Disse gigantiske nordkoreanske statuene finnes over hele Afrika

Afrikas høyeste preget av kontroverser.

49 METER: På en åskam ruver det 49 meter høye «African Renaissance Monument» som viser en mann, en kvinne og et barn og markerte 50 år med senegalesisk uavhengighet. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/ NTB Scanpix
49 METER: På en åskam ruver det 49 meter høye «African Renaissance Monument» som viser en mann, en kvinne og et barn og markerte 50 år med senegalesisk uavhengighet. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea er ikke kjent for å være et regime som deler mye av sin kultur eller driver voldsom internasjonal eksport av noe slag.

Men en ting er de gode på, gigantiske statuer i bronse - noe en rekke afrikanske nasjoner har benyttet seg av.

49 meter høy Det er det statseide selskapet Mansudae Art Studios internasjonale avdeling som står bak de enorme konstruksjonene man blant annet kan finne i Namibia, Benin, Angola, Botswana og Senegal.

Monumentet like utenfor den senegalesiske hovedstaden Dakar er kanskje også det mest kjente.

På en åskam ruver det 49 meter høye «African Renaissance Monument» som viser en mann, en kvinne og et barn og markerte 50 år med senegalesisk uavhengighet.

Det er med det Afrikas høyste statue.

- Det gir liv Statuen er et symbol for hele Afrika, understreket tidligere president Abdoulaye Wade til de 19 afrikanske statslederne som deltok på avdukingen den 4. april 2010.

- Det gir liv til vår felles skjebne. Afrika har nådd det 21 århundret rak i ryggen og klar til å ta skjebnen i egne hender, sa Wade til de mange fremmøtte.

Men monumentet av en muskuløs mann, en lettkledd kvinne og et lite barn har en rekke kritikere. Noen kaller det mannssjåvinistisk, andre mener det er et symbol på overdådig sløsing og stormannsgalskap. En imam utstedte en fatwa som fordømmer monumentet som avgudsdyrking.

I et land som sliter økonomisk, er et prosjekt som dette helt unødvendig, mente aksjonistene.

- Folket krever etisk styre og avviser gangsterregjeringen til Wade-klanen, lød oppropet fra demonstrantene.

Bestill Og det stopper ikke der. Wade, som var den som bestilte verket, mente at lovverket knyttet til intellektuell eiendom ga ham krav på 35 prosent av turistinntektene monumentet dro inn.

Det er også verdt å nevne at hele herligheten skal ha kostet omlag 120 millioner kroner - kontanter Senegal ikke hadde. Løsningen ble dermed ifølge CNN at Nord Korea fikk retten på landeområder i landet.

Har ikke problemene som fulgte monumentet gitt deg avsmak, er det mulighet for å bestille sin egen bronsevariant fra den nordkoreanske leverandøren her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer