- Disse har blitt drept av sin egen president

Dødstallene stiger dag for dag i Syria. I morgen får Røde Kors (ICRC) reise inn i de voldsherjede områdene i opprørshovedstaden Homs med nødhjelp og medisiner.

DREPT: Ifølge Syria Tracker er 9571 mennesker meldt drept i Syria siden 18. mars 2011. Faksimile: Syria Tracker / Middle East Voices
DREPT: Ifølge Syria Tracker er 9571 mennesker meldt drept i Syria siden 18. mars 2011. Faksimile: Syria Tracker / Middle East VoicesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den syriske regjeringshæren bekreftet i dag å ha overtatt kontrollen over opprørsbydelen Baba Amr i Homs. Samtidig uttalte en kilde i Den frie syriske hæren at «hundrevis av lik» og mange skadde ligger innesperret i hus som har blitt ødelagt i kampene, ifølge Avaaz.

- Hvis det internasjonale samfunnet ikke kan beskytte oss nå, ber vi dem sende kister inn så vi kan begrave våre barn, sier en innbygger; «Abu Abdo» i pressemeldingen fra menneskerettsorganisasjonen.

Aktivister sier at soldatene fra Den frie syriske hæren trakk seg ut av Baba Amr av taktiske årsaker. I en uttalelse ber de nå Den internasjonale Røde Kors-komiteen om å bringe humanitær hjelp til de rundt 4000 sivile syrerne som fremdeles er i området, ifølge al-Jazeera.

Lite dokumentasjon På grunn av de vanskelige arbeidsforholdene for journalister inne i Syria har det vært svært vanskelig å dokumentere overgrepene mot sivile, spesielt i opprørsbyen Homs.

OPPRØRSSTYRKER: Medlemmer av den frie syriske hæren patruljerer et område i Qu?ayr, 15 km fra Homs, den 24. januar i år. Ifølge FN er godt over 7500 mennesker drept i Syria de siste 11 månedene. Foto: AFP / Scanpix
OPPRØRSSTYRKER: Medlemmer av den frie syriske hæren patruljerer et område i Qu?ayr, 15 km fra Homs, den 24. januar i år. Ifølge FN er godt over 7500 mennesker drept i Syria de siste 11 månedene. Foto: AFP / Scanpix Vis mer

I forrige uke ble den amerikanske Sunday Times-journalisten Marie Colvin og den franske pressefotografen Remi Ochlik drept. Flere andre journalister ble skadet i det samme angrepet, og har siden hatt vanskeligheter med å komme seg ut av landet.

Nå i ettermiddag bekrefter Avaaz at den tredje av i alt fem journalister, spanske Javier Espinosa som befant seg sammen med de avdøde har kommet seg trygt ut av Syria og inn i Libanon.

Ifølge organisasjonen ble 47 mennesker skadet og 13 drept i fluktforsøket.

Vil humanisere tapet På grunn av de vanskelige dokumentasjonsforholdene har organisasjonen Middle East Voices, en del av det amerikanske nyhetsbyrået Voice of America, sammen med flere andre organisasjoner opprettet en nettside der pårørende kan melde inn drepte og skadde i den syriske konflikten.

DEMONSTRERER: Protesterer mot Syrias president Bashar Al-Assad i Kafranbel nær Idlib for to dager siden. Foto: Reuters / Scanpix
DEMONSTRERER: Protesterer mot Syrias president Bashar Al-Assad i Kafranbel nær Idlib for to dager siden. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

Ifølge Syria Syria Tracker er nå 9571 mennesker meldt drept i Syria siden 18. mars 2011. Sjefredaktør for prosjektet og Middle East Voices, Davin Hutchins, forklarer hvorfor de opprettet Syria Tracker:
 
- Vårt mål er å lage en form for sosial journalistikk for å humanisere tapet av liv i den syriske konflikten. Uansett om det er 7 500 eller 10 000 personer som har mistet livet, trenger verden å forstå at dette er individuelle menneskeliv, sier Hutchins til Dagbladet.
 
Han påpeker at de ikke bare dokumenterer sivile dødsfall, men også soldater fra syrisk side og motstandsfolk fra Free Syria Army (FSA). Et tapt liv er et tapt liv, sier han.
 
- Det er for tiden en svært ufullstendige oversikter over de som har blitt drept når det kommer til foto og video, men jeg er sikker på at enhver familie har et bilde av sine kjære. Vi ønsker å gi syrerne muligheten til å ha alt på et sted og for å gi verden noe visuelt å forholde seg til, og ikke bare det statiske, sier Hutchins.
 
Han forteller at Middle East Voices, som er underlagt Voice of America, jobber tett med både SyriaTracker og Local Coordination Commitee (LCC) for å få et komplett bilde av de drepte.
 
- Vi vil kryssjekke bildene som kommer fra Syria med deres lister, sier Hutchins.

For to dager siden sa FNs visegeneralsekretær for politiske saker B. Lynn Pascoe at minst 7500 mennesker er drept i den omfattende volden i Syria siden opprøret startet i mars i fjor. Amnesty hevder de har navnene på mer enn 6000 peroner som har blitt drept.

Regjeringen på sin side skylder på «væpnede gjenger» for uroen og sier mer enn 2000 medlemmer av sikkerhetsstyrkene har blitt drept.

DREPT: Slektninger og venner sang anti-Assad sanger under begravelsen til Ghassan Ali (40) som ble drept under sammenstøt mellom den frie syriske hæren og regjeringsstyrkene i Sarmin nord i Syria for to dager siden. Ifølge innbyggerne i byen minst fjorten mennesker livet i kampene med Assads styrker. Foto: Rodrigo Abd / AP / Scanpix
DREPT: Slektninger og venner sang anti-Assad sanger under begravelsen til Ghassan Ali (40) som ble drept under sammenstøt mellom den frie syriske hæren og regjeringsstyrkene i Sarmin nord i Syria for to dager siden. Ifølge innbyggerne i byen minst fjorten mennesker livet i kampene med Assads styrker. Foto: Rodrigo Abd / AP / Scanpix Vis mer

Får tilgang i Homs
I mer enn tre uker har regimet bombardert nabolaget Baba Amr i Homs, mens Røde Kors og andre humanitære organisasjoner har ikke fått tilgang til å hjelpe skadede og trengende. Men I ettermiddag fikk den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) endelig «grønt lys» fra syriske myndigheter til å gå inn Baba Amr i morgen fredag for å bringe inn nødhhjelp og til å gjennomføre evakuering av eventuet sårede.

- Vi vil forsøke å komme oss inn i Baba Amr imorgen, men vi må gjøre vurderinger på bakken i forhold til sikkerhet. Vi vil gå inn med mat og vann i tillegg til medisiner. Det har vært svært harde kamper i Baba Amr og vi antar at skadene er store. Erfaringer fra tilsvarende situasjoner tilsier at behovet er stort og at det haster, sier Leni Stenseth, utenlandssjef i Norges Røde Kors.

- Vi vet at mange har vært fanget inne i husene sine. Det er sannsynlig at svært mange er rammet av volden og det er derfor veldig positivt at vi har fått grønt lys til å gå inn.

PRESIDENTEN: Tilhengere av Syrias president Bashar al-Assad feirer under  folkeavstemningen om ny grunnlov i Damaskus den 26. februar. Foto: Khaled al-Hariri / Reuters / Scanpix
PRESIDENTEN: Tilhengere av Syrias president Bashar al-Assad feirer under folkeavstemningen om ny grunnlov i Damaskus den 26. februar. Foto: Khaled al-Hariri / Reuters / Scanpix Vis mer

- Vet dere noe om hvor mange som er drept i konflikten til nå?

- I Røde Kors er vi ikke så opptatt av hvor mange som er skadet eller drept. Det er en svært alvorlig situasjon i Homs. Vi vet at mange er rammet av volden, og at det er store humanitære behov, så det viktigste for oss er å komme inn å hjelpe de som kan hjelpes, sier Stenseth.

Homs er Syrias tredje største by med vel en million innbyggere. Før opprøret startet ble det estimert at 100 000 mennesker bodde i bydelen Baba Amr. Men mange har flyktet i løpet av de siste månedene og det er ikke klart hvor mange mennesker som er igjen der.

FORTSETTER KAMPEN: Tilhengere av den frie syriske hæren synger anti-Assad sanger under en demonstrasjon i utkanten av byen Idlib nord i Syria i går kveld. Foto: Rodrigo Abd / AP / Scanpix
FORTSETTER KAMPEN: Tilhengere av den frie syriske hæren synger anti-Assad sanger under en demonstrasjon i utkanten av byen Idlib nord i Syria i går kveld. Foto: Rodrigo Abd / AP / Scanpix Vis mer

Ikveld vedtok et enstemmig FNs sikkerhetsråd en erklæring der de 15 landene beklager at den humanitære situasjonen i Syria blir stadig verre. Også Kina og Russland sluttet seg til uttalelsen. De to landene har tidligere lagt ned veto mot å fordømme Syria i en FN-resolusjon. Sikkerhetsrådet uttrykker samtidig skuffelse over at regimet i Damaskus ikke har gitt FNs sjef for humanitære saker, Valerie Amos, tillatelse til å besøke Syria.