Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grunnloven:

Disse gule linjene får SV til å se rødt, beskylder Ap for plagiat: - Helt uhørt

Ingrid Heggø i Ap sier grunnlovsforslaget var ment som et kompromiss. - Og da var det naturlig å bruke mye av den samme teksten, sier hun.

GULT BESVÆR: Disse gule linjene representerer deler av Arbeiderpartiets grunnlovsforslag som er lik, eller tilnærmet lik, grunnlovsforslaget fra SV. Torgeir Fylkesnes i SV føler seg plagiert. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
GULT BESVÆR: Disse gule linjene representerer deler av Arbeiderpartiets grunnlovsforslag som er lik, eller tilnærmet lik, grunnlovsforslaget fra SV. Torgeir Fylkesnes i SV føler seg plagiert. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet og SV står i plagiatstrid. Sakens kjerne er et grunnlovsforslag som Arbeiderpartiet, ved representant Ingrid Heggø, presenterte for Stortinget i går.

Torgeir Knag Fylkesnes i SV beskylder Heggø for å ha stjålet grunnlovsforslaget hans - i reneste «copy/paste»-stil.

- Heggø og Arbeiderpartiet har tatt teksten vår, oversatt den til nynorsk og levert den inn som sin egen. Det er bare én setning som er byttet ut i forslaget, hevder Fylkesnes.

Forbrytelsen skal ha funnet sted en tid tilbake. Fylkesnes forfattet et grunnlovsforslag og sendte det til samtlige av sine kolleger på Stortinget i håp om å skape et bredt kompromiss. Han fikk ikke dårlig med svar, men oppdaget plutselig at Arbeiderpartiet sto bak et forslag mistenkelig likt hans eget.

FORBANNA FRA TALERSTOLEN: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) ba Ap trekke sitt grunnlovsforslag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORBANNA FRA TALERSTOLEN: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) ba Ap trekke sitt grunnlovsforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Helt uhørt

SV-politikeren fra Troms sto derfor opprørt på Stortingets talerstol og ba Arbeiderpartiet trekke sitt forslag. Uten hell.

- Alle i salen på Stortinget visste at det Heggø framførte var rent plagiat, hevder Fylkesnes.

Grunnlovsforslaget gjelder forvaltningen av de marine ressursene langs norskekysten.

- Jeg synes det er helt uhørt at Ap har tatt vår tekst. De spurte aldri om lov, og det er helt uvanlig å gjøre noe sånn. Det som er mest oppsiktsvekkende er at de har kopiert alt men har slettet kystfolkets rett til å fiske. Dermed anerkjenner ikke Arbeiderpartiet et av de viktigste prinsippene i norsk havrett, at nærhet til ressursene gir rett til å høste av dem. Det er en dramatisk vending som jeg sterkt ber dem revurdere, sier han.

Dagbladet har gjennomgått de to forslagene, Grunnlovsframlegg 23 og Grunnlovsforslag 26, og funnet hele avsnitt med identisk ordlyd, med unntak av oversettelsen fra Fylkesnes' bokmål til Heggøs nynorske språkdrakt. En viktig forskjell ligger derimot i forslagets avsluttende del, der Arbeiderpartiet har kuttet ut setningen «Dei viltlevande marine ressursane er eigde av det nasjonale fellesskapet og skal medverke til sysselsetjing og busetjing i kystsamfunna».

Avviser tyveri

Ingrid Heggø avviser kategorisk alle påstander om tjuveri.

- Mitt grunnlovsforslag er så likt Fylkesnes sitt fordi jeg ville lage et kompromiss. Da var det naturlig å bruke mye av den samme teksten, sier hun.

- Fikk du tillatelse til å bruke SVs tekst?

- Det blir et underlig spørsmål da vårt forslag er et kompromissforslag som bygger på SV sitt forslag. Dette har vi ikke lagt skjul på. Kompromissforslaget er sendt til Knag Fylkesnes, og han har respondert på det, påstår hun.

Fisket

Heggø sukker lett over telefonen, og mener det er dumt at denne saken nå skal dreie seg om plagiat og krangling, ikke om fisket.

VILLE HA KOMPROMISS: Men Heggø blir ikke trodd av sin kollega i SV, som mener hun har plagiert hans grunnlovsforslag.  Foto:  AP
VILLE HA KOMPROMISS: Men Heggø blir ikke trodd av sin kollega i SV, som mener hun har plagiert hans grunnlovsforslag. Foto: AP Vis mer

- Dessverre var både Knag Fylkesnes og jeg på reise og vi fikk ikke gjennomdiskutert noen av de to alternativene før fristen gikk ut. Men jeg sa i fra at jeg leverte inn kompromissforslaget og han responderte med at han sto på sitt opprinnelige forslag. I denne saken må vi heie på hverandre, ikke drive symbolpolitikk, men stå på for å få grunnlovsfesta det aller viktigste: At fisken tilhører folket i fellesskap, sier hun.

- Fylkesnes var tydelig opprørt på deg fra talerstolen i Stortinget i går?

- Jeg synes at han var slik han pleier å være.

- Tull og tøys

SV-topp Fylkesnes avviser blankt forklaringen fra Heggø.

- Sa hun det var et kompromiss? Det er bare tull og tøys.

- Hva vil du kalle det, da?

- Det er plagiat. Det er som om du har skrevet en låt, og så ber du en annen person kore på sangen din. Plutselig tar den personen hele låta, forvrenger den og kommer til deg og spør «vil du kore på min låt?».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media