Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse historiene gikk du glipp av i 2013

Og disse trendene vil mest sannsynligvis prege neste år.

KAPPLØP I NORD: «Jeg ber om at du spesielt retter oppmerksomheten mot å etablere infrastruktur og militære enheter i Arktis», sa Russlands president Vladimir Putin under et møte med sitt militærutvalg denne måneden. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/NTB SCANPIX
KAPPLØP I NORD: «Jeg ber om at du spesielt retter oppmerksomheten mot å etablere infrastruktur og militære enheter i Arktis», sa Russlands president Vladimir Putin under et møte med sitt militærutvalg denne måneden. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreign Policys journalist Ty Mccormick har laget en liste over «historiene du gikk glipp av i 2013».

I artikkelen lister han opp seks hendelser og trender som ble oversett i år, men som «mest sannsynligvis vil dominere nyhetene neste år».

Russlands og Canadas kappløp om Nordpolen «Kappløpet om ressursene i Arktis har pågått allerede en stund, men den har nå gått inn i en langt mer eksplisitt fiendtlig fase i 2013», skriver Mccormick.

Bakgrunnen er at Russland og Canada har intensivert sine territoriale krav i området, og at Moskva har lovet å øke sin militære tilstedeværelse i regionen.

Russland har blant annet rustet opp en flybase i Sibir, og har planer om å gjenåpne flere baser som har vært stengt siden den kalde krigen. Moskva planlegger også å bygge to atomubåter, som skal brukes i regionen.

«Kappløpet om ressursene i Arktis har pågått allerede en stund, men den har nå gått inn i en langt mer eksplisitt fiendtlig fase i 2013», skriver Foreign Policy. Her ser man Russlands president, Vladimir Putin, under en militærøvelse i august. Foto: REUTERS/ITAR-TASS/NTB SCANPIX
«Kappløpet om ressursene i Arktis har pågått allerede en stund, men den har nå gått inn i en langt mer eksplisitt fiendtlig fase i 2013», skriver Foreign Policy. Her ser man Russlands president, Vladimir Putin, under en militærøvelse i august. Foto: REUTERS/ITAR-TASS/NTB SCANPIX Vis mer

«Den raske tilbaketrekningen til polarisen har åpnet opp nye skipsruter og åpne for potensielt sett store naturressurser i Arktis», skriver Foreign Policy.

Militær oppmerksomhet Ifølge en undersøkelse utført av US Geological Survy kan området inneholde mellom ti og femten prosent av verdens uoppdagete oljeressurser og 30 prosent av verdens naturgassressurser.

Mesteparten av dette ligger i ubestridte områder tilhørende Russland, Canada, Norge, Danmark og USA. Men nå presser Russland, Canada og Danmark videre inn under polarisen, og de indikerer alle at kravet vil gå helt fram til Nordpolen, skriver Foreign Policy.

«Jeg ber om at du spesielt retter oppmerksomheten mot å etablere infrastruktur og militære enheter i Arktis», sa Russlands president Vladimir Putin under et møte med sitt militærutvalg denne måneden.

- Vi vil slåss En talsperson for det kanadiske utenriksdepartementet slo fort tilbake, og sa at Ottawa var villig til å forsvare sin suverenitet «etter internasjonal lov og gjennom forskningsbaserte tiltak».

Canada holder for tiden årlige militærøvelser i Arktis og har åpent sagt at de har opprettet egne militærenheter som skal patruljere området.

«Canada vil slåss for å sikre sin suverenitet i nord», sa Canadas utenriksminister John Baird tidligere i år.

VIL SLÅSS: «Canada vil slåss for å sikre sin suverenitet i nord», sa Canadas utenriksminister John Baird tidligere i år. Foto: REUTERS/CHRIS WATTIE/NTB SCANPIX
VIL SLÅSS: «Canada vil slåss for å sikre sin suverenitet i nord», sa Canadas utenriksminister John Baird tidligere i år. Foto: REUTERS/CHRIS WATTIE/NTB SCANPIX Vis mer

«Men vi skal være gode naboer mens vi gjør det», la han til.

Japan vinner Sørøst-Asia «I hans første år som japansk statsminister har Shinzo Abe gjennomført en imponerende sjarmoffensiv i Sørøst-Asia og styrket de økonomiske og diplomatiske båndene til det ti land store forbundet for sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN)», skriver Foreign Policy.

Aba har besøkt samtlige medlemsland i regionen og da Filippinene ble rammet av tyfonen tilbød Japan landet ti millioner dollar i hjelp. Til sammenlikning tilbød Kina bare hundre tusen dollar.

Bakgrunnen for Japans sjarmoffensiv er den stadig mer anstrengt forholdet til Kina, skriver Mccormick. Og det fungerer, skriver han.

Gjennombrudd i bekjempelsen av Aids og Hiv Under en medisinsk konferanse mars 2013 presenterte doktorer for første gang et tilfelle hvor en baby har blitt «funksjonelt helbredet» for Hiv etter en aggressive og umiddelbar behandling med Antiretrovirale medisiner, skriver Foreign Policy.

Antiretrovirale medisiner eller ARV er medisiner som kan bremse formeringen av HIV-viruset i blodet, slik at utviklingen av aids kan holdes i sjakk og immunforsvaret ikke svekkes så raskt. Virkningene av sykdommen kan dermed stoppes, eller utsettes i mange år.

SJARMERER: «I hans første år som japansk statsminister har Shinzo Abe gjennomført en imponerende sjarmoffensiv i Sørøst-Asia og styrket de økonomiske og diplomatiske båndene til det ti land store forbundet for sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN)», skriver Foreign Policy. Foto: AFP/JIJI PRESS/NTB SCANPIX
SJARMERER: «I hans første år som japansk statsminister har Shinzo Abe gjennomført en imponerende sjarmoffensiv i Sørøst-Asia og styrket de økonomiske og diplomatiske båndene til det ti land store forbundet for sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN)», skriver Foreign Policy. Foto: AFP/JIJI PRESS/NTB SCANPIX Vis mer

Pasienten, ei jente fra Mississippi, forble i HIV-fri i atten måneder etter at behandlingen ble avsluttet, skriver Foreign Policy.

«Behandlingen av Mississippi kan få store konsekvenser for de mer enn tusen barn som hver dag blir født med Hiv verden over. Men det er også bevis for at en rask behandling av voksne som akkurat har blitt smittet kan resultere i sykdommen blir utsatt i langt tid», skriver Mccormick.

Business-boom i Irak «Den største historien fra Irak dette året var at landet igjen falt inn i kaos», skriver Mccormick, som sier dette ble underrapportert i året som gikk. Men enda mer underrapportert var faktumet det økonomiske mirakelet i det arabiske landet.

«På tross av at sikkerheten stadig blir dårligere, fortsetter den irakiske økonomien å vokse», skriver Mccormick. Samtidig som etterspørsel fra Kina og India øker er Irak, som er OPEC andre største oljeprodusent, vil Irak mest sannsynligvis slå alle rekorder i 2013.

Fornybar energi destabiliserer fordelingsnettet Fordelingsnettet er det nettet som overfører og fordeler den elektriske energien fra kraftverket og ut til sluttbrukeren. Effekttapet reduseres dersom energien overføres ved en høyere spenning, skriver Foreign Policy.

Nå frykter flere selskaper i USA at det økte presset på nettet fra fornybar energi til sjuende og sist vil destabilisere hele systemet.

Økende uro i Latin-Amerika Her peker Mccormick på den økende uroen og demonstrasjoner i land som Brasil, Argentina, Colombia, Mexico, Peru og Chile.

«I land etter land har regjeringen feilet i å møte forventningene til regionens økende middelklasse», skriver Mccormick.

GJENNOMBRUDD: Under en medisinsk konferanse mars 2013 presenterte doktorer for første gang et tilfelle hvor en baby har blitt «funksjonelt helbredet» for Hiv etter en aggressive og umiddelbar behandling med Antiretrovirale medisiner, skriver Foreign Policy. Foto: AP/JOHNS HOPKINS MEDICINE/NTB SCANPIX
GJENNOMBRUDD: Under en medisinsk konferanse mars 2013 presenterte doktorer for første gang et tilfelle hvor en baby har blitt «funksjonelt helbredet» for Hiv etter en aggressive og umiddelbar behandling med Antiretrovirale medisiner, skriver Foreign Policy. Foto: AP/JOHNS HOPKINS MEDICINE/NTB SCANPIX Vis mer
ØKONOMISK MIRAKEL: «Den største historien fra Irak dette året var at landet igjen falt inn i kaos», skriver Mccormick, som sier dette ble underrapportert i året som gikk. Men enda mer underrapportert var faktumet det økonomiske mirakelet i det arabiske landet. Her fra en messe i Irak tidligere i år. Foto: REUTERS/THAIER AL-SUDANI/NTB SCANPIX
ØKONOMISK MIRAKEL: «Den største historien fra Irak dette året var at landet igjen falt inn i kaos», skriver Mccormick, som sier dette ble underrapportert i året som gikk. Men enda mer underrapportert var faktumet det økonomiske mirakelet i det arabiske landet. Her fra en messe i Irak tidligere i år. Foto: REUTERS/THAIER AL-SUDANI/NTB SCANPIX Vis mer
ØKENDE URO: Foreign Policy peker på den økende uroen og demonstrasjoner i land som Brasil, Argentina, Colombia, Mexico, Peru og Chile.

«I land etter land har regjeringen feilet i å møte forventningene til regionens økende middelklasse», skriver Mccormick.  Foto: AFP/CHRISTOPHE SIMON/NTB SCANPIX
ØKENDE URO: Foreign Policy peker på den økende uroen og demonstrasjoner i land som Brasil, Argentina, Colombia, Mexico, Peru og Chile. «I land etter land har regjeringen feilet i å møte forventningene til regionens økende middelklasse», skriver Mccormick. Foto: AFP/CHRISTOPHE SIMON/NTB SCANPIX Vis mer