Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Disse har skylda

Sponsor-Bogen gir alle andre ansvaret for regnskapsskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet for å innrømme eget ansvar, peker Terje Bogen på medtiltalte tidligere økonomidirektør Mark Sjuve, sin tidligere sekretær Unni Tandberg, revisor og hel en rekke andre sentrale personer i Sponsor Service.

- Påstanden om at Bogen visste alt er litt for drøy, sa Bogen i retten i går.

Og på spørsmål fra Dagbladet om ikke det var underlig at det skjedde så mye i selskapet hans uten at han ante noe om det, svarte Bogen:

- Det ville vært helt umenneskelig om en person skulle drive med alt dette.

Revisor og konsulent

Bogens påstander går hardest ut over medtiltalte Mark Sjuve og revisor Jan Olav Korsmo fra Ernst & Young. Korsmo er under etterforsking av Økokrim, og kan bli tiltalt senere.

- Det var økonomiavdelingen og revisor, som sto for inntektsføringen. Dere må huske at revisor også var en konsulent, sa Bogen i retten.

Korsmo reviderte de oppblåste regnskapene fra 2000 og 2001 som Nordea Bank tok utgangspunkt i da de valgte å gi Sponsor Service et lån på 330 millioner kroner.

PEKER I ALLE RETNINGER: Tidligere Sponsor Service-sjef Terje Bogen legger skyld på alle andre enn seg selv for regnskapsskandalen. Foto: Scanpix
PEKER I ALLE RETNINGER: Tidligere Sponsor Service-sjef Terje Bogen legger skyld på alle andre enn seg selv for regnskapsskandalen. Foto: Scanpix Vis mer

Generelt unøyaktig

Også Bogens tidligere sekretær Unni Tandberg får gjennomgå. Hun blir beskyldt for ikke å viderebringe e-post som ble sendt til Bogen.

- Jeg var den eneste i selskapet som ikke hadde PC. Alt e-post gikk til min sekretær. Merkelig at ikke hun er verdig et intervju hos Økokrim, sa Bogen i retten.

Bogen pekte også på internasjonal direktør Egil Rian da han ble bedt om å forklare seg om det famøse engasjementet i Hamburg Arena. Her ble et tapsprosjekt ført inn i regnskapet som en gevinst på fire millioner kroner.

- Generelt sett var nøyaktigheten til Rian unøyaktig. Jeg var over hodet ikke inne i regnskapsførselen til Sponsor Servise GmbH. Det var helt og holdent Rians bord, sa Bogen i retten.

Han la også til at det etter tysk lov var den tyske foretningsbestyreren Ralf Sieler som var øverste ansvarlige for det tyske datterselskapet.

En avtale mellom Oslo Sporveier og Kollenlauget ble inntektsført i årsregnskapet for 2001. Til tross for dette omtaler konserndirektør Viggo Aaberg Oslo Sporveier som aktuelle for Kollenlauget i en rapport fra mai 2002.

- Oppfatningen min var at det skulle inngås en avtale, og det var Viggo Aaberg som hadde ansvaret for Kollenlauget, sa Bogen.

Sjekket ikke

Økokrim har lagt fram for retten interne oversikter over inntekter i både 2001 og 2002.

Selv om oversiktene inneholder en rekke avtaler som ikke var signerte, ble de lagt inn i regnskapet som grunnlag for inntekter. Bogen sa han ikke ante at dette skulle inntektsføres, og pekte på økonomisjefene Ole Berget og Jan Egil Meling for forklaringer.

Og på spørsmål om hvordan en usignert kontrakt med Tine kunne bli inntektsført i 2002 antydet Bogen at økonomisjef Jan Egil Meling hadde forledet ham.

- Når avsetningbilag ble lagt på pulten min signerte jeg uten å sjekke nærmere, sa Bogen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling