Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse kan få fredsprisen

Greta Thunberg (16) er klar favoritt hos spillselskapene foran kunngjøringen av årets fredsprisvinner. Ekspertene er ikke like sikre.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Du blir ikke rik hvis du har veddet på at svenske Greta Thunberg får Nobels fredspris i år.

Samtlige spillselskaper NTB har sjekket, har nemlig den 16 år gamle klimaaktivisten som oddsfavoritt foran Nobelkomiteens kunngjøring fredag klokka 11.

Dermed får du lite igjen hvis du har gjettet riktig.

Men ikke alle er like overbevist. Blant ekspertene er det delte meninger om Thunberg og hennes globale armé av skolestreikere.

Uklar sammenheng

PRIO-direktør Henrik Urdal skriver i sin egen kåring av årets favoritter at han har valgt å utelate Thunberg fra listen fordi det rett og slett ikke fins noen åpenlys sammenheng mellom klima og fred.

Urdal understreker at klimasaken er viktig, og at Thunbergs kamp står på solid grunn vitenskapelig sett. Men samme krav må stilles til vitenskapelighet når man trekker slutninger om den globale oppvarmingens sosiale konsekvenser, påpeker han.

Og noen utvetydig sammenheng mellom klimaendringer og væpnet konflikt har så langt ikke latt seg påvise.

- Det har vært veldig mye forskning på det, og vi ser at FNs klimapanel har vært veldig forsiktige med å trekke noen konklusjoner angående koblingen mellom klima og konflikter. Det betyr ikke at klima ikke kan bidra til å forsterke konflikter, men i forskningen er det så langt lite hold for at klimaendringer fører til voldsom økning i konflikt, sa Urdal til NTB i forrige uke.

Unge aktivister i vinden

Thunberg er ikke den eneste unge aktivisten som har fått oppmerksomhet foran årets tildeling.

Demokratiforkjemperne Nathan Law Kwun-chung, Agnes Chow Ting og Joshua Wong Chi-fung i Hongkong framheves ofte som aktuelle navn. Alle tre er i 20-årene.

Andre unge aktivister som nevnes i spekulasjonene, er Hajer Sharief fra Libya og Ilwad Elman fra Somalia. Disse to topper Urdals favorittliste sammen med Nathan Law.

En rekke organisasjoner blir også trukket fram i spekulasjonene, som Reportere uten grenser, Control Arms Coalition, International Rescue Committee og flere FN-organer.

DEMOKRATIFORKJEMPERE: Joshua Wong (til venstre), Agnes Chow Ting (tredje fra venstre) og Nathan Law (tredje fra høyre). Foto: AP Photo/Kin Cheung
DEMOKRATIFORKJEMPERE: Joshua Wong (til venstre), Agnes Chow Ting (tredje fra venstre) og Nathan Law (tredje fra høyre). Foto: AP Photo/Kin Cheung Vis mer
MULIG KANDIDAT: Ilwad Elman fra Somalia. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh
MULIG KANDIDAT: Ilwad Elman fra Somalia. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh Vis mer

Tror på Reportere uten grenser

Historiker og forfatter Øyvind Stenersen har de to siste årene gjettet riktig nobelprisvinner. I år er hans favoritt organisasjonen Reportere uten grenser.

- Jeg tror på Reportere uten grenser (RSF) på grunn av mediesituasjonen i verden og hvordan journalister blir behandlet. Jeg tror at dette kan ha preget Nobelkomiteen, sier Stenersen til NRK.

RSF er en internasjonal journalistorganisasjon som arbeider for pressefrihet. Stenersen sier at det er så mange falske nyheter ute, og at det gir et behov for å rydde opp i situasjonen. Han peker også på drapet på journalisten Jamal Khashoggi i oktober i fjor.

- Jeg tror at Khashoggi er et stikkord her. At både reportere og frie medier er truet, sier han.

Stenersen mener at en pris til RSF kan føre til at flere truede journalister våger å stå fram og skape oppmerksomhet rundt situasjonen for journalister og pressefriheten.

Klassiske kandidater

På spilleselskapenes favorittliste finnes også mer klassiske fredspriskandidater.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed kan få prisen for å ha sluttet fred med Eritrea, muligens sammen med Eritreas president Isaias Afwerki.

På andreplass på sin liste har Nobelekspert Stenersen nettopp Etiopas unge statsminister, deretter GretaThunberg på tredje.

MULIGE KANDIDATER: Eritreas president Isaias Afwerki og Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Foto: REUTERS/Tiksa Negeri
MULIGE KANDIDATER: Eritreas president Isaias Afwerki og Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Foto: REUTERS/Tiksa Negeri Vis mer
INNGIKK AVTALE: Hellas' tidligere statsminister, Alexis Tsipras, avbildet med Nord-Makedonias statsminister, Zoran Zaev. Foto: Andrea Bonetti/Intime News/Athena Pictures/REX
INNGIKK AVTALE: Hellas' tidligere statsminister, Alexis Tsipras, avbildet med Nord-Makedonias statsminister, Zoran Zaev. Foto: Andrea Bonetti/Intime News/Athena Pictures/REX Vis mer

Andre aktuelle navn er Nord-Makedonias statsminister Zoran Zaev og Hellas' tidligere statsminister Alexis Tsipras, som i fjor inngikk en avtale som satte sluttstrek for en flere tiår lang navnestrid mellom de to landene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling