Disse gigantiske sirklene får forskerne til å klø seg i hodet

Ingen vet hvorfor de ble bygget eller hva de ble brukt til.

SIRKELFUNN:  Steinsirklene er mellom 220 og 455 meter i diameter, og noen av dem er nesten perfekte sirkler. Foto: Aerial Photograph Archive for Archeology in The Middle East (APAAME)
SIRKELFUNN: Steinsirklene er mellom 220 og 455 meter i diameter, og noen av dem er nesten perfekte sirkler. Foto: Aerial Photograph Archive for Archeology in The Middle East (APAAME) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Steinsirklene i Jordan ble oppdaget fra fly allerede i 1920, men det er gjort svært lite forskning på dem. Nå håper arkeologer at nye flyfoto av sirklene vil kunne gi noen svar, skriver LiveScience.

For ingen vet hvorfor de ble bygget eller hva de ble brukt til. Analyser av bildene anslår at de kan være rundt 2000 år gamle, men de kan også være langt eldre.

De i alt elleve sirklene er fra 220 meter til 455 meter i diameter, skriver Daily Mail.

Enkle å bygge I tillegg til disse elleve sirklene har forskerne også funnet en påbegynt sirkel, samt to ødelagte sirkler - en i Jordan og en i Syria.

- De kan ikke ha vært veldig vanskelige å bygge. De har stort sett blitt bygget med steiner fra området, og ti-tolv personer kunne fullført en sånn sirkel i løpet av en uke med hardt arbeid, sier professor Kennedy ved University of Western Australia til LiveScience.  Men det har krevd litt planlegging for å få riktig form på dem.

- I de tilfellene der sirklene er nesten perfekte sirkler, så har man trengt minst én «arkitekt» for å få det til, sier Kennedy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer