Kennelhoste:

- Disse hundeeierne bør være ekstra forsiktige

Hoster hunden din mye for tida? Det er som regel ufarlig, men noen hundeeiere burde passe mer på enn andre.

HOSTER HUNDEN DIN? Det er viktig å passe på sine firbeinte venner. Om hunden eller katten din hoster mye, er det flere måter å hjelpe dem på. Foto: Prystai / Shutterstock / NTB
HOSTER HUNDEN DIN? Det er viktig å passe på sine firbeinte venner. Om hunden eller katten din hoster mye, er det flere måter å hjelpe dem på. Foto: Prystai / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pressesjef for dyrehelsetjeneste AniCura Sasja Rygg forteller Dagbladet at de registrerer flere hunder som er plaget med kennelhoste for øyeblikket.

- Kennelhoste er vanlig blant hunder og katter nå. Det er en klassisk høstsykdom og er som en forkjølelse for oss mennesker. Som regel er det en relativt ufarlig luftveisinfeksjon, men i noen tilfeller kan den være mer skadelig hos noen hunder, sier Rygg til Dagbladet.

Advarer mot parker

- Cirka femti prosent av våre kunder vaksinerer hunden sin mot kennelhoste, og da er det ytterst få som kan bli smittet. Men om du ikke har vaksinert hunden din, burde du være mer forsiktig med å omgås mange andre hunder for øyeblikket.

Om hunden din er gammel, syk eller uvaksinert mot kennelhoste, advarer Rygg mot å ta med hunden med i de typiske parkene hvor man møter på flere andre firbeinte venner.

- Der kan du fort møte hunder som ikke er vaksinert, forteller Rygg.

KOMMER MED RÅD: Sasja Rygg i AniCura forteller at det er forbausende mange hundeeiere som ikke vet at kjæredyret deres burde få vaksine mot kennelhoste og andre luftveisinfeksjoner hvert år. Foto: AniCura
KOMMER MED RÅD: Sasja Rygg i AniCura forteller at det er forbausende mange hundeeiere som ikke vet at kjæredyret deres burde få vaksine mot kennelhoste og andre luftveisinfeksjoner hvert år. Foto: AniCura Vis mer

Rygg forklarer at hunden din vil hoste mer og kan bli slappere enn vanlig om den har fått kennelhoste. Hun forteller at et tegn kan være kraftig hoste, som gjerne blir framprovosert av trykk mot luftrøret - som ved bruk av halsbånd.

UT VINDUET: Flere sjokkerte forbipasserende prøver å hjelpe en hund som henger ut vinduet. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: alejandram.94. Vis mer

- Disse er utsatt

Rygg forteller at hundeeiere med valper burde være ekstra oppmerksomme for øyeblikket, da kennelhoste er farligst for veldig unge hunder uten et fullt utviklet immunforsvar, samt eldre eller svake individer.

- Valper er også veldig utsatt for å bli syke av kennelhoste, fram til de får sin første vaksine, som pleier å skje i uke tolv, sier hun.

- Det som også er bekymringsfullt med kennelhoste, er at det er så smittsomt, og selvsagt om de helt unge, syke eller eldre og svake individene får smitten. Hunder som har påvist smitte, må også holdes borte fra andre i lang tid på grunn av smittefaren, og dette er frustrerende både for hund og eier, sier Rygg.

Hun påpeker riktignok at hunder som får kennelhoste, sjelden blir faretruende dårlige, men om man er uheldig, kan lufteinfeksjonen utvikles til noe verre.

- Kennelhoste er ikke dødelig, men om hunden din rammes av en sekundærinfeksjon på toppen av det hele, kan det bli mye mer alvorlig, sier AniCura-pressesjefen.

- Det er forbausende mange hunder som ikke er vaksinert, og spesielt katter. Jeg tror det finnes flere eiere som ikke er klar over at hunder og katter burde vaksineres en gang i året, avslutter Rygg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer