Disse Guantánamo-fangene vil til Norge

60 fanger er klare til å forlate Guantánamo. Noen har bedt om å komme til Skandinavia.

TØFF BEHANDLING: Han har lovet å stenge Guantánamo i løpet av ett år, men har bare løslatt en fange hittil. Mange tviler på at han kan oppfylle valgløftet. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Shane T.McCoy/Scanpix
TØFF BEHANDLING: Han har lovet å stenge Guantánamo i løpet av ett år, men har bare løslatt en fange hittil. Mange tviler på at han kan oppfylle valgløftet. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Shane T.McCoy/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sherif el Mashad (32) er en tidligere mønsterelev og idrettsmann og har alltid hevdet at han ikke har noe med terroristorganisasjoner å gjøre. Likevel sitter han fengslet på Guantánamo-basen på Cuba. Nå ønsker han seg til Norge.

Utfordrer Norge
Mandag har Barack Obama vært president i et halvt år. Han har lovet å stenge Guantánamo i løpet av ett år, men har bare løslatt en fange hittil. Mange tviler på at han kan oppfylle valgløftet. Det 229 fanger i Guantánamo. 60 av disse er klare til å bli løslatt, men ingen andre land vil ha dem. Bare 11 vil trolig bli stilt for retten i USA.

Den britiske hjelpeorganisasjonen Reprieve arbeider for å få fangene løslatt.– Det ville være fantastisk om Norge vil ta imot noen av fangene. Noen må starte prosessen. President Barack Obama klarer ikke stenge leiren innen et år med mindre han får støtte fra vennligsinnede land, sier daglig leder i Reprieve, Clare Algar, til Dagbladet.

Vil hit
Noen fanger har selv uttrykt ønske om å komme til Norge. Egypteren Sherif el Mashad er en av dem. Han har tidligere drevet egen forretning i Italia, og kommer fra en ikke-religiøs familie i Manufeya-provinsen.Under en ferie i 2001 ble han plukket opp på grensen mellom Afghanistan og Pakistan og sendt til Guantánamo. Der ble han oppsøkt av en italiensk diplomat som fortalte ham at de var sikre på at han var uskyldig. De ville be USA løslate ham. Det skjedde ikke. Han fikk besøk av egyptiske politifolk som truet ham, derfor tør han ikke reise til familien i Egypt.

Venter beskjed
. Nå øker lista over fanger som ønsker seg til Skandinavia. Ahmed Belbacha (40) fra Algerie er revisor, tidligere ansatt i oljeselskapet Sonatrach og aktiv på selskapets fotballag. På slutten av 1990-åra skal han ha blitt truet av opprørsgruppen Groupe Islamique Arme til å slutte i selskapet. GIA terroriserte og drepte mange algeriere på denne tida. Ahmed ble soldat i regjeringsstyrkene, og emigrerte deretter til Storbritannia. Han besøkte Pakistan og ble arrestert på grensen mellom Pakistan og Afghanistan mistenkt for å tilhøre en fundamentalistisk gruppe, selv om han hadde flyktet fra GIA. Etter sju år i Guantánamo ber han om ikke å bli sendt tilbake til Algerie hvor han risikerer å bli drept av fundamentalistene, men søker opphold i et skandinavisk land.

Shaker Aamer er fra Saudi-Arabia, 17 år gammel reiste han fra en slem stemor til medlemmer av familien i USA. Han kom seinere til Storbritannia hvor han giftet seg og har fire barn. Han og familien dro til Afghanistan i 2001 for å drive hjelpearbeid. Så kom krigen og han ble plukket opp av amerikanerne og sendt til Guantánamo hvor han har vært utsatt for brutal behandling. Han er klar til å løslates fordi amerikanerne ikke har funnet noe bevis mot ham. Han ønsker å komme til et skandinavisk land.

Norge avventer
Ifølge utenriksdepartementets kommunikasjonsdirektør, Bjørn Jansen, har Norge foreløpig ingen planer om å ta imot Guantánamo-fanger.

– Vi har ikke fått noen offisiell henvendelse fra amerikanske myndigheter, sier Jansen.

– Men det har stått i norske aviser at utenriksminister Jonas Gahr Støre har diskutert saken med europeiske kolleger?

– Det har vært diskutert i Schengen-gruppen hvordan man eventuelt skal forholde seg til denne gruppen løslatte.

– Men foreløpig er ingen på vei til Norge?

– Nei, vi må først få en offisiell henvendelse som vi så må ta stilling til når den foreligger. Amnesty International tok saken opp for ei tid siden, og fikk det samme svaret, sier Bjørn Jansen.

Uten bitterhet
34 år gamle Ayman Al Shurafa, er født i Jeddah av palestinske foreldre. Som student reiste han til Gaza, men kom dit under intifadaen og måtte reise tilbake til Saudi-Arabia. Der fikk han ikke studere fordi han var palestiner. En saudiarabisk sjeik overtalte ham til å reise til Afghanistan for å bli trent opp som «forsvarer av den muslimske tro». Han forlot landet da krigen startet i 2001, men ble plukket opp av amerikanerne og sendt til Guantánamo. Han insisterer på at han aldri brukte våpen mot noen. Ayman er høflig og vennlig, og sier han ikke bærer nag mot amerikanerne. Nå ønsker han opphold i Skandinavia.