NY REGJERING

Disse kan gå i regjering for Venstre

Venstres mest åpenbare statsrådkandidater er ledertrioen Trine Skei Grande, Terje Breivik og Ola Elvestuen, samt Abid Raja.

STATSRÅDEMNER: Venstre-profilene Ola Elvestuen (t.v) og Abid Raja. Foto: Henning Lillegård/ Dagbladet.
STATSRÅDEMNER: Venstre-profilene Ola Elvestuen (t.v) og Abid Raja. Foto: Henning Lillegård/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Venstre er diskusjonen om regjeringsdeltakelse i gang, etter at Guri Melby i Oslo Venstre var først ute med å åpne for at Venstre kan gå i regjering med Frp. Allerede 30. januar skrev Abid Raja i et debattinnlegg i VG at Venstre burde søke regjeringsmakt.

Dagbladet har snakket med flere kilder i de borgerlige partiene om hvem som eventuelt kan bli statsråder for Venstre - og på hvilke felt.

Ledertrioen

Partileder Trine Skei Grande er selvskreven - og har ikke lagt skjul på at hun ønsker seg ansvaret for regjeringens skolepolitikk. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har varslet at han vurderer en jobb utenfor toppolitikken. Hans Høyre-kollega Henrik Asheim er nå statsrådvikar mens Røe Isaksen er i pappapermisjon.

SKOLEMINISTER? Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKOLEMINISTER? Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dersom Venstre vil inn i regjering, kan Erna Solberg komme til å tilby Trine Skei Grande å bli sjef for Kunnskapsdepartementet.

En annen mulighet er at departementet deles i to med Skei Grande som skoleminister og Asheim som statsråd for høyere utdanning og forskning.

Stortingets leder av energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen (49), er en åpenbar kandidat som klima- og miljøminister. Terje Breivik (52) har også sterke statsrådkvalifikasjoner, men hans diplomatiske evner vil være viktige for Venstre på Stortinget. I forrige periode var Breiviks bidrag avgjørende for å lose gjennom statsbudsjett etter statsbudsjett med steile fronter.

BLIR PÅ STORTINGET? Nestleder i Venstre, Terje Breivik. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLIR PÅ STORTINGET? Nestleder i Venstre, Terje Breivik. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Nå er både Høyres Svein Flåtten og KrFs Hans Olav Syversen ute av Stortinget, slik at bare Breivik og Hans Andreas Limi (Frp) representerer kontinuiteten.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs retorikk og stil har vært skyteskive for opposisjonen, men hun har også fått gjennomgå av Venstre og KrF i valgkampen.

- Vraker ikke Sylvi

Krav og antydninger om at Sylvi Listhaug må fjernes som minister for at Venstre skal kunne gå i regjering, møtes med indignasjon i Frp.

- Sylvi Listhaug bestemmer selv hvor lenge hun blir sittende. Men det kan tenkes at hun går inn som parlamentarisk leder for Frp’s stortingsgruppe etter ei tid for å få stortingserfaring, som er avgjørende hvis hun på sikt ønsker å bli partileder, sier en Frp-kilde til Dagbladet.

SIV BESTEMMER: Venstre har ingen makt til å presse ut Sylvi, sier Frp-kilder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
SIV BESTEMMER: Venstre har ingen makt til å presse ut Sylvi, sier Frp-kilder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

En annen Frp-kilde mener det vil bli ramaskrik ute i partiorganisasjonen hvis Erna Solberg skulle få Siv Jensens godkjennelse for å vrake Listhaug.

- Men det er totalt utenkelig at Siv Jensen skulle gå med på noe sånt. Siv er godt fornøyd med den jobben Sylvi gjør, og lar seg ikke diktere hvilke statsråder Frp skal ha i regjering, sier kilden, som minner om Siv Jensens krasse svar da Høyre-velgere ga uttrykk for at de ikke ville ha Per Sandberg i regjeringen.

I enkelte Venstre-kretser trekkes Abid Raja (41) fram som en mulig tredje statsrådkandidat. Han gjorde et brakvalg i Akershus med oppslutning på over ti prosent i Høyre-bastionene Asker og Bærum.

- Abid er utdannet jurist, har jobbet som politiadvokat og nemndleder i Utlendingsnemnda. Han ville blitt en utmerket justisminister eller innvandringsminister, sier en Venstre-kilde til Dagbladet.

Kilden mener at et slikt trekk kunne bedret samarbeidsforholdet mellom regjeringen og KrF.

Flere navn

Spørsmålet er om det er politisk mulig for distrikts-Venstre å akseptere tre statsråder fra Oslo-området. Da kan Sveinung Rotevatn (30) fra Sogn og Fjordane, Pål Farstad (58) fra Møre og Romsdal, Iselin Nybø (36) fra Rogaland, Ketil Kjenseth (49) fra Oppland eller Andrè Skjelstad (52) fra Trøndelag være gode alternativer enten som statsråder eller som statssekretærer.

AKTUELL I REGJERING? Sveinung Rotevatn, som røk ut av Stortinget etter Stortingsvalget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
AKTUELL I REGJERING? Sveinung Rotevatn, som røk ut av Stortinget etter Stortingsvalget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Vis mer

I den siste kategorien vil både Guri Melby (36) og Bergen-byrådene Julie Songstad Andersland (39) og Erlend Horn (30), samt Unge Venstre-leder Tord Hustveit (25) være aktuelle.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer