Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinterferieværet:

Disse jubler over snømangelen

Savnet størst i Midt-Norge, mens Vestlandet, Østlandet og Oslo gleder seg over den milde vinteren.

KRAFTIG VIND: Har du tenkt deg ut på tur i vinterferien denne helga? Da bør du kle deg godt. Illustrasjonsfoto: Anders Wiklund / NTB scanpix
KRAFTIG VIND: Har du tenkt deg ut på tur i vinterferien denne helga? Da bør du kle deg godt. Illustrasjonsfoto: Anders Wiklund / NTB scanpix Vis mer

Søndag måtte Statens vegvesen gå til det drastiske skrittet å stenge E134 over Haukelifjell, da store snømengder og uvær førte til full stopp på en av de viktigste ferdselsårene mellom øst og vest. 70 personer ble sittende innesnødd på Haukeliseter turisthytte til det onsdag ble besluttet å iverksette sprengningsarbeid for å få veien fri.

- Det er ville tilstander her, sa de rammede til Dagbladet.

Men er det ikke godt med litt snø i en ellers snøfri februar?

Jubler over snømangel

Tydeligvis ikke for alle. Nær en tredjedel av nordmenn jubler nemlig over snømangelen. Det går fram av en undersøkelse Ipsos har gjort på vegne av Dagbladet.

Spørsmålet som ble stilt til 938 personer, lød som følger:

«Det har vært en mild vinter uten mye snø. Hvilken av disse beskrivelsene passer best for deg?»

Til sammen 32 prosent svarte at de gledet seg over at det var mindre eller ingen snø i verken gatene eller fjellet i vinter. Folk på Vestlandet og Østlandet med Oslo er de som gleder seg mest.

- Klimaendringene er ikke noe hyggelige i det hele tatt. Og det at så mange av oss er glade over snømangel, viser bare at en del mennesker ikke klarer å ta alvoret innover seg før de virkelig ikke tør noe annet! fnyser Svein Tore Østvik, bedre kjent som sydenreisende «Charter-Svein», til Dagbladet.

Samtidig er det kanskje ikke så dystert. 55 prosent svarer nemlig at de gjerne skulle hatt mer snø i vinter. Spesielt i Midt-Norge er savnet stort. Her svarer 69 prosent at de gjerne skulle hatt mer snø, mot 20 prosent som gleder seg over snømangelen. Blant folk i Nord-Norge er ikke spørsmålet like relevant. Nærmere 70 prosent svarer nettopp det og har huket av på «Ikke relevant, det er snø der jeg bor».

- Vind, regn og sludd!

- Det er fantastisk vær her: Sol, stille og bare noen småskyer. I dag var en del av de værfaste folka ute på tur i soloppgangen, sa bestyrer på Haukeliseter turisthytte, Håkon Aarthun, til Dagbladet onsdag.

Da så det ut til forholdene var på vei til å snu.

Men var de det?

- Det kommer en ny runde med vind, regn og sludd! sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Anne Solveig Andersen, beklagelig til Dagbladet.

Nedbør og sterk kuling

Det er et lavtrykk som brer seg over landet som vil gi de nye, tøffe værforholdene den kommende helga, forteller Andersen.

- Lavtrykket kommer fra Nordsjøen, og vil først treffe Sør-Norge med nedbør og sterk kuling, sier hun.

Det er utstedt gult farevarsel for høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet fredag, der maksimal vannstand ser ut til å bli omkring klokka 14.00 til 17.00.

Det våte været vil deretter bevege seg nordover.

- I indre og høyere strøk vil nedbøren komme som sludd og snø. Over de høyeste fjellovergangene vil det komme snøfokk, som det også er sendt ut gult farevarsel for, sier Andersen.

Men fredag ettermiddag kan det periodevis åpne for sol enkelte steder i Øst, så helt mørkt er det ikke, forsikrer meteorologen.

REDDES UT: 50 gjester og 19 ansatte har vært innesnødd på Haukeliseter fjellstue siden søndag. I dag sprenges de fri. Foto: Håkon Aarthun Vis mer

Stor snøskredfare i fjellet

Det enorme lavtrykket «Dennis», som har herjet de siste dagene, har gitt mye ustabil fokksnø i områder som ligger i le for vinden. Det har bygget seg opp såpass raskt at det kan være fare for naturlig utløste skred.

Fjellet i Sør-Norge er spesielt utsatt, advarer Andersen. Dette gjelder fra torsdag til søndag morgen.

- Vind og nedbør kan også gi dårlig sikt, så vær obs og ta forholdsregler.

Hva med Nord-Norge?

Vestlandet er heller ikke heldige med været som kommer.

- I Vestlandet vil det ikke lette i det hele tatt. Der vil man heller kunne erfare gjentatte påfyll med nedbør i form av regn. Det vil imidlertid roe seg litt fra søndag kveld av, sier Andersen.

I Nord-Norge vil det til helga også komme en del vind.

- Det ser ut til at Finnmark slipper litt unna. Lørdag kveld vil vinden dreie nordvest. Da vil de i området få kjenne nordavind på kroppen.

Meteorologen oppsummerer været for resten av vinterferien:

- En helg med mye vær i vente!

Hele Norges coronakart