Disse karene kan du ta med hjem

Og glem ikke verdens beste fiskekokk - fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Disse tre herrene kan du trygt invitere med hjem på kjøkkenet hvis du har litt i kjøleskapet. Og glem heller ikke Sven Erik Renaa (35) fra Trondheim. I kveld ble han kåret til verdens beste fiskekokk og fikk 4. plassen sammenlagt. Det gir automatisk norsk finaleplass i neste VM om to år

1.100 tilskuere heiet på tribunen i fem timer mens 12 av verdens beste kokker jobbet som besatt for å lage en fiskerett og en kyllingrett på mest smakfulle og lekreste vis. 12 andre i den ypperste mateliten kokkelerte seg gjennom den samme finalerunden i det uoffisielle VM i Lyon.

Og det var samme hysteriske stemning som i en hvilken som helst VM-finale da dommerne leste opp de tre på seierspallen: GULL: Fabrice Desvignes, Frankrike, SØLV: Rasmus Koefoed, Danmark og BRONSE: Franck Giovanni, Sveits.

Best på fisk

Og verdens beste fiskekokk: Sven Erik Renaa fra Gastronomisk Institutt i Stavanger. Som en etappeseier i Tour de France.

- En fantastisk prestasjon. Det er en stor prestasjon å være kvalifisert til Bocuse d\'Or. Og det er dessto større å vinne en av spesialprisene, sier Renaas kollega ved Gastronomisk Institutt, Dag Terje Solvang til Dagbladet.no. Han er pressetalsmann for den norske troppen i kokke-VM, som bærer navnet til den franske mesterkokken Paul Bocuse.

Alle de kvalifiserte lagde en rett av fransk kylling og en rett av norsk kongekrabbe pluss kveite fra Rogaland.

Nærmere 800 nordmenn har reist til den franske gastronomihovedstaden der tre norske kokker har tatt VM-gull tidligere: Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999) og Charles Tjessem (2003).

 SNADDERGUTTENE:  Selve gudfaren i fransk kokkekunst, Paul Bocuse (til venstre) applauderer for de tre medaljevinnerne i kokke-VM i Lyon. Verdensmesteren Fabrice Desvignes fra Frankrike  flankeres av sølvvinneren Rasmus Kofoed (ved siden av Bocouse) og bronsevinner Franck Giovanni fra Sveits. Den danske sølvvinneren har allerede takket nei til enste VM fordi han ikke har tid. I april åpner han sin første restaurant - Geranium i Kongens Have i København. Der skal maten være basert på økologiske og biodynamiske råvarer, skriver Berlingske Tidende. Foto: AP/Scanpix.
SNADDERGUTTENE: Selve gudfaren i fransk kokkekunst, Paul Bocuse (til venstre) applauderer for de tre medaljevinnerne i kokke-VM i Lyon. Verdensmesteren Fabrice Desvignes fra Frankrike flankeres av sølvvinneren Rasmus Kofoed (ved siden av Bocouse) og bronsevinner Franck Giovanni fra Sveits. Den danske sølvvinneren har allerede takket nei til enste VM fordi han ikke har tid. I april åpner han sin første restaurant - Geranium i Kongens Have i København. Der skal maten være basert på økologiske og biodynamiske råvarer, skriver Berlingske Tidende. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

VM-kval i Stavanger

Tjessems kollega Karl Erik Pallesen var assistent for Sven Erik Renaa i dag. Eivind Hellstrøm var Norges representant i dommerpanelet.

Nytt foran neste VM i 2009: bare de seks beste av de 24 deltakernasjonene nå har automatisk plass om to år. En kvalifisering om de andre finaleplassene fra Europa er berammet til Stavanger 1. og 2. juli.

BEST I FISK: Sven Erik Renaa fra Gastronimisk Insitutt i Stavanger er verdens beste fiskekokk. Og dagens 4.plass sammenlagt sikret Norge ny finaleplass i neste kokke-VM i 2009.