Disse gir over 40 milliarder kroner til veldedighet

Bare i fjor. Bill og Melinda Gates gir aller mest.

GIR MILLIARDER TIL VELDEDIGHET: Bill og Melinda Gates (i midten) gir mest, men også (f.v) Gordon Moore, Warren Buffett, Eli Broad, Mark Zuckerberg, Paul Allen, Michael Bloomberg, George Zoros og Walton-familien gir store summer til veldedige formål. Foto: AFP/AP/Reuters/NTB Scanpix
GIR MILLIARDER TIL VELDEDIGHET: Bill og Melinda Gates (i midten) gir mest, men også (f.v) Gordon Moore, Warren Buffett, Eli Broad, Mark Zuckerberg, Paul Allen, Michael Bloomberg, George Zoros og Walton-familien gir store summer til veldedige formål. Foto: AFP/AP/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De ti amerikanerne som har gitt mest til veldedige formål i 2012 ga over 7,1 milliarder dollar, altså mer enn 40 milliarder kroner. Det viser en oversikt magasinet Forbes har laget.

Ekteparet Bill og Melinda Gates har gitt aller mest, ifølge oversikten. I fjor ga de hele 1,9 milliarder dollar, noe som tilsvarer over 11,5 milliarder norske kroner. Gjennom hele sitt liv skal de totalt ha gitt hele 28 milliarder dollar, som tilsvarer nesten 170 milliarder kroner.

Den amerikanske forretningsmannen Warren Buffett tar kjapt innpå ekteparet Gates, og har hittil gitt 25 milliarder dollar. Bare i fjor ga han bort hele 1,87 milliarder dollar.

115 milliardærer vil gi bort halvparten Den nevnte trioen startet i 2009 et initiativ kalt «The Giving Pledge», som oppfordrer milliardærer til å gi halvparten av formuen sin til veldedige formål. Så langt har hele 115 milliardærer skrevet under på oppfordringen.

- Vi ber dem være modige. Vi ber dem om å gjøre noe stort, men mange av dem har planlagt å gjøre det likevel. Og jeg tror at nå som «The Giving Pledge» har blitt vellykket, så vet folk at det er en forventning, sier Melinda Gates til CBS-programmet 60 Minutes.

- Jeg tror at at en svært stor andel av våre medlemmer, kanskje over halvparten, kommer til å gi bort langt mer enn halve formuen, sier Warren Buffett.

Den steinrike og innflytningsrike trioen har ihvertfall gjort det. Ekteparet Gates har allerede sagt at de vil gi bort 95 prosent av formuen, mens Warren Buffett har lovet bort hele 99 prosent.

Vil ikke ha steinrike arvinger Han mener årsaken til at så mange er villige til å forplikte seg til å gi bort så mye penger, handler om at dollarmilliardærene har så mye penger at halvparten som regel ikke har noe nytteverdi for dem.

- Men rikdommen kan ha en utrolig nytteverdi for andre menensker. Den kan bidra til å utdanne og vaksinere barn. Den kan bidra til alle slags ting, sier Buffett.

Men hva med barna deres? Arver de tilnærmet ingenting?

- Jeg tror ikke at vi som samfunn ønsker å ha generasjoner etter generasjoner som ikke bidrar noe til samfunnet, rett og slett fordi noen i fjern slekt tilfeldigvis tjente seg rike, sier Buffett.

«Slik klarer du deg med 500 milliarder» Det er flere kjente navn som har forpliktet seg, blant annet Facebook-gründer Mark Zuckerberg, CNN-gründer Ted Turner og New York-borgermester Michael Bloomberg.

Warren Buffett forteller at han også har snakket med mange milliardærer som har sagt nei til å forplikte seg til å gi bort halve formuen.

- Jeg har ringt folk med én milliard dollar eller mer i formue, og jeg er fristet til å skrive ei bok om hvordan man kan klare seg med 500 millioner dollar. Det er åpenbart mange som ikke aner hvordand e skal gjøre det, sier han.

NORGESVENNER: Familien Gates er venner av den norske kronprinsfamilien. Her er de på Norges-besøk i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
NORGESVENNER: Familien Gates er venner av den norske kronprinsfamilien. Her er de på Norges-besøk i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer