Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump blir USAs neste president:

Disse førte Trump til makta

«Sinte, hvite menn», hvite kvinner, hvite kristne og hvite folk med lavere utdanning sørget for valgsjokk i USA.

I SJOKK: Kvinner i St. Louis er sjokkert, men ikke overrasket over Trumps kvinnesyn som kommer fram i en video. Video: Sindre Granly Meldalen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ NEW YORK(Dagbladet): Den «usannsynlige» presidentkandidaten ble umiddelbart avskrevet av politiske eksperter og et nært samlet internasjonalt pressekorps, da han i fjor sommer annonserte at han ville stille som Det republikanske partiets presidentkandidat.

Men natt til onsdag gjorde Donald Trump absolutt alle spådommer til skamme, og sikret seg nøkkelen til Det hvite hus.

- Appellerte til deres aggresjon

Ny adresse: 20. januar 2017 flytter Donald Trump inn i Det hvite hus, på 1600 Pennsylvania Avenue i Washington. Da blir han USAs 45. president. Foto: Yuri Gripas/Reuters
Ny adresse: 20. januar 2017 flytter Donald Trump inn i Det hvite hus, på 1600 Pennsylvania Avenue i Washington. Da blir han USAs 45. president. Foto: Yuri Gripas/Reuters Vis mer

Gjennom hele valgkampen har pressen til stadighet omtalt kjernevelgerne til Trump som «sinte, hvite menn». Først og fremst lavere utdannede og arbeidsledige - sinte, hvite menn. Samtidig har det nærmest blitt konkludert med at det ikke finnes nok hvite menn i USA til at Trump kan bli president.

Den konklusjonen hadde også USA-ekspert og professor ved Universitet i Oslo, Kjetil Storesletten, kommet fram til:

- Jeg hadde aldri trodd at det kom til å skje. Jeg trodde ikke det var nok av sinte, hvite menn som kom til å stemme på ham, sier Storesletten.

Han er nemlig overbevist om at det er denne gruppen valgdeltakere som førte Trump til makten.

- Trump har mobilisert sinte, hvite menn med lav utdannelse og appellert til deres frustrasjon og aggresjon. Han har nådd ut til alle som mener USA er på feil vei og vil endre kurs, sier Storesletten.

Overraskende støtte fra hvite kvinner

Det som imidlertid er klart etter tirsdagens valg, er at det var mange andre enn Trumps antatte gruppe med kjernevelgere - de «sinte, hvite mennene» - som møtte opp i valglokaler over hele landet, med ønsker om å «Make America great again».

Trump har gjennom valgkampen blitt omtalt som en drømmemotstander for Clinton, all den tid han framstår splittende og med lite appell til svarte, kvinnelige og latino-velgere.

Mens det er få overraskelser å finne blant svarte og latino-velgerne, har mange eksperter stusset på én velgergruppe som møtte opp med overveldende støtte til Trump: Et klart flertall av USAs hvite kvinner.

Basert på valgdagsmålinger gjennomført av Edison Research på vegne av CNN var Trump den klare vinneren blant hvite velgere i alle aldersgrupper, uavhengig av kjønn og utdanningsnivå - med ett enkelt unntak: Hvite kvinner med universitetsutdannelse.

45 prosent av hvite kvinner med universitetsutdannelse stemte på Trump, mens 51 prosent stemte på Clinton. Dette er den eneste gruppen hvite velgere hvor ikke et flertall stemte på Trump.

DAGEN DERPÅ: Her i Brooklyn i New York City vant Hillary Clinton ganske suverent både blant menn og kvinner. Men i resten av landet var Trump mer populær også blant kvinnene. Foto: Hans Arne Vedlog
DAGEN DERPÅ: Her i Brooklyn i New York City vant Hillary Clinton ganske suverent både blant menn og kvinner. Men i resten av landet var Trump mer populær også blant kvinnene. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Valgdeltakelsen blant amerikanere med lav utdannelse har tradisjonelt vært lav. Storesletten mener Trump har klart å endre på dette.

- Trump har klart å få flere arbeidsledige og lavt utdannede til å stemme, og fått dem til å stemme på ham, mener USA-eksperten.

Ifølge Storesletten er det heller ingen tvil om at flertallet av republikanernes lojalitet til partiet til slutt trumfet deres eventuelle reservasjoner mot Trump.

- Det republikanske grunnfjellet og det inderlige hatet mot demokratene er også årsaken til at Trump fikk flest stemmer, tror Storesletten.

Videre mener han mange amerikanere valgte å stemme på Trump som følge av sitt sterke kvinnehat.

- Det er jeg overbevist om.

USA-eksperten tror også Trump lyktes med å vinne på grunn av sin unike evne til å skape entusiasme.

- Trump er uten tvil god til å kommunisere, og vet hva som skal til for å skape entusiasme hos velgerne. Han har også vært veldig aktiv på sosiale medier og brukt dette til hans fordel, sier Storesletten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling