Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse har plutselig tatt over parken

Midt i Tel Aviv har rovdyrene sjakalene inntatt gatene. I storbyer verden over har dyreliv overtatt for menneskeliv.

INNTAR PARKEN: I Tel Aviv har sjakaler dukket opp i byens park på jakt etter mat. Video: NTB Scanpix Vis mer

Koronapandemien har tømt den populære Hayarkon-parken i Tel Aviv for folk, men nå har andre rykket inn: Flokker med sjakaler på jakt etter mat.

En og annen jogger tar seg fortsatt noen runder i den store parken, som ligger i utkanten av den israelske storbyen. Lyden av lekende barn har imidlertid stilnet, og få slikker sol eller drar på utflukt i den grønne oasen.

FOLKESJY: Sjakalen er en folkesky dyrerase. Dermed er det ikke noe problem å oppholde seg i Hayarkon-parken i Tel Aviv nå. Der er det nemlig ingen folk. Foto: AP Photo/Oded Balilty/NTB Scanpix
FOLKESJY: Sjakalen er en folkesky dyrerase. Dermed er det ikke noe problem å oppholde seg i Hayarkon-parken i Tel Aviv nå. Der er det nemlig ingen folk. Foto: AP Photo/Oded Balilty/NTB Scanpix Vis mer

Israel har i likhet med de fleste andre land innført strenge restriksjoner for å hindre spredning av koronaviruset og ber innbyggerne om å holde seg hjemme. Hayarkon-parken er derfor overtatt av andre.

Når sola går ned og mørket senker seg, rykker flokker av sjakaler inn, jager etter hverandre, leker i gresset, leter etter mat og uler mot månen.

Matrester

REFSER WHO: En Donald Trump som ikke var i sitt beste humør under tirsdagens pressekonferanse refset WHO, og avslørte at USA stanser pengestøtten inntil videre. Video/foto: CNN/NTB Scanpix. 15. april 2020 Vis mer

Vanligvis holder sjakalene til i utkanten av parken, der de lever godt av matrester fra søppelkassene. Nå er søppelkassene nesten tomme, og sjakalene rykker inn.

Lederen for veterinærmyndigheten i Tel Aviv, Zvi Galin, anslår at det befinner seg rundt 100 sjakaler i parken. Tidligere skjulte de sky dyrene seg godt, men nå er de å se på plener og åpne områder der de desperat leter etter mat.

ULER: Byen er stort sett tom på grunn av ordre om å bli innendørs. Sjakalene har tatt seg ut i parkene og uler mot himmelen. Foto: AP Photo/Oded Balilty/NTB Scanpix
ULER: Byen er stort sett tom på grunn av ordre om å bli innendørs. Sjakalene har tatt seg ut i parkene og uler mot himmelen. Foto: AP Photo/Oded Balilty/NTB Scanpix Vis mer

Enkelte har begynt å legge ut mat til dyrene, som ikke nøler med å kaste seg over det de får.

Kan bli aggressive

Galin advarer imidlertid mot å venne dyrene til mennesker og sier at sjakalene fort kan bli aggressive, dersom de ikke lenger får mat.

RASER: 22 svenske forskere går hardt ut mot egen regjering for Sveriges håndtering av coronaviruset. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Expressen / Dagbladet TV Vis mer

Koronapandemien har også fått dyr til å rykke inn i andre israelske byer, blant dem Haifa, der det den siste tiden er sett villsvin i gatene. I feriebyen Eilat har ville steinbukker inntatt de folketomme fortauene.

Halvparten av verdens befolkning sitter nå i hjemmekarantene eller har fått portforbud, og i land etter land har dyr rykket inn i folketomme gater.

Bjørn og puma

I Barcelona i Spania dukket det plutselig opp en bjørn, mens det i Chiles hovedstad Santiago ble observert en puma.

MIDT I STORBYEN: Prærieulv har inntatt San Francisco. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB Scanpix
MIDT I STORBYEN: Prærieulv har inntatt San Francisco. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB Scanpix Vis mer

Sikahjorter snuser rundt på folketomme metrostasjoner i Nara i Japan, og kronhjorter har inntatt Dehradun nord i India.

Ville kalkuner har funnet veien til Oakland i California, prærieulver lusker gatelangs i San Francisco og stadig flere aper rykker inn i thailandske byer som Lopburi.

Trafikkstøy er i mange byer nå byttet ut med fuglekvitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!