RANSBØLGE: Åtte busser ble
RANSBØLGE: Åtte busser bleVis mer

«Disse jævelungene har sagt de vil kutte opp en sjåfør for å se hvordan han ser ut inni»

Bussjåfører i Kristiansand varsler at de selv vil ta hevn hvis «Barnevernsbanden» begår nye ran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vekker sterke reaksjoner blant bussjåfører i Kristiansand at «Barnevernsbanden» er ferdig med å sone fengselsstraffer og skal bo på institusjoner andre steder i landet etter fjorårets ransbonanza i Kristiansand.

Totalt ble åtte busser utsatt for grove ran av banden bestående av mindreårige barnevernsbarn. I tillegg var det flere voldsepisoder, samt et bankran.

Kristiansand kommune opprettet «Prosjekt respekt» for å hjelpe ungdommene til et liv uten kriminalitet. Totalt var sju ungdommer med i prosjektet, der de enten sonet fengselsstraffer eller bodde på institusjoner andre steder i landet. En av ungdommene er nå over 18 år og ønsker ikke å ha kontakt med barnevernet, mens en ønsker å bli boende på institusjonen han har bodd på det siste året.

Venter på nye ran De resterende fem ungdommene er nå tilbake i Kristiansand, der bussjåførene frykter at de skal oppta sin kriminelle løpebane med grove bussran.

- Slik vi ser det, har ungdommene bare blitt flyttet rundt i landet og ikke fått noen straff i det hele tatt. Vi er ikke veldig happy med at de nå er tilbake, og vi venter bare på et nytt ran, sier Kjell Holbek, nestleder i Yrkestrafikkforbundet i Kristiansand.

Holbek er selv sjåfør i Nettbuss Sør, som er selskapet som ble utsatt for de mange ranene i fjor. Det siste ranet ble begått nyttårsaften 2010, Holbek skulle kjøre bussen som ble ranet 1. nyttårsdag.

- Jeg ble så satt ut av ranet på nyttårsaften at jeg måtte ta meg fri den dagen. Sjåførene som har blitt utsatt for disse ranene er mer eller mindre ødelagte. Ikke bare sjåførene, men også familie og barn. «Pappa, kommer du hjem i kveld,» hører våre sjåfører, sier Holbek.

Frykter voldsspiral Den tillitsvalgte sjåføren frykter nå at et nytt ran skal ende med at sjåførene selv tar affære og straffer de skyldige.

- Disse jævelungene har sagt at de vil kutte opp en sjåfør for å se hvordan han ser ut inni. Jeg er redd for at det finnes grupperinger blant sjåførene som tar dette i egne hender, hvis det kommer flere ran. Det kan bli en stygg sak, sier Holbek.

- Du mener at sjåførene går til motangrep for å straffe ungdommene?

- Det er jeg stygt redd for, ja.

- Dette er noe sjåførene snakker om?

- Det har vært nevnt, sier Holbek.

Holbek selv sier at han ikke kjører buss på kveldstid fordi han nettopp frykter at det skal bli en voldelig konfrontasjon i en ranssituasjon. En sjåfør skal ha sluttet som bussjåfør etter å ha blitt ranet.

- Jeg har sagt til min arbeidsgiver at jeg er såpass hissig at jeg er redd jeg vil gå til motangrep, hvis jeg blir ranet. Jeg er redd for at det vil koste liv, hvis noen trår feil i en slik situasjon. Det er små marginer, sier Holbek.

Begår ny kriminalitet Stein Atle Thoresen i Bufetat, det statlige barnevernet, er med i gruppa «Prosjekt respekt», som målrettet arbeider med «Barnevernsbanden».

- Alle ungdommene bortsett fra to er fortsatt under oppfølging av det lokale barnevernet. Det er en som er over 18 år og som har valgt å ikke ha videre kontakt med oss, i tillegg er det en som har valgt å bli boende på en institusjon et annet sted i landet, sier Thoresen til Dagbladet.

Thoresen kan melde om en gledelig kriminalitetsutvikling etter at «Prosjekt respekt» begynte, men sier samtidig at han forstår bussjåførenes bekymring.

- Jeg kan forstå bekymringen som er der, men sånn som jeg vurderer situasjonen er det ingen overhengende fare for at vi får en ny bølge av den type kriminalitet, sier Thoresen.

- Har ungdommene begått ny kriminalitet i løpet av det året de har bodd på institusjoner rundt i landet?

- Ja, det har de jo, men de har ikke begått den mest alvorlige kriminaliteten som vi har fryktet mest, sier Thoresen fra Bufetat.

«Prosjekt respekt» Bussjåfør Holbek ber Dagbladet om å spørre Thoresen hvem ungdommene skal ha respekt for, siden prosjektet heter «Prosjekt respekt». Det handler imidlertid ikke om respekt i den betydning, opplyser Thoresen.

- Respekt betyr «å se om igjen», re-spekt. Prosjektet heter «Prosjekt respekt» fordi vi ser med nye øyne på problemet for å finne gode løsninger, sier Thoresen.

- Så det handler ikke om at ungdommene skal vise respekt for noe eller noen?

- Nei, det handler ikke om sånn type respekt, sier Thoresen.

«Prosjekt respekt»-gruppa tror nå ungdommene ikke er i fare for å begå nye grove ran.

- Jeg kan ikke garantere noen ting, men slik jeg ser det har ikke bussjåførene grunn  til å være redde. Ungdommene har blitt et år eldre og forstår bedre hva slags frykt slike handlinger skaper. De har gitt uttrykk for at de ønsker et vanlig liv.

- Jeg er opptatt av at disse ungdommene er sammensatte mennesker. Heldigvis er de ganske oppegående, vi håper at vi får dem til å tenke selv og ta gode valg slik at de får et bra liv. Vi prøver å gi dem muligheter til å foreta gode valg, sier Thoresen.