Disse kan ta makta i Frp

Med delt lederskap etter Carl I. Hagens avgang blir Siv Jensen parlamentarisk leder, mens Geir Mo (36) kan bli nødt til å kjempe mot Torgeir Høien (41) for å bli sjef for partiorganisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sentrale kilder i Fremskrittspartiets ledelse bekrefter at det er det mest sannsynlige utfallet slik situasjonen i partiet er nå.

Hvis lederskapet ikke deles, er det bare Siv Jensen som kan fylle rollene som både parlamentarisk leder og partileder. Ingen i stortingsgruppa er i nærheten av å true hennes posisjon, og Hagens etterfølger må ha lang erfaring på Løvebakken.

Siv Jensen suveren

Sentrale Frp-ere har i lang tid hatt delt lederskap i tankene. Selv om erfaringene fra Arbeiderpartiet ikke er de beste, kan situasjonen i Frp kreve det. Grunnen er Hagens suverene posisjon. Når Hagen gir seg om tre år, innser ledelsen at ingen er i stand til å fylle tomrommet. Uansett hvor godt Siv Jensen utvikler seg framover, kan hun ikke holde et like stramt grep som Hagen. Da kan delt lederskap bli svaret.

Hagen har også tenkt på muligheten for et delt lederskap, og han åpner for at den som får ansvaret for organisasjonen, ikke behøver å ha lang stortingserfaring.

- Hvis det blir en annen, og jeg understreker hvis, må det være god kjemi mellom parlamentarisk leder og partileder. Dette vet Kåre Willoch alt om. Med Erling Norvik som hans makker gikk det bra. Med Jo Benkow gikk det ikke bra.

Slik det ser ut i dag, er det to menn som peker seg ut, generalsekretær Geir Mo og sentralstyremedlem Torgeir Høien.

Hagens bøddel

Geir Mo har vært generalsekretær siden 1994 og er i dag partiets sterkeste mann utenom sjefen sjøl.

Han får æren for å ha bygd en moderne og bred organisasjon med skolering av medlemmene og utvikling av partikulturen. Det gjorde at han for to år siden ble kalt Hagens bøddel etter å ha utført de mange ordrene om eksklusjoner.

Etter nesten ti år i samme posisjon skal han nå være klar for nye utfordringer. Han har blant annet sterk støtte fra nåværende nestleder John Alvheim. I fjor sa han at Mo burde bli hans etterfølger. Det ønsket står fortsatt ved lag.

- Jeg vil ikke spekulere over noen av kandidatene som måtte komme. Jeg er tilfreds med den jobben jeg har nå og har fortsatt mye ugjort, sier Mo.

Torgeir Høien seiler nå opp som en kommende mann i partiet. Han var ordførerkandidat i hjemkommunen Time og endte opp som gruppeleder for Frp i kommunestyret etter valget i høst.

Frp og ansvarlighet

Men Høien, som driver et makroøkonomisk rådgivningsfirma og tidligere satt som epresentant for Frp i Norges Banks styre, har lenge hatt en sterk posisjon som sentral rådgiver for partiledelsen.

Hagen har skrevet flere aviskronikker sammen med Høien, og rogalendingen passer godt inn i imaget av ansvarlighet som Frp har dyrket de siste åra. Høien har hatt svært gode tv-opptredener i diskusjoner om økonomisk politikk, og gjør nå sin partiplikt som menig lokalpolitiker.

Stor tro på Høien

- Hvis han ønsker å satse, og det ser det ut til at han gjør, har han alle muligheter for å lykkes. Han har absolutt det som skal til, sier en sentral kilde i partiet.

- Jeg har overhodet ikke gjort meg noen tanker om hvem som er aktuelle til å ta over etter Hagen, og slett ikke på egne vegne. Jeg er relativt ny, både i sentralstyret og lokalpolitikken, og jeg har en krevende jobb ved siden av, sier Torgeir Høien.

Avskriver seg selv

Stortingsrepresentant og innvandrerpolitisk talsmann, Per Sandberg, sier han er uaktuell:

- Jeg når ikke Siv Jensen til knærne - foreløpig. Jeg vil aktivt arbeide for at hun overtar.

Hans vurdering av seg selv stemmer godt med hvordan partiledelsen ser på ham. Han har stor støtte i deler av partiet, men vil ikke kunne nå opp til toppen.

Siv Jensen sier hun vil vurdere sine egne framtidsplaner nøye.

- Det er en vanskelig beskjed å få og må møtes med det nødvendige alvoret. Men organisasjonen er moden for å håndtere situasjonen på en god måte, sier Jensen.