Disse gigantiske sirklene får forskerne til å klø seg i hodet

Ingen vet hvorfor de ble bygget eller hva de ble brukt til.

SIRKELFUNN:  Steinsirklene er mellom 220 og 455 meter i diameter, og noen av dem er nesten perfekte sirkler. Foto: Aerial Photograph Archive for Archeology in The Middle East (APAAME)
SIRKELFUNN: Steinsirklene er mellom 220 og 455 meter i diameter, og noen av dem er nesten perfekte sirkler. Foto: Aerial Photograph Archive for Archeology in The Middle East (APAAME)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Steinsirklene i Jordan ble oppdaget fra fly allerede i 1920, men det er gjort svært lite forskning på dem. Nå håper arkeologer at nye flyfoto av sirklene vil kunne gi noen svar, skriver LiveScience.

For ingen vet hvorfor de ble bygget eller hva de ble brukt til. Analyser av bildene anslår at de kan være rundt 2000 år gamle, men de kan også være langt eldre.

De i alt elleve sirklene er fra 220 meter til 455 meter i diameter, skriver Daily Mail.

Enkle å bygge I tillegg til disse elleve sirklene har forskerne også funnet en påbegynt sirkel, samt to ødelagte sirkler - en i Jordan og en i Syria.

- De kan ikke ha vært veldig vanskelige å bygge. De har stort sett blitt bygget med steiner fra området, og ti-tolv personer kunne fullført en sånn sirkel i løpet av en uke med hardt arbeid, sier professor Kennedy ved University of Western Australia til LiveScience. 
Men det har krevd litt planlegging for å få riktig form på dem.

- I de tilfellene der sirklene er nesten perfekte sirkler, så har man trengt minst én «arkitekt» for å få det til, sier Kennedy.

Gravplasser Men han legger til at det ikke nødvendigvis trenger å ha vært mer komplisert enn at man har bundet et tau rundt denne personen, festet det i midten og deretter gått opp mønsteret for steinleggingen.
Selv om sirklene i seg selv er veldig store, er de ikke spesielt høye. Det får forskerne til å tro at de neppe har blitt brukt som innhegning for dyr. Det hadde heller ikke vært noe poeng i å lage dem som perfekte sirkler hvis dette var formålet.

En av sirklene har tre steinhauger inni seg, som trolig er tre gravplasser.

STEINENE:  Sirklene er bygget av steiner fra området. Foto: Aerial Photograph Archive for Archeology in The Middle East (APAAME)
STEINENE: Sirklene er bygget av steiner fra området. Foto: Aerial Photograph Archive for Archeology in The Middle East (APAAME) Vis mer

- Men min teori er at disse gravstedene har blitt laget senere, når disse sirklene ikke lenger var i bruk, sier Kennedy.

ENDA EN SIRKEL:  I alt 11 komplette sirkler ble funnet, i tillegg til en påbegynt og to ødelagte. Foto: Aerial Photograph Archive for Archeology in The Middle East (APAAME)
ENDA EN SIRKEL: I alt 11 komplette sirkler ble funnet, i tillegg til en påbegynt og to ødelagte. Foto: Aerial Photograph Archive for Archeology in The Middle East (APAAME) Vis mer