Kunngjør vinneren fredag:

Disse kan få Nobels fredspris

Vinneren av Nobels fredspris for 2018 kunngjøres fredag. En pris mot seksuell vold i #metoo-bevegelsens ånd, seiler opp som en av favorittene.

FAVORITT: Yazidi-kvinnen Nadia Murad Basee Taha fortalte om sin tid i fangenskap hos IS i FN i 2015. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har i mange år ønsket oss en fredspris som skal rette verdens oppmerksomhet mot den systematiske bruken av vold og overgrep mot kvinner i krig, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

I år har kollega på Stortinget Karin Andersen nominert Dr. Denis Mukwege og Yanar Mohammed, og Lysbakken stiller seg bak nominasjonen.

Mukwege har i en årrekke drevet et sykehus som spesialiserer seg på å behandle kvinner med skader etter seksualisert vold i Kongo. Mohammed har stiftet Organisasjonen for kvinners frihet i Irak, som jobber med å hjelpe kvinner som har blitt utsatt for seksuell vold i konfliktene i landet.

- Seksuelle overgrep brukes strategisk for å undertrykke og ydmyke sivilbefolkningen. Vi har sett det både i Kongo og i Midtøsten de siste årene, sier Lysbakken.

Både PRIO-direktør Henrik Urdal og Norges fredsråd har den kongolesiske gynekologen på lista over sine favoritter. I tillegg trekker de fram Nadia Murad, yezidi-kvinnen som fortalte om sin tid i fangenskap hos IS.

- Dette er aktualisert både av #metoo og av tiårsjubileet for sikkerhetsrådets resolusjon om bruk av seksuell vold i konflikter, sier Urdal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer