<strong> KUNNE SPART SEG:</strong>  Mens statsminister Jens Stoltenberg forsvarte Senterpartiets blasfemi-forlsga, satt Sp-ledelsen allerede sammen for å finne en løsning til å trekke hele saken.  
FOTO: KNUT FALCK/ SCANPIX.
KUNNE SPART SEG: Mens statsminister Jens Stoltenberg forsvarte Senterpartiets blasfemi-forlsga, satt Sp-ledelsen allerede sammen for å finne en løsning til å trekke hele saken. FOTO: KNUT FALCK/ SCANPIX. Vis mer

Disse forklaringene kunne Jens spart seg

Liv Signe Navarsete var allerede i gang med å finne rømningsveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da kaptein Jens Stoltenberg på regjeringsskuta holdt sin pressekonferanse tirsdag ettermiddag for å redde resten av mannskapet fra å bli alvorlig sjøsyke av blasfemi-striden, var Senterpartiet allerede i gang med å finne en løsning for å trekke lovforslaget som statsministeren samtidig forsvarte.

Statsminister Jens Stoltenberg var ukjent med at Senterpartiets  arbeidsutvalg allerede satt og drøftet en retrett mens han selv måtte rykke ut og forsvare Sps standpunkt, skriver Aftenposten i dag.

De fleste reaksjoner etter pressekonferansen tyder på at Stoltenberg  helst ville ha unnvært den seansen.

Blasfemi-bråket fikk først oppmerksomhet i tradisjonelle opinionskanaler forrige uke da Senterparti-leder Liv Signe Navarsete kunne hilse partitopper i Trøndelag med at partiledelsen nå hadde tvunget regjeringskameratene Ap og SV i kne i denne saken.

- Avgjørelsen er tatt
Søndag skulle Stoltenberg fjerne enhver tvil med sin uttalelse til Dagsrevyen om  at diskusjonen var over og avgjørelsen tatt. Den roen varte til grålysningen mandag med stortingspresident Thorbjørn Jaglands kronikk i Aftenposten med en kraftig pekefinger mot egen statsminister om å bruke partipisk i Stortinget i livssynspørsmål.

Og den sterke effekten av engasjementet på nett hadde de rødgrønne ikke tatt høyde for.

Da Sp-leder Liv Signe Navarsete dro fra Tabloid-studio i TV2 mandag kveld, skjønte hun at dette ikke gikk lenger.

-    Jeg gjorde opp status etter programmet. Det ble framstilt som om Sp hadde trumfet gjennom en paragraf som innsnevret ytringsfriheten, sier Navarsete til Aftenposten.

Da hun kom på kontoret tirsdag morgen, hadde hun bestemt seg for å tromme sammen partiets indre ledelse.

Mens Stoltenberg forsvarte Senterpartiets utspill, satt Navarsete sammen med partiets nestledere Per J. Jordal og Lars Peder Brekk og diskuterte hvordan de kunne komme seg ut av hele greia.

I Tabloid mandag sa Navarsete at det utarbeidede forslaget egentlig kom fra Justisdepartementet og statsråd Knut Storberget.

Taus Storberget
Det gjentok hun under retretten i Stortinget i går, og i dag utdyper hun Ap-justisminister Storberget rolle overfor Nationen:

-    Jeg er ikke justisminister. Forslaget kom fra Justisdepartementet, og da må vi kunne stole på at det er bra nok gjennomarbeidet.

Storberget vil fortsatt ikke kommentere denne saken.

Krf-leder Dagfinn Høybråtens sammenligninger med rettstilstandene i Libya og Iran, sender hun i retur.

-    Høybråten sier så mye rart at jeg ikke orker å ta det på alvor, sier hun til Vårt Land i dag.

Rådgiverkorpset
På lederplass i Nationen i dag for Navarsete på pukkelen som en Senterparti-leder sjelden har fått i partiets eget hofforgan. Nationen har ikke lenger noen formell binding til Senterpartiet, men er 95 prosent eid av den store landbruksorganisasjonene som tradisjonelt utgjør et par av grunnpillarene til Senterpartiet.

-  Liv Signe Navarsete bør sette et kritisk blikk på rådgiverkorpset sitt. Selv har hun åpenbart fått stygge riper i lakken, skriver Nationen på lederplass.

Avisa mener at den bakenforliggende årsaken til dette trøbbelet er at den kristenkonservative delen av Senterpartiet har vondt for å svelge nederlagene i kirkesaken, ekteskapsloven og andre verdisaker.

- Nei til ulv ikke nok
-    Vi holder det også for mulig at partiledelsen selv sogner til denne gruppen, og gjerne lytter til rådgivere. Med et slikt utgangspunkt er det lett å feilberegne stemningen i partiet som helhet, skriver Nationen.

Avisa mener likevel at partileder Navarsetes alvorligste problem er at partiet under hennes ledelse har tapt eierskapet til store saker i kommunal- og landbrukssektoren.

- Man kan ikke bygge en hel partiprofil på samferdselspolitikk og kampen mot ulv, konkluderer avisa på lederplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer