Johnson går av:

Disse kan ta over

Det er flere høyaktuelle kandidater til å ta over som ny statsminister i Storbritannia.

TAKK OG FARVEL: Etter turbulente dager med masseoppsigelser i egen regjering, bekreftet Boris Johnson at han gir seg som statsminister i Storbritannia og leder i Det konservative parti. Lederposten er ledig omgående, men han forblir statsminister fram til erstatteren er valgt. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB
TAKK OG FARVEL: Etter turbulente dager med masseoppsigelser i egen regjering, bekreftet Boris Johnson at han gir seg som statsminister i Storbritannia og leder i Det konservative parti. Lederposten er ledig omgående, men han forblir statsminister fram til erstatteren er valgt. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Med Boris Johnson på vei ut av 10 Downing Street går spekulasjonene høyt om hvem som skal ta over som statsminister og partileder.

Innad i partiet har det temmelig åpenlyst i flere måneder foregått posisjonering og taktikkeri rundt hvem som skal innta stolen med skandaliserte Johnson ute.

Ifølge professor i britisk-amerikanske studier Atle Libæk Wold ved Universitetet i Oslo står et helt lag klare til å ta over for ham.

- Mange posisjonerer seg, men det er ingen åpenbar etterfølger, sier Wold til NTB.

HATT OG STOKK: Torsdag 7.juli kom Boris Johnson ut fra 10 Downing Street og meldte at han etterhvert går av som statsminister. Vis mer

Ben Wallace

Den som kommer soleklart best ut i en YouGov-spørreundersøkelse blant toryene, er forsvarsminister Ben Wallace (52). Den tidligere offiseren vinner både når det gjelder antall stemmer og i alle en-til-en-avstemninger mot andre kandidater.

Ifølge Sky News har populariteten hans økt den siste tida, som følge av håndteringen av krigen i Ukraina.

MULIG KANDIDAT: Forsvarsminister Ben Wallace. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
MULIG KANDIDAT: Forsvarsminister Ben Wallace. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Vis mer

Penny Mordaunt

En annen potensiell kandidat er Storbritannias handelsminister Penny Mordaunt, som havner på andreplass i undersøkelsen. Det har imidlertid vakt oppsikt at Mordaunts oppsigelse ikke var blant de over 50 oppsigelsene som siden tirsdag kveld strømmet inn, skriver The Guardian.

Da en ny leder skulle velges i partiet i 2019, var Mordaunts blant dem som støttet Johnsons rival i valget, Jeremy Hunt. Hun har også vært blant ministerne som har vært svært kritisk til Johnsons rolle i Partygate, «og virker å sette seg i posisjon for toppjobben», skriver avisa.

MULIG KANDIDAT: Storbritannias handelsminister Penny Mordaunt. Foto: Aaron Chown / Pa Photos / NTB
MULIG KANDIDAT: Storbritannias handelsminister Penny Mordaunt. Foto: Aaron Chown / Pa Photos / NTB Vis mer

Rishi Sunak

På tredjeplass i undersøkelsen havner 42-årige Rishi Sunak, som for inntil to dager siden var finansminister, før han brått trakk seg. Helt inntil nylig har han vært ansett som den mest sannsynlige erstatterkandidaten for Johnson.

En avstemning i regi av Sky News i januar avslørte at nesten halvparten av toryene syntes Sunak vil gjøre seg bedre som regjeringssjef enn Johnson, og ikke minst sanke flere stemmer.

MULIG KANDIDAT: Nylig avgått finansminister, Rishi Sunak. Foto: John Sibley / Reuters / NTB
MULIG KANDIDAT: Nylig avgått finansminister, Rishi Sunak. Foto: John Sibley / Reuters / NTB Vis mer

Men heller ikke Sunak har vært fri for skandaler.

Sunak og hans kone Akshata Murthy har vært i hardt vær etter det ble kjent at mangemilliardæren Murthy på lovlig vis har unnlatt å betale en gigantisk skatteregning, skriver NTB.

Sunak var også en av flere politikere som ble bøtelagt etter Partygate.

Liz Truss

Utenriksminister Liz Truss har også blitt trukket fram som et hett navn, og gjør det godt blant partifellene i undersøkelser. I YouGovs undersøkelse havner Truss på fjerdeplass. Truss har sittet i parlamentet siden 2010, og har siden den gang steget raskt i gradene, skriver Sky News.

Ifølge The Guardian er Truss den første kvinnelige utenriksministeren blant toryene.

MULIG KANDIDAT: Utenriksminister Liz Truss. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB
MULIG KANDIDAT: Utenriksminister Liz Truss. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB Vis mer

Hun valgte å bli sittende i sin stilling mens mange partifeller sa opp, noe The Guardian skriver at kan være et mulig forsøk på å høste støtte i sin kamp om lederposten blant Johnsons tilhengere i partiet.

Truss har utmerket seg blant grasrota i Det konservative partiet for sin frihetselskende og patriotiske retorikk, har The Guardian tidligere skrevet.

Utenriksministeren har også kopiert tidligere partileder og statsminister Margaret Thatcher ved å la seg avbilde i tanks med skjerf på hodet, skriver The Guardian.

Truss har også hatt høytstående posisjoner under både David Cameron og Theresa May.

Sajid Javid

Også tidligere helseminister Sajid Javid, som trakk seg omtrent samtidig som Sunak tirsdag kveld, er blitt utpekt som en mulig arvtaker.

Også han stilte til valgt som leder i 2019, da Johnson til slutt vant.

Den erfarne politikeren har innehatt en rekke tunge regjeringsposter.

I YouGovs undersøkelse havner han imidlertid på en 10. plass.

MULIG KANDIDAT: Tidligere helseminister Sajid Javid. Foto: Oli Scarff / AFP / NTB
MULIG KANDIDAT: Tidligere helseminister Sajid Javid. Foto: Oli Scarff / AFP / NTB Vis mer

Priti Patel

Også innenriksminister Priti Patel dukker opp blant navnene på mulige arvtakere etter Johnson i britiske mediers lister.

Patel beskrives av The Guardian som en kontroversiell skikkelse i britisk politikk, men likevel populær blant sine egne velgere for sin tøffe innvandringspolitikk.

Hun har imidlertid høstet sterk kritikk for sin håndtering av asylsøkere som tok seg til Storbritannia i småbåter over Den engelske kanal.

MULIG KANDIDAT: Innenriksminister Priti Patel. Foto: Danny Lawson / Pa Photos / NTB
MULIG KANDIDAT: Innenriksminister Priti Patel. Foto: Danny Lawson / Pa Photos / NTB Vis mer

Patel sto støtt bak Johnson da en ny leder skulle velges i 2019, og har gjennom hans regjeringsperiode vært en av hans nærmeste støttespillere.

Flere aktuelle

Sky News trekker også fram justisminister og visestatsminister Dominic Raab, Johnsons rival i 2019-ledervalget Jeremy Hunt, tidligere utenriksminister Michael Gove, tidligere sjefsinnpisker Mark Harper, og regjeringsadvokat Suella Braverman, som mulige kandidater til å overta etter Johnson.

Kanalen mener også at Tom Tugendhat - en velkjent Johnson-kritiker, og leder av en av komiteene i Underhuset, ønsker å overta. Det samme gjelder Storbritannias nyutnevnte finansminister Nadim Zahawi.

Financial Times toppliste står Sunak, Javid, Truss og Mordaunt, Tugendhat og Zahawi

En av dem som allerede har lansert sitt kandidatur som toryenes nye leder, er regjeringsadvokat Suella Braverman, skriver NTB. Hun gikk denne uka åpent ut og ba Johnson om å trekke seg. Samtidig fremmet hun seg selv som kandidat i en eventuell lederkamp.

- Men inntil videre er det få som har gått åpent ut og lansert sitt kandidatur, sier professor Atle Libæk Wold til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer