Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunngjør vinneren fredag:

Disse kan få Nobels fredspris

Vinneren av Nobels fredspris for 2018 kunngjøres fredag. En pris mot seksuell vold i #metoo-bevegelsens ånd, seiler opp som en av favorittene.

FAVORITT: Yazidi-kvinnen Nadia Murad Basee Taha fortalte om sin tid i fangenskap hos IS i FN i 2015. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har i mange år ønsket oss en fredspris som skal rette verdens oppmerksomhet mot den systematiske bruken av vold og overgrep mot kvinner i krig, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

I år har kollega på Stortinget Karin Andersen nominert Dr. Denis Mukwege og Yanar Mohammed, og Lysbakken stiller seg bak nominasjonen.

Mukwege har i en årrekke drevet et sykehus som spesialiserer seg på å behandle kvinner med skader etter seksualisert vold i Kongo. Mohammed har stiftet Organisasjonen for kvinners frihet i Irak, som jobber med å hjelpe kvinner som har blitt utsatt for seksuell vold i konfliktene i landet.

NOMINERT: Gynekolog Denis Mukwege trekkes fram som favoritt av flere. Foto: REUTERS/Yves Herman
NOMINERT: Gynekolog Denis Mukwege trekkes fram som favoritt av flere. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer

- Seksuelle overgrep brukes strategisk for å undertrykke og ydmyke sivilbefolkningen. Vi har sett det både i Kongo og i Midtøsten de siste årene, sier Lysbakken.

Både PRIO-direktør Henrik Urdal og Norges fredsråd har den kongolesiske gynekologen på lista over sine favoritter. I tillegg trekker de fram Nadia Murad, yezidi-kvinnen som fortalte om sin tid i fangenskap hos IS.

- Dette er aktualisert både av #metoo og av tiårsjubileet for sikkerhetsrådets resolusjon om bruk av seksuell vold i konflikter, sier Urdal.

- Vi har også valgt å koble på det større #metoo-spørsmålet ved å peke på Tarana Burke, som var initiativtaker, nettopp for å understreke at dette er et globalt problem, ikke bare i konfliktområder, sier Urdal.

Nominerte #metoo

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har nominert #metoo-bevegelsen til fredsprisen.

NOMINERT: SV har nominert Yanar Mohammed, som fikk Raftoprisen i 2016.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NOMINERT: SV har nominert Yanar Mohammed, som fikk Raftoprisen i 2016. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror mange fikk øynene opp da vi så bevegelsen rulle over den vestlige verden, men vi vet også at seksuelle overgrep brukes systematisk som krigføring. Mange kvinner som utsettes for dette i krig og konflikt bærer en dobbel byrde fordi de både utsettes for vold og overgrep fra fiendens soldater, og ofte utstøtes fra sine lokalsamfunn når de kommer tilbake, sier Hauglie til Dagbladet.

- Men hvordan passer metoo-bevegelsen til fredsprisens kriterier?

- Metoo-bevegelsen viste oss til fulle hvor omfattende seksuelle overgrep og trakassering faktisk er. Det er et stort og strukturelt samfunnsproblem. Jeg håper at kampanjen er starten på en oppvåkning, sier Hauglie.

Lysbakken mener Hauglies nominasjon er bra, og at også SVs forslag kan leses i sammenheng med det økende engasjementet mot seksuell vold og trakassering i kjølvannet av #metoo.

- Vårt forslag retter fokus på den groveste formen, der dette brukes som våpen i krig, sier Lysbakken.

Urdal er likevel usikker på om Hauglies nominasjon oppfyller kriteriene.

NOMINERT: Tarana Burke, grunnlegger av #metoo-bevegelsen er nominert. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
NOMINERT: Tarana Burke, grunnlegger av #metoo-bevegelsen er nominert. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Vis mer

- Jeg tror ikke det vil være mulig å gi prisen til #metoo som bevegelse, men jeg er enig i at tematikken er aktuell for fredsprisen, sier Urdal.

Spenningene mellom øst og vest

Norges fredsråd foretrekker at prisen i år går til å dempe spenningene mellom øst og vest.

- Vi har Arktisk råd på topp på grunn av den situasjonen vi har i verden i dag med spenninger mellom øst og vest. Rådet er et sted hvor Russland og USA legger sine politiske uenigheter til side og jobber sammen for felles mål, sier daglig leder Tuva Grimsgaard i Norges fredsråd til Dagbladet.

«Arktisk råd er en modell for å promotere brorskap mellom nasjoner», heter det i nominasjonsbrevet, som er signert av 60 akademikere fra 20 forskjellige land, blant dem flere norske.

Fredsrådets andrevalg er en kollektiv pris til freds- og menneskerettighetsforkjempere over hele verden, som er foreslått av britiske og franske politikere.

- Menneskerettighetserklæringen fyller 70 år, og det er 20 år siden FNs resolusjon for å beskytte menneskerettighetsforkjempere kom. I andre deler av verden er det freds- og menneskerettighetsaktivister som risikerer livet sitt hver eneste dag, sier Grimsgaard.

Flyktninger, sult og journalister

Blant bookmakerne er det de to koreanske statsoverhodene, Kim Jong-un i Nord-Korea og Moon Jae-in i Sør-Korea, som har de beste oddsene.

PRIO-direktør Henrik Urdal har Verdens matvareprogram på førsteplassen over foretrukne priser.

- Sult øker som en konsekvens av væpnede konflikter, og i land som Syria og Jemen mangedobler det de menneskelige lidelsene. Matvarehjelp har også stor betydning både for folk som er på flukt, sier Urdal.

- Jeg er overbevist om at komiteen vil fokusere på viktigheten av at verden står sammen om multilaterale løsninger i en tid der disse er under press både fra USA og Trump, og fra andre hold, sier Urdal.

I tillegg mener han organisasjonene som jobbet med å hjelpe flyktninger og migranter i og rundt Middelhavet, og organisasjonen Reportere uten grenser vil være verdige vinnere.

- Så langt har det ikke vært noen pris til medier, og jeg mener det er på høy tid. Det er viktig å få fram god informasjon fra konfliktsituasjoner, sier Urdal.

Han trekker også fram Oby Ezekwesili og initiativet for gjennomsiktighet i naturressursindustrien (EITI). Bakgrunnen er at utvinningen av naturressurser er forbundet med korrupsjon og konflikt mange steder i verden.

Fredsrådet mener også Edward Snowden og den japanske Artikkel 9-organisasjonen vil være verdige vinnere.

- Hvorfor er Snowden fremdeles relevant?

- Han har blitt et symbol på kampen mot overvåkning og maktmisbruk fra stater. En fredspris til ham vil være et klart signal om å dempe den negative utviklingen, sier Grimsgaard.

Artikkel 9-organisasjonen er nominert av professor Shin Nomoto fra universitetet i Keio, og jobber for å forsvare artikkel 9 i Japans grunnlov.

- Dette er en hel unik artikkel. Japan er det eneste landet i verden som har grunnlovsfestet at de ikke skal gå til krig, sier Grimsgaard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!