Disse husene kan gi Kongo-fangene friheten

Kan bety frihet for de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French.

KAN SIKRE FRIHETEN: Det er lokale representanter for nordmennenes familier — sammen med enka, Bibiche Olendjeke — som har plukket ut disse to husene. De kan bli betalingen for de dødsdømtes frihet. Foto av husene: Claude Nzunzu / Foto av Kongo-fangene: Scanpix
KAN SIKRE FRIHETEN: Det er lokale representanter for nordmennenes familier — sammen med enka, Bibiche Olendjeke — som har plukket ut disse to husene. De kan bli betalingen for de dødsdømtes frihet. Foto av husene: Claude Nzunzu / Foto av Kongo-fangene: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet): Det er lokale representanter for nordmennenes familier — sammen med enka, Bibiche Olendjeke — som har plukket ut disse to husene. De kan bli betalingen for de dødsdømtes frihet.

Etter det Dagbladet kjenner til er predikant Rune Edvartsen på vei til Kisangani igjen. Han skal da ta en siste sjekk på to hus som hans lokale medhjelpere har funnet.

Om Edvartsen synes alt virker greit er det meningen at predikanten skal sluttføre handelen.

Forrige gang Edvartsen var i Kongo, 10. september, forhandlet han fram en avtale mellom Tjostolv Moland og Joshua French på den ene siden, og de etterlatte etter deres drepte sjåfør, Abedi Kasongo, på den andre siden.

Det ble enighet om at Moland og French skulle gi to hus til de etterlatte, samt bidra med litt penger til oppstarten av en familiebedrift for enka Bibiche Olendjeke.

Mens avtalen ble signert anslo han overfor Dagbladet at den har en ramme på rundt 600 000 kroner, eller rundt 50 000 dollar for hvert hus. Støtten til familiebedriften er marginal i forhold til hva husene koster.

Fornøyd Bibiche Olendjeke ville i går ikke kommentere de to husene overfor Dagbladet, men overfor venner og kjente i Kisangani skal hun ha uttrykt at hun vil bli svært fornøyd om hun får de to husene. Hun synes de er så flotte at hun har nevnt at hun kanskje vil vegre seg for å bo i noen av dem. Kanskje ønsker hun heller å bli boende der hun er, og tjene gode penger på å leie ut husene.

Hun får uansett ikke full disposisjonsrett over begge husene. De er nemlig en kompensasjon til alle de etterlatte etter sjåfør Abedi Kasongo. Tre slektninger av ham har reist fra det sørlige Kongo og opp til Kisangani for å passe på at de ikke blir glemt i oppgjøret. Hvordan enka og resten av familien skal fordele de to husene var for noen uker siden ikke avklart.

Oppgitt Da Dagbladets lokale medarbeider var innom det ene huset i går, sitter det en kvinne på terrassen. Hun forteller at huset har fire soverom, stue, spisestue kjøkken og bad. Men kvinnen vil ikke si hva hun heter.

ØYNER HÅP: To hus kan bety frihet for de dødsdømte
nordmennene
Tjostolv Moland og
Joshua French.  Foto: Thomas Rasmus Skaug
ØYNER HÅP: To hus kan bety frihet for de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Hun sier at hun ble svært oppgitt da hun så huseieren komme innom med en person som var interessert i å kjøpe huset.

Ved det andre huset er portene stengt når Dagbladet kommer forbi, og ingen åpner opp når vi banker på. En nabo forteller at dette huset har tre soverom, stue, spisestue, bad og kjøkken. Standarden er kanskje ikke like god, men til gjengjeld ligger det nærmere sentrum i Kisangani. Kilder forteller Dagbladet at de to husene er omtrent like mye verd. Anslagsvis rundt 50 000 dollar (300 000 kroner) for hvert hus.

Avtale Hvis Edvartsen kjøper husene er Moland og French kommet enda et stykke på vei mot utlevering til Norge. Representanter for Utenriksdepartementet og Justisdepartementet var tidlig i september i hovedstaden Kinshasa for å forhandle om vilkårene for en soningsoverføring.

Inier Latebo, som er stabssjef til Kongos justisminister, sa da til delegasjonen at en utlevering er i orden bare Moland og French kommer til enighet med de etterlatte om en erstatning.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Rune Edvartsen, men predikanten besvarte ikke Dagbladets henvendelse.

FORNØYD: Bibiche Olendjeke skal ha fortalt venner at hun vil bli fornøyd om hun får husene. Foto: Tore Bergsaker
FORNØYD: Bibiche Olendjeke skal ha fortalt venner at hun vil bli fornøyd om hun får husene. Foto: Tore Bergsaker Vis mer