PÅ VEI UT? Kjell Ingolf Ropstad blir trolig ny barne- og likestillingsminister. Det betyr at nåværende ansvarlig statsråd, Linda Hofstad Helleland, er på vei ut av regjeringen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
PÅ VEI UT? Kjell Ingolf Ropstad blir trolig ny barne- og likestillingsminister. Det betyr at nåværende ansvarlig statsråd, Linda Hofstad Helleland, er på vei ut av regjeringen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Disse kan bli ofret for å gi KrF plass ved kongens bord

Tre KrF-ere skal inn i regjering på tirsdag. Det betyr at Høyre og Frp må gi fra seg statsråder for å få kabalen til å gå opp.

Det ventes at Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tar over som landets nye barne- og likestillingsminister.

Det betyr at Linda Hofstad Helleland (H) trolig er ferdig som statsråd.

Etter det Dagbladet forstår presenterer Erna Solberg på tirsdag de tre KrF-erne som skal ta plass i hennes regjering. I løpet av helgen av de utvalgte blitt spurt om jobben.

Helleland var først kulturminister fra 2015 før hun ble barne- og likestillingsminister 17. januar i fjor. For å gjøre plass til KrF må Høyre og Frp gi avkall på minst én statsråd hver.

Matminister Bollestad

Konstituert KrF-leder Olaug Bollestad er også ventet å bli statsråd.

Bollestad har bakgrunn som helsepolitiker, og er utdannet intensivsykepleier. Hun skal være aktuell som eldreminister ettersom Høyre neppe vil være av med Bent Høie (H) som helseminister.

Det vil i så fall medføre at nåværende eldreminister Åse Michaelsen (Frp) - som regjeringskilder sier har vært lite synlig i jobben - skyves ut.

En annen mulighet er at Bollestad blir landbruks- og matminister.

I det tilfellet er det Bård Hoksrud (Frp) som må ut, etter bare seks måneder i jobben.

Landbruk = bredde

Dagbladets kilder i KrF mener partiet behøver Landbruksdepartementet som en synlig arena for distrikspolitikk.

De viser til at KrF-ledelsen hadde stor innflytelse da landbruksbiten av regjeringsplattformen ble skrevet.

Etter en vinter preget av indre strid, behøver KrF å vise politisk bredde i tida som kommer. Landbruk er et felt som samler partiet, hevdes det.

Utviklingsminister fra Bergen?

DN skriver søndag kveld at finansbyråd i Bergen, Dag Inge Ulstein, fylkesleder Ingelin Noresjø og partiveteran Bjørg Tørresdal er alle aktuelle kandidater til en jobb som statsråd for KrF.

Etter hva Dagbladet forstår, ønsker ikke Noresjø å bli statsråd. Det gjør heller ikke KrF-veteran Hans Olav Syversen, som har ei høy stjerne i partiet.

Ifølge VGs kilder blir det Dag Inge Ulstein som går inn i regjering som utviklingsminister. Dermed er nåværende utviklingsminister Nikolai Astrup (H) ferdig i regjering.

Da Venstre gikk inn i regjeringen i januar i fjor, opprettet man også en ny statsrådsjobb ved å dele Kunnskapsdepartementet i to. I denne andre runden regjeringsutvidelser er det mest aktuelt å flytte bistandsfeltet ut fra Utenriksdepartementet og gi KrF nøklene, får Dagbladet opplyst.

Behovet for bredde

Men Dagbladet vet at ikke alle i KrF er så interessert i bistandsfeltet i denne sammenhengen.

- Jeg synes vi har levert et godt resultat og god utgangspunkt for vår politikk. Det er viktig nå at vi ikke forsvinner inn i regjeringen, men virkelig kan stå fram med en politikk som kan samle partiet, sier KrF-topp Hans Fredrik Grøvan til Dagbladet.

- Et bistandsdepartement er kanskje en mulighet?

- Det kan det være, men vi må ikke bare gjemme oss vekk på våre kjerneområder, men prøve å bredde oss litt ut.

Statsministerens kontor ønsker ikke å kommentere saken.