på noen måte slappe av, sa innenriksminister Reid.

Etterretningsmyndigheter har hatt de mistenkte under oppsikt i lang tid, mens selve etterforskningen av de konkrete terrorplanene har pågått i en måned.

- Vi ønsker å forsikre offentligheten om at denne operasjonen ble gjennomført først og fremst for å ivareta den offentlige sikkerheten. Dette er en stor operasjon som nødvendigvis vil bli lang og komplisert, sier Scotland Yard i en uttalelse tidlig torsdag morgen.

image: Disse flyene skulle sprenges

Nattens avsløring av skjer 13 måneder etter at fire islamistiske selvmordsbombere drepte 52 mennesker i London. Angrepene 7. juli i fjor var det verste terrorangrepet på britisk jord.

<B>TYDER PÅ AL-QAIDA:</B> Sjefen for innenrikssikkerhet Michael Chertoff sier at bevisene så langt tyder på at det er al-Qaida som står bak den planlagte aksjonen, melder CNN.
<B>HØY SIKKERHET:</B> Beredskapen i Storbritannia har vært på sitt høyeste i dag. Disse politimennene vokter området rundt Westminster.
<B>RAIDER HUS:</B> Denne politikvinnen står vakt utenfor et hus i Nord-London etter at politiet hadde raidet boligen på jakt etter flere terrormistenkte.