Disse henges ut av Yssen

Giske, Stoltenberg, VG-redaktør, Fritt Ord-leder, LO-kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): I boka «Vi kan alle bli den lille» er det få som går klar av kritikk fra Ingunn Yssen.

Kulturminister Trond Giske, statsminister Jens Stoltenberg, VG-redaktør, Fritt Ord-leder og nestleder i internasjonal avdeling, Karin Beate Theodorsen, er blant dem som blir gjenstand for negativ omtale.

«Jeg oppfattet ham som en politiker med én sak på dagsorden: Trond Giske selv. Jeg stolte ikke på ham og venter ikke annet av ham enn akkurat dette», skriver Yssen i boka, som ble sluppet i dag.

Søndagsturen med Jens
I den 223 sider lange boka, gir Yssen også uttrykk for at hun savnet mer støtte fra Stoltenberg. Uttad hadde han gjort det klart at han ikke ville kommentere en personalsak. Men hvorfor gikk han da søndagstur med Valla? spør Yssen.

«Men hvor klokt var det å gå tur med Valla også denne søndagen?»

Hun antyder at Stoltenberg ble presset av den mektige LO-lederen til å rundt Sognsvannet 14.januar, fire dager etter at Yssens oppsigelsesbrev hadde stått på trykk i VG.

«At det var holkeføre forsterket bare det symboltunge ved turen. Ingen andre gikk tur den dagen, men Valla gjorde det, mens hun støttet seg på Jens».

Forfølgelses-vanvidd
Men Yssen følte seg ikke bare sviktet av Ap-toppene, hun følte seg også forrådt av VG, avisa hun først stod fram i. En time før et portrettintervju med Yssen skulle gå i trykken, fikk Yssen vite at Valla var gitt tilsvarsrett på intervjuet.

FÅR HØRE DET: Kulturminister Trond Giske
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FÅR HØRE DET: Kulturminister Trond Giske Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

I boka kritiserer Yssen nyhetsredaktør Helje Solbergs avgjørelse.

«Det hadde aldri skjedd i VGs eller noen annen avis' historie - tilsvarsrett på et portrettintervju. VG hadde gjort fullstendig knefall, og de hadde gjort det uten engang å opplyse meg om at det skjedde», skriver Yssen, som truet med å trekke intervjuet.

«Jeg led nærmest av forfølgelsesvanvidd. Jeg var klar over det selv, men samtidig visste jeg at det var god grunn til det».

Hatsk
I mai 2007, da institusjonen Fritt Ord skulle holde et seminar om Valla/Yssen-saken, følte Yssen seg mobbet og utestengt.

Hun forteller at det var så vidt at hun slapp inn på et arrangement, der den ytterste venstresiden i norsk politikk var representert, blant annet ved medieprofessor Sigurd Allern. Vallas støttespillere var innledere til debatten og fylte seteradene.

«Da vi så listen over innledere var det absolutt ingen tvil om hva som var hensikten, nemlig å renvaske Valla», forteller Yssen, som omtaler seminaret som et «vekkelsesmøte» og «en kanossagang gjennom mobben».

I pausen fikk Yssen «en skrape» av Fritt Ord-direktør Erik Rudeng, som mente det ikke var noen grunn for henne å klage over at hun ikke var blitt invitert til debatten.

Etter pausen, da det endelig ble frigjort et ledig sete til Yssen, skjedde følgende:

Jeg ble «rett og slett stoppet fra å sette meg ned. Jeg har aldri i mitt liv opplevd noe så hatsk. De som satt der forskjøv seg og gjorde plassen opptatt, og Rudeng snudde seg bort».

Skulle overvåke meg
Både i boka og på dagens pressekonferanse kom Yssen med sterke anklager mot LO, som hun fortsatt mener ikke har tatt et oppgjør med mobbekulturen.

En av de navngitte LO-kollegene som Yssen mener var med på å trakassere henne, var nestleder av Internasjonal avdeling, Karin Beate Theodorsen. I boka skriver Yssen at hun angivelig gråt da Yssen fikk jobben som leder for avdelingen, på bekostning av henne.

Yssen beskriver også inngående hvordan Theodorsen skal ha tatt hennes plass, mens hun selv var ute i mammapermisjon.

«Det startet fra det øyeblikket jeg ankom Youngstorget. Vallas åpningsreplikk var at alt hadde gått veldig fint uten meg. At Karin-Beate hadde gjort en strålende jobb som fungerende avdelingsleder».

Etter hvert mener Yssen at alliansen mellom Theodorsen og Valla ble sterkere og sterkere.

«Theodorsen ble ledelsens forlengede arm, hun ble utpekt til å være den jeg skulle lære av og forholde meg til. Hun ble og den som skulle overvåke meg. Hun gjorde jobben, alt ble rapportert - når jeg kom på jobb, når jeg gikk hjem, når jeg gikk i møter, hva jeg sa og hva jeg gjorde».

Theodorsen overtok Yssens jobb, da hun sluttet.

KLOKT? Hvor klokt var det å gå tur med Valla også denne søndagen? spør Yssen i boka. Her er tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i samtale med statsminister Jens Stoltenberg under Kartellkonferansen 2006 i regi av LO Stat. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
KLOKT? Hvor klokt var det å gå tur med Valla også denne søndagen? spør Yssen i boka. Her er tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i samtale med statsminister Jens Stoltenberg under Kartellkonferansen 2006 i regi av LO Stat. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Uforståelig av Davidsen
Fagforbundet leder Jan Davidsen får også gjennomgå av Yssen. Hun mener det er hårreisende at han gikk ut og forsvarte Valla etter at granskingsrapporten fra Fougner-utvalget var ferdig.

- Rapporten konkluderte med at jeg - uten tvil - hadde vært utsatt for trakassering. At Davidsen da kan gå ut og si at han ønsker Valla fortsatt var LO-leder er uforståelig, sier Yssen.

Hun mener Davidsen var i en spesielt viktig posisjon som leder av en fagforening med svært mange kvinnelige medlemmer og at han burde være spesielt opptatt av å verne kvinnelige arbeidstakere.

«Han, som organiserer de fleste lavtlønnede kvinner i dette landet, de kvinnene som ifølge all forskning er mest utsatt for trakassering på arbeidsplassen, han syntes altså det var betimelig ikke bare å hylle Valla, men også foreslå at LOs vedtekter burde endres slik at hun kunne fortsette som LOs leder i en tredje periode».

13. mars uttalte Davidsen i et intervju med Dagsavisen: «Jeg skulle selvfølgelig ønske at Gerd-Liv Valla fortsatt var LO-leder.»

På spørsmål om han trodde det kunne vært mulig for Valla å fortsette som LO-leder etter den knusende kritikken av lederstilen, var svaret hans slik: «Det vet vi ikke, fordi vi i LO- sekretariatet ikke fikk diskutert hvorfor granskingsutvalget valgte å legge vekt på enkelte forklaringer som støtter Yssen».

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet.no å få kommentar fra noen av de som blir kritisert i Yssen-boka.

VALLAS ALLIERTE: Internasjonal sekretær i LO, Karin Beate Theodorsen, her sammen med statsministerfrue Ingrid Schulerud i Folkets store sal i Beijing. I boka blir Theodorsen beskrevet som Vallas allierte.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
VALLAS ALLIERTE: Internasjonal sekretær i LO, Karin Beate Theodorsen, her sammen med statsministerfrue Ingrid Schulerud i Folkets store sal i Beijing. I boka blir Theodorsen beskrevet som Vallas allierte. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
FORSVARTE VALLA: Fagforbundets leder Jan Davidsen  får sterk kritikk for å ha forsvart Valla.'
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FORSVARTE VALLA: Fagforbundets leder Jan Davidsen får sterk kritikk for å ha forsvart Valla.' Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer