Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse kan stå bak det anonyme Trump-innlegget som sjokkerer hele USA

Forfatteren bak innlegget skal være nær presidenten i Det hvite hus. En rekke kandidater er lansert i amerikansk presse.

SLÅR TILBAKE: President Donald Trump reagerer kraftig på avisa New York Times publisering av et anonymt innlegg som skal komme fra en person i hans administrasjon. Foto: Craig Hudson/AP / NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: President Donald Trump reagerer kraftig på avisa New York Times publisering av et anonymt innlegg som skal komme fra en person i hans administrasjon. Foto: Craig Hudson/AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump var raskt ute på Twitter og slo tilbake, etter at New York Times onsdag kveld norsk tid publiserte et anonymt innlegg fra en person i Trump-administrasjonen. Med tittelen «Jeg er en del av motstandsbevegelsen på innsida av Trump-administrasjonen» innleder forfatteren et innlegg hvor det fortelles om intern, men skjult motstand mot presidenten og hans handlinger.

«Jeg jobber for presidenten, men jeg og likesinnede kolleger har sverget å forhindre deler av agendaen hans og hans verste impulser», skriver personen, og legger til at presidenten selv ikke har forstått de interne motstandernes agenda.

Hvem står bak?

Ikke uventet startet spekulasjonene om hvem som står bak innlegget umiddelbart i amerikansk presse. Under en pressekonferanse torsdag gikk presidenten selv ut og raste mot det anonyme innlegget.

I mellomtida er en lang rekke kandidater lansert som mulige forfattere bak innlegget. CNN er blant dem som har sett nærmere på de «mistenkte», og listet opp 13 av dem.

MISTENKT 1: Don McGahn. Foto: Shutterstock
MISTENKT 1: Don McGahn. Foto: Shutterstock Vis mer

Don McGahn: Skal ifølge CNN ha planlagt å forlate administrasjonen allerede denne høsten, og har sånn sett lite å tape på å skrive et innlegg som dette. McGhan skal også ha hatt uenigheter med Trump flere ganger i løpet av sin tid i Det hvite hus, og nektet blant annet å sparke Robert Mueller, da Trump ba ham gjøre dette. Han skal ifølge New York Times både ha bidratt og vært svært samarbeidsvillig under nettopp Muellers etterforskning. Etterforskningen omfatter både anklager om hvorvidt Trump-leiren samarbeidet med russiske myndigheter om å påvirke presidentvalget i 2016, og hvorvidt president Donald Trump eller andre har forsøkt å hindre etterforskningen.

MISTENKT 2: Dan Coats. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MISTENKT 2: Dan Coats. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Dan Coats: Den nasjonale etterretningsdirektøren regnes som en strømlinjeformet republikaner, og har oppgaven med å lede etterretningstjenestene som har fått hard kritikk fra Trump. Han har tidligere pirket borti Trump og fått presidenten til å rynke på nesa en rekke ganger. Ett av de mange tilfellene skjedde da det ble kjent at Trump hadde planer om å invitere Vladimir Putin til toppmøtet i USA. Coats umiddelbare reaksjon var: «dét kommer til å bli spesielt».

MISTENKT 3: Kellyanne Conway. Foto: Shutterstock
MISTENKT 3: Kellyanne Conway. Foto: Shutterstock Vis mer

Kellyanne Conway: Advokaten, rådgiveren og valgkampstrategen har levd et langt liv i politikken, og har absolutt blitt lagt merke til, om enn ikke alltid i positiv forstand. Ifølge Ronald Kessler, forfatteren bak boka «The Trump White House: Changing the Rules of the Game», lekker hun mer informasjon til pressen enn noen andre i Trump-administrasjonen. Ektemannen George T. Conway er på sin side stadig vekk ute på Twitter og troller Trump. Spørsmålet er om også kona egentlig deler ektemannens syn på presidenten.

MISTENKT 4: John Kelly. Foto: NTB Scanpix
MISTENKT 4: John Kelly. Foto: NTB Scanpix Vis mer

John Kelly: Den pensjonerte offiseren ble stabssjef i fjor sommer, og skal siden den gang ha hatt gjentatte uenigheter og krangler med Trump. Han gikk også ut og sa at Russland-etterforskningen var flau for Trump.

- Etterforskningen ligger kanskje ikke som en sky, men den setter oppriktig talt presidenten i noe forlegenhet. Når verdensledere kommer inn, som Bibi Netanyahu (Israels statsminister journ.anm.), som selv er under etterforskning, så dreier de første minuttene av hver samtale seg om den type ting, har Kelly sagt til NPR.

Spørsmålet er om han lever på lånt tid og nå har fått så nok av presidenten at han like godt bestemmer seg for å forlate administrasjonen med et smell.

MISTENKT 5: Kirstjen Nielsen. Foto: AFP / NTB Scanpix
MISTENKT 5: Kirstjen Nielsen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kirstjen Nielsen: Den assisterende stabssjefen og sikkerhetseksperten er en av Kellys nærmeste allierte, og det har vært spekulert i om det er én eller flere som sammen står bak det anonyme innlegget som ble publisert i New York Times. Hun skal i lengre tid ha hatt et nervøst forhold til Trump, men var samtidig en av dem som forsvarte presidenten og håndhevingen av den amerikanske innvandringsloven, da denne ble kritisert i sommer.

Likevel har Nielsen allerede blitt satt på plass av presidenten. Blant annet skal presidenten under et kabinettmøte der antallet uregistrerte immigranter var tema, ha skjelt ut Nielsen. Ifølge CNN førte dette til at den assisterende stabssjefen skrev en oppsigelse som hun ikke leverte.

MISTENKT 6: Jeff Sessions. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MISTENKT 6: Jeff Sessions. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Jeff Sessions: Trumps justisminister er kanskje den eneste med et tydelig motiv for å skrive innlegget, siden han flere ganger har blitt baksnakket av Trump offentlig.

Blant annet gikk Trump ut i et intervju med «Fox & Friends» og sa at Sessions ikke makter å kontrollere et departement som presidenten karakteriserer som «dominert av Demokratene». Han sa også at Sessions ikke er villig til å gå etter korrupsjon i det Demokratiske partiet, ifølge Washington Post.

Denne uka fant Sessions ifølge CNN ut at Trump har omtalt ham som mentalt tilbakestående og gjort narr av dialekten hans. Opplysningene kommer fram i den mye omtalte boka av Bob Woodward, «Fear: Trump in the White House».

MISTENKT 7: James Mattis. Foto: AP / NTB Scanpix
MISTENKT 7: James Mattis. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

James Mattis: Forsvarsministeren, også kjent som «Mad Dog», er en av Trumps favoritter, men også om forholdet mellom presidenten og Mattis har det kommet fram detaljer i Woodwards bok. Den høyt dekorert offiser og har bred erfaring fra slagmarken i land som Irak og Afghanistan var imidlertid rask ute og avkreftet beskyldningene forfatteren kom med, men han skal samtidig være en av John Kellys nærmeste allierte i administrasjonen.

GJØR NARR: Det hvite hus' tidligere fotograf, Pete Souza, jobbet under Obamas presidentskap. Nå har han skapt en solid følgerskare på sosiale medier etter å gjentatte ganger ha kommet med skarpe stikk mot Donald Trump, ved bruk av bilder han har tatt av den tidligere presidenten. Video: NTB Scanpix / Ingrid Cogorno Vis mer

Fiona Hill: Russland-eksperten er langt mer skeptisk til Putin og russiske strategier enn Trump. I ett av hennes første møter med presidenten om Russland, skal Trump også ha trodd hun var en kontoransatt.

MISTENKT 9: Mike Pence. Foto: AFP / NTB Scanpix
MISTENKT 9: Mike Pence. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Mike Pence: Visepresidenten dukker stort sett opp med et smil om munnen og et nikkende hode, men spørsmålet er hvorvidt han egentlig er fornøyd med situasjonen. Huffington post skriver torsdag at særlig bruken av ordet ledestjerne (lodestar) i det anonyme innlegget, gjør at mistanken rettes mot Pence. Ordet er ikke særlig ofte brukt, men visepresidenten bruker det på sin side flittig.

Pence er også ambisiøs, men har tidligere benektet en artikkel fra The New York Times, som skrev at han planla å stille som presidentkandidat dersom president Donald Trump ikke vil forsøke å stille. Spørsmålet er om han i sin posisjon vil ta sjansen på å avansere til topps med et avisinnlegg.

MISTENKT 10: Nikki Haley. Foto: Shutterstock
MISTENKT 10: Nikki Haley. Foto: Shutterstock Vis mer

Nikki Haley: USAs FN-ambassadør er i likhet med Pence, en av presidentens favoritter. Samtidig er hun svært engasjert i verdensfreden, og kan på den måten ha fått nok av Trumps jevne strøm av konfliktskapende utspill.

Rykteflommen var for øvrig stor, da den omdiskuterte forfatteren Michael Wolff i sin kontroversielle bok «Fire and Fury» hevdet at Haley og Trump hadde «brukt mye tid sammen privat».

- Det er absolutt ikke sant. Det er svært støtende og motbydelig, sa imidlertid Haley selv i et intervju om ryktene i boka.

FORRÆDERI: President Trump raser mot den anonyme kronikken i New York Times, og sier avisen «ikke vil ha noe mer å skrive om når hans presidentskap er over». Video: CNN Vis mer

«Javanka»: CNN lanserer i sin oversikt også en teori om at innlegget er et samarbeid mellom Trumps datter, Ivanka Trump, og hennes ektemann Jared Kushner. Kanalen døper samarbeidet Javanka. Presidentdatteren har sagt hun vil jobbe for å bli hørt av sin far, men akkurat dét har det ikke vært mye tegn til at Trump har gjort. CNN mener derfor at dette kan være en hevn fra ekteparet.

MISTENKT 13: Melania Trump. Foto: NTB Scanpix
MISTENKT 13: Melania Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Melania Trump: Presidentens kone har mest trolig ingenting med innlegget å gjøre, skriver CNN. Likevel kommer man ikke unna det faktum at førstedamen ved flere anledninger har tatt til motmæle mot sin ektemann i ulike saker.

Blant annet gikk Melania Trump ut og kritiserte praksisen til ektemannens administrasjon da det blåste som verst rundt den mye omtalte migrantsaken der over 2000 barn ble tatt fra sine foreldre på grensa mellom USA og Mexico.

CNN velger å lansere henne på listen over kandidater, blant annet på grunn av ektefellenes turbulente forhold. Likevel er de tydelige på at dette blir spekulasjoner som går så langt at det er svært lite sannsynlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!