Årets navn 2022

Disse kan bli årets navn

Dagbladet deler ut prisen for 21. gang. Se de nominerte.

ÅRETS NAVN: Disse kan bli Årets navn 2022. Du kan lese mer om kandidatene og stemme på din favoritt under. Foto: Dagbladet / NTB Scanpix
ÅRETS NAVN: Disse kan bli Årets navn 2022. Du kan lese mer om kandidatene og stemme på din favoritt under. Foto: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 21. år på rad deler Dagbladet ut prisen for Årets navn.

Også i år inviterer vi leserne til å være med på å stemme fram hvem som fortjener den gjeve prisen. Du finner stemmeboksen litt lenger ned i saken, og du kan stemme til og med 18. desember ved å klikke på boksen.

- Årets navn går til noen som har utmerket seg spesielt i året som har gått, som virkelig har satt sitt avtrykk i offentligheten på en positiv og inspirerende måte. Prisen er blitt en tradisjon i Dagbladet, og vi er stolte over å kunne dele ut Dagbla'-gutten for 21. gang, sier sjefredaktør Alexandra Beverfjord.

Dette er de nominerte

Erling Braut Haaland er mannen alle i verdens største idrett snakker om. Han klarer ikke slutte å score mål, og nå seiler han opp som verdens beste og mest verdifulle fotballspiller.

En annen som har gjort seg bemerket i fotballens verden, er Lise Klaveness. Fotballpresidenten reiste til Qatar og talte pampene midt imot. Klaveness er blitt et internasjonalt symbol på motstandskamp og LHBTQ+-rettigheter.

En som har preget norsk kulturliv i en årrekke, er Shabana Rehman. Nå er hun kreftsyk, noe hun har vært åpen om siden sykdommen rammet kort tid etter deltakelsen i «Farmen kjendis». Etter at hun i år har delt sine innerste tanker om sykdommen, har hun høstet takknemlighet fra hele landet.

Jens Stoltenberg har stått stødig på Natos linje i Ukraina og vært kraftfull i møte med Putins Russland. Verdens mektigste nordmann skulle tatt over rollen som Norges banksjef – men takket heller ja til å fortsette jobben med å forene kreftene i Europas mest alvorlige trusselsituasjon siden andre verdenskrig.

Samfunnsdebattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali fra Bodø har markert seg som en av de mest framtredende unge i offentligheten. Hun har stått i mange rasistiske stormer, seinest denne høsten, da hun modig åpnet seg om den ubehagelige og mye omtalte hendelsen hun opplevde da hun ble skjelt ut av Atle Antonsen på en bar i Oslo.

Advokat Arvid Sjødin fra Stavanger har i mange år jaktet rettferdighet i to av vår tids største kriminalsaker. Med gode medhjelpere og andre krefter lyktes han i løpet av noen uker med begge deler. Viggo Kristiansen satt fengslet i 21 år før han gikk fri - mens Birgitte Tengs’ fetter endelig fikk erstatningsdommen mot seg opphevet.

Heltene fra 25. juni-skytinga: To personer ble drept og minst 20 skadd da Zaniar Matapour skjøt mot feststemte mennesker ved utestedene Per på Hjørnet og London Pub 25. juni i Pride-uka. 88 sekunder etter de første skuddene, griper sivile inn og stanser gjerningsmannen. Ifølge politiet har totalt 12 sivile grepet inn mot den nå terrorsiktede Matapour.

2022 var året da Therese Johaug endelig ble OL-dronning, og kronet comebacket etter utestengelsen med en fantastisk parademarsj i Beijing. Siden har hun gitt ut bok som har bidratt til å løfte langrennsdiskusjonen om trening, mat og helse videre.

Karpe sprengte med sine ti ekstraordinære Spektrum-konserter grensene for hva man trodde var både kommersielt og kunstnerisk mulig. Med «Omar Sheriff» har de levert årets viktigste norske plate, et ekspanderende musikalsk, språklig og kulturelt univers. De er kanskje Norges viktigste artister.

Den kontroversielle NRK-programlederen Fredrik Solvang har gitt samfunnsdebatten et ansikt, og gir seg aldri i møte med politiske ordkunstnere. Han byr på seg selv og skaper viktige og gode diskusjoner som også går dypt inn på ham selv. Han er modig og har i fattigdomsdebatten kjempet mot tårene på direktesendt tv. Skammet seg offentlig i etterkant av skytingen på London pub, fordi han ville følge Pride-toget fra sidelinjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer