Dyreforskning

Disse kameraene avslører dyras hemmelige liv

Ved hjelp av 400 viltkameraer plassert rundt i Norge spionerer forskerne på dyra våre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Ved å spionere på dyra, så får vi et fascinerende innblikk i livene deres. Vi avslører dyras hemmeligheter, sier John Odden, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Siden 2011 har han ved hjelp av lokalkjente, studenter og jegere plassert over 400 viltkameraer rundt omkring i Norge.

Et viltkamera utløses ved hjelp av en bevegelsessensor og kan henge i ukevis ute i naturen på jakt etter motiver som hjelper forskerne med å forstå mer av dyras adferd, antall, forflytning og helse.

VILTKAMERA: Det mangler i en helhetlig overvåking av utvikling i antall rådyr i Norge. Kanskje kan antall bilder av rådyr per tidsenhet benyttes som et mål på endringer bestanden. Foto: viltkamera.nina.no HJORT I VALDRES: Hjorten har de siste årene spredt seg over store deler av Østlandet, og den er på vei nordover i Norge. Foto: viltkamera.nina.no HAMSKIFTE: En rådyrbukk i Vestby i Akershus skifter pels fra den tykke vinterpelsen til den vakre rødbrune sommerpelsen. Foto: viltkamera.nina.no FOTOGRAFERT: Hjort i Valdres. Foto: viltkamera.nina.no KOS: To grevlinger leker til ære for kameraet. Bildet er tatt nord for Gjøvik. Foto: viltkamera.nina.no FAMILIELYKKE: En grevlingfamilie i Valdres utforsker omgivelsene. Foto: viltkamera.nina.no MOR OG DATTER: Rådyr ved Reinli. Foto: viltkamera.nina.no JAKTLYKKE: Rev i Eidsberg har funnet en matbit. Foto: viltkamera.nina.no TASS: Elgkalv på tur ved Randsfjorden. Foto: viltkamera.nina.no REAKSJON: En rev i Valdres reagerer på viltkameraet som er hengt ut. Foto: viltkamera.nina.no GAUPE: Lokale eksperter finner steder der gaupene har lett for å ferdes. Her er ei gaupe ved en tyrirot i Saltdal der også rev og jerv markerer. Foto: viltkamera.nina.no POSERER: Elg i Saltdal. Foto: viltkamera.nina.no NYSGJERRIG: Elg i Saltdal. Foto: viltkamera.nina.no SKY: Mår i Bodø. Foto: viltkamera.nina.no HJORT: To hjort i Aremark måler krefter foran kamera. Foto: viltkamera.nina.no FAMILIE: Hunnmår med årets kull leker ved Eidsvoll. Foto: viltkamera.nina.no KVELDSTUR: Kanskje Norges sørligste bjørnebinne i Elverum. Foto: viltkamera.nina.no BJØRN: Ei binne med unger avbildet i Lierne. Foto: viltkamera.nina.no ÅTSELETER: Kongeørn på en bjørnedrept sau i Buskerud. Foto: viltkamera.nina.no RØDREV: En rev avbildet ved Grønmo i Oslo. Foto: viltkamera.nina.no LEKENT: To revevalper lekeslåss foran et viltkamera i Vestby i Akershus. Foto: viltkamera.nina.no BLODIG: En ulv i "Letjennareviret" nord for Elverum kommer rett fra frokosten. Foto: viltkamera.nina.no HARE I VALDRES: Viltkamera kan ha potensial til å la forskerne studere bestandsutvikling hos andre viltarter enn gaupe . For eksempel viser jaktstatistikken en betydelig nedgang i antall skutte harer de siste åra, og hare er ført opp som NT (nær truet) i rødliste for Norge i 2015.Foto: viltkamera.nina.no MATFAT: Ei hunngaupe har drept et lam i Flå i Hallingdal i 2011. Foto: viltkamera.nina.no SØTE: Reveunger født ved Grønmo i Oslo. Foto: viltkamera.nina.no SULTEN: Jervene er en typisk åtseleter. Her har en jerv i Nord-Trøndelag forskynt seg av et reinkadaver. Foto: viltkamera.nina.no Reveskabb forårsakes av en liten midd. Etter hvert mister reven pels på visse steder og huden blir skorpeaktig og betent. Vi benytter bilder fra viltkameraene til å studere hvordan forekomst av reveskabb endres overtid og i landskapet. Foto: viltkamera.nina.no

Overvåking av gaupebestanden var utgangspunktet for prosjektet. Det sky kattedyret har tidligere vært kartlagt ved hjelp av spor i snøen, men på grunn av færre vinterdager og mindre snø, fikk John Odden i oppdrag å utvikle nye metoder.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn