Kunngjør vinneren fredag:

Disse kan få Nobels fredspris

Vinneren av Nobels fredspris for 2018 kunngjøres fredag. En pris mot seksuell vold i #metoo-bevegelsens ånd, seiler opp som en av favorittene.

FAVORITT: Yazidi-kvinnen Nadia Murad Basee Taha fortalte om sin tid i fangenskap hos IS i FN i 2015. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har i mange år ønsket oss en fredspris som skal rette verdens oppmerksomhet mot den systematiske bruken av vold og overgrep mot kvinner i krig, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

I år har kollega på Stortinget Karin Andersen nominert Dr. Denis Mukwege og Yanar Mohammed, og Lysbakken stiller seg bak nominasjonen.

Mukwege har i en årrekke drevet et sykehus som spesialiserer seg på å behandle kvinner med skader etter seksualisert vold i Kongo. Mohammed har stiftet Organisasjonen for kvinners frihet i Irak, som jobber med å hjelpe kvinner som har blitt utsatt for seksuell vold i konfliktene i landet.

- Seksuelle overgrep brukes strategisk for å undertrykke og ydmyke sivilbefolkningen. Vi har sett det både i Kongo og i Midtøsten de siste årene, sier Lysbakken.

Både PRIO-direktør Henrik Urdal og Norges fredsråd har den kongolesiske gynekologen på lista over sine favoritter. I tillegg trekker de fram Nadia Murad, yezidi-kvinnen som fortalte om sin tid i fangenskap hos IS.

- Dette er aktualisert både av #metoo og av tiårsjubileet for sikkerhetsrådets resolusjon om bruk av seksuell vold i konflikter, sier Urdal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.