Disse husene er verst i Oslo

Her er Byantikvarens verstingsliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld døde en 32 år gammel kvinne da deler av en utbrente bygården i Oslo raste ned på fortauet. Men det er ikke bare i Trondheimsveien at utbrente og tomme bygårder preger bybildet i hovedstaden.

På oppfordring fra Dagbladet.no har Byantikvaren satt sammen en liste over de verste eksemplene.

- Uakseptabelt

- Det er uakseptabelt. Dette er en del av Oslos kulturminner, men eieren bare lar det stå og forfalle, sier byantikvar Marte Boro til Dagbladet.no.

Vi står utenfor et utbrent toetasjers hus i Grønlandsleiret. Det hvite huset, som er fra begynnelsen av 1800-tallet, ble kraftig ødelagt under en brann i 2000. Eieren ville rive det brannskadete huset, men en ekspert konkluderte med at bygget kunne reddes. Siden har det stått ubeskyttet og forfalt.

Nå ønsker byantikvaren at kommunen får flere sanksjonsmuligheter.

I dag kan de bare pålegge sikring. Nå ønsker Boro også adgang til å pålegge istandsettelse. Slik vil man kunne forhindre at det står kulturhistorisk verdifulle hus i Oslo og forfaller på tross av at byantikvaren ønsker å bevare.

- Uten en egen lovhjemmel står vi maktesløse og ser på forfallet, sier Boro.

Disse husene er verst i Oslo

- Sikkerhetsrisiko

Byantikvaren mener at de forfallne husene utgjør en sikkerhetsrisko for nærmiljøet.

- Vi er ikke eksperter på risikovurdering, men i de bygningene vi viser til her har forfallet kommet særdeles langt. Vi kan trygt si at disse bygningene hverken er egnet for lek eller opphold, sier byantikvaren til Dagbladet.no.

Hun oppfordrer alle eiere med forfalne bygninger å overvåke dem og sørge for at de er tilstrekkelig sikret.

- Det er viktig at man ser på de bevaringsverdige bygningene som en ressurs og potensiale. Rutinemessig vedlikehold er lønnsomt og viktig da det kan forhindre skade på personer og brann, sier Boro.

- Lar det forfalle

For det er ikke bare i Grøndlandsleiret 55 og 57 at bygninger overlates til sin egen skjebne. Et av de verste eksemplene finner man i Opplandsgate 2 på Vålerenga. Det gamle trehuset fra 1800-tallet holder på å synke sammen etter åresvis med vanskjøtsel og forfall.

- Og her er det ikke snakk om et hus som har blitt skadet av brann, man har bare latt det forfalle, forteller Boro til Dagbladet.no.

Her er de verste eksemplene ifølge Byantikvaren:

Grønlandsleiret 55 og 57:

Brant i 2000 - står nå og råtner på rot.

- Disse to husene er en viktig del forstadsbebyggelsen som nå er borte. Dermed er de en viktig del av historien, sier Boro.

Opplandsgaten 2:

Har ikke blitt pusset opp siden begynnelsen av 90-tallet og holder nå på å falle sammen.

- Dette huset har ble i 1997 regulert for bevaring, men eieren er foreløpig ikke villig til å sette i stand huset, forteller byantikvar Boro.

St. Halvardsgate 1:

Typisk Oslo-bygård fra 1800-tallet. Har stått tomt en årrekke. - Dette huset står på den gamle middelalderbyens grunn. Så hvis det blir revet, kommer det ikke til å være noe hus her lengre. Da går går eiendommen over til friareal, sier Boro.

Youngsgate 7, 9 og Møllergaten 13:

Disse tre bygårdene er en viktig del av miljøet rundt Youngstorget og Byantikvaren har foreslått byggene vernet. Eieren vil rive og har latt det stå tomt en årrekke.

Pilestredet 28 og 30:

Bedre kjent som en del av «Blitz-kvartalet». På tross av stor politisk oppmerksomhet rundt de to bygårdene, som blant annet inneholder Edvard Munchs barndomshjem, står husene tomme og forfaller.

FALLER SAMMEN Dette huset i Opplandsgaten på Vålerenga har ikke blitt pusset opp siden begynnelsen av 90-tallet og holder nå på å falle sammen.