Disse indianerne har aldri vært i kontakt med andre mennesker

Myndighetene i Peru nekter for at disse indianerne eksisterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Perus myndigheter har til nå benektet at de finnes, men nylig ble en gruppe ukontaktede indianerne i Madre de Dios i Amazonas observert fra fly, melder Regnskogfondet.

Indianerne har aldri vært i direkte kontakt med omverdenen.

– Disse indianerne er en gruppe av en mye større stamme. Ikke et eneste av medlem har hatt kontakt med omverden. Det er muligens verdens største ukontaktede stamme, sier Anders C. Krogh, prosjektkoordinator, Amazonas, til Dagbladet.no.

- Mer utbredt enn folk tror

De 21 indianerne, i hovedsak kvinner og barn, er blitt fotografert fra fly på elvebredden til Las Piedras i Madre de Dios-regionen i peruansk Amazonas.

Det er i dette området av Amazonas, mot grensa til Brasil, at de fleste ukontaktede indianerstammene i Peru lever.

– Det er minst 20 ukontaktede indianerstammer i peruanske Amazonas. I Brasil teller de det på en litt annen måte, og der regner de med at det finnes 52 områder i brasiliansk Amazonas der det lever slike stammer, sier Krogh til Dagbladet.no.

– Ukontaktede indianerstammer er veldig mye mer utbredt enn det folk tror, sier han.

VED ELVEBREDDEN: Disse indianerne har aldri vært i kontakt med omverden. De ble fotografert da miljøvernere skulle dokumentere ulovlig hogst. Foto: INRENA
VED ELVEBREDDEN: Disse indianerne har aldri vært i kontakt med omverden. De ble fotografert da miljøvernere skulle dokumentere ulovlig hogst. Foto: INRENA Vis mer

Interaktivt kart: I dette området, Madre de Dios, lever de ukontaktede indianerne (artikkelen fortsetter under kartet):

Under sterkt press

Området der indianerne holder til er under sterkt press fra illegal hogst, og trues i tillegg av peruanske myndigheters planer om dramatiske utvidelse av oljevirksomheten i Amazonas, ifølge Regnskogfondet.

Det var en gruppe forskere fra Perus direktorat for naturforvaltning, INRENA, som observerte og fotograferte indianerne. De fløy over området i forbindelse med ekspedisjon for å kartlegge illegal hogstvirksomhet i området.

Indianerne som er tatt bilde av tilhører høyst sannsynlig det urfolksorganisasjoner og antropologer kaller Mascho-Piro.

De lever som nomader, og teller anslagsvis mellom fem hundre og et par tusen mennesker.

– De følger etter dyra som de lever av. I tørketida trekker de mot elevene, men ellers er de dypt inne i skogen. Vi vet ikke om de har en landsby, men vi tror de lever som helnomader, sier Krogh til Dagbladet.no.

- Ekstremt sårbare

Disse indianerne har aldri vært i kontakt med andre mennesker

Daniel Saba, president for Perus nasjonale oljeselskap Perupetro, uttalte ifølge Regnskogsfondet nylig at selve begrepet ukontaktede indianere er «absurd» siden «ingen noensinne har sett dem».

Medlemmer av indianergruppa var i 2002 nesten i kontakt med en annen stamme som har kontakt med omverdenen.

– De sto på hver sin side av en elv og så over på hverandre, sier Krogh.

– Indianerne som har kontakt med omverden forklarte etterpå at de klarte å kommunisere med hverandre med rop, men at det var vanskelig å forstå hva den andre gruppa sa. Men de skjønte at de fikk beskjed om å holde seg unna, sier han.

Ukontaktede indianere er ekstremt sårbare for nye sykdommer. All kontakt med fremmede vil derfor være særdeles farlig og kan også være dødelig for disse indianerne.

– Den største trusselen mot dem er tømmerhoggere, oljeselskapene og kristne misjonærer. Misjonærene mener at disse menneskenes verste ulykke er at de ikke kjenner til Jesu budskap, og prøver å nå dem selv om de vet at det vil smitte dem med sykdommer som de vet er veldig farlig for dem, fordi de ikke har noe naturlig forsvar mot dem, sier Krogh.

Regnskogfondet jobber for at områdene skal bli bevart slik de er i dag, og at indianernes rett til å fortsette å leve slik de gjør i dag uten kontakt med omverdenen respekteres.

Les mer hos Regnskogfondet.