Disse kan få Hagens Nobel-plass

Gamle Frp-ere får en ny sjanse til plass i Nobelkomiteen, men internasjonale navn vurderes også. Hege Storhaug beskrives som lite sannsynlig.

TAPTE: Carl I. Hagen (Frp) fikk ikke plassen han ønsket seg i Nobelkomiteen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAPTE: Carl I. Hagen (Frp) fikk ikke plassen han ønsket seg i Nobelkomiteen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fredag ble det klart at Carl I. Hagen ikke blir Frps kandidat til Nobelkomiteen - men at partiet har tenkt å fremme en ny kandidat innen Nobelkomiteen trer sammen for første gang i mars neste år.

Nå starter spekulasjonene om hvem som kan være aktuelle i stedet.

Hege Storhaug ble nevnt i flere medier i går, men sentrale partikilder Dagbladet har snakket med mener det er lite sannsynlig, og understreker at hun er et kontroversielt navn også i Frp.

Andre aktuelle navn er de tidligere stortingsrepresentantene Åse Michaelsen og Kristian Norheim, selv om sistnevnte skal ha «spilt seg litt ut på sidelinja» ved å ta avstand fra partiet i et ferskt avisintervju.

Aktuelle

Det var disse som utfordret Carl I. Hagens kandidatur i denne omgangen, men tapte kampen mot Hagen etter votering i stortingsgruppa.

Et annet navn som også var diskutert i sist runde, var eks-stortingsrepresentant Kenneth Svendsen.

Alle tre regnes som aktuelle når Frp nå må ta en ny vurderingsrunde etter jul.

- Jeg kan ikke kommentere enkeltkandidatene dere spekulerer i, men vi har god tid i denne prosessen, og jeg ser det som naturlig at partiledelsen gjør en vurdering av hvilke aktuelle kandidater som finnes og at vi vil fremme en kandidat i god tid før nobelkomiteen skal ha sitt første møte, sier andre visepresident Morten Wold (Frp) i Stortinget til Dagbladet.

Andre navn som kan være aktuelle, er partiveteranen Tor Mikkel Wara og de tidligere stortingsrepresentantene Morten Høglund, Gjermund Hagesæther og Øyvind Korsberg, samt eks-justisminister Anders Anundsen.

Åpent

Øyvind Vaksdal nevnes også som en kandidat.

Etter det Dagbladet forstår skal det ikke være noe i veien for at Vaksdal kan sitte i Nobelkomiteen samtidig som han sitter i Stortingets EOS-utvalg.

Det er heller ikke usannsynlig at Frp fremmer kandidater som kommer fra utenfra partiet, men ingen av Frp-politikerne Dagbladet snakket med i går, hadde gode navn i ermet.

Flere personer i stortingsgruppa vektla fredag at de ønsket å finne en kandidat som vekker litt oppsikt, og leflet fredag med ideen om å slippe til en internasjonal figur inn i komiteen for første gang noensinne.

Nevner Rasmussen

En person som da nevnes av flere, er den danske Venstre-politikeren Anders Fogh Rasmussen.

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi understreket fredag at partiet har god tid på seg til å finne en ny kandidat til plassen Hagen nå ikke får.

- Jeg tror ikke vi starter med arbeidet før på nyåret. Vi må nok diskutere litt hvordan vi går fram når vi er tilbake etter juleferie, men det er ikke noe hast, sier Limi til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer