KASTET ... men så ble de heldigvis funnet av en familie som kom hjem fra ferie.  Foto: Svensk politi
KASTET ... men så ble de heldigvis funnet av en familie som kom hjem fra ferie. Foto: Svensk politiVis mer

Disse kattungene ble funnet i en søppelkasse

- Man får faktisk ikke lov å behandle dyr sånn her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hver sommer forlater mange kjæledyrene sine. Ifølge Dyrebeskyttelsen, får de inn 4000 dyr årlig. Halvparten av dem i fellesferien.

Politiet i Uppsala i Sverige la i går ut en historie på Facebook, om tre kattunger som ble funnet i en søppelkasse, med en oppfordring om å spre budskapet om at det er ulovlig å plage dyr.

«Jo, det rører seg!» Innlegget begynner slik:
«Familien har vært på ferie i Jämtland noen dager. Hjemme igjen skal søppelen kastes i søppelkassene. Den står rett ved innkjøringen til huset. Når lokket åpnes, er det noe som rører seg.

- Men hva er det? Var det virkelig noe som rørte seg i en av posene? - Jo, det rører seg! Plastposten plukkes opp og knuten knytes opp. Ingen tror sine egne øyne, i posen ligger tre kattunger.»

- Jeg synes dette budskapet er viktig å få ut, man får faktisk ikke lov å behandle dyr sånn her, man får ikke utsette dem for lidelser, sier Lisa Sannervik, som er pressetalsperson og la ut innlegget på Facebook.

- Derfor har vi skrevet anmeldelse om dyreplageri, selv om vi ikke vet hvem som har lagt dem der.

I norsk lov om dyrevelferd står det: «Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.» Man plikter å melde fra dersom man oppdager dyr som lider.
«Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet.»

Én klarte seg ikke Det lå tre kattunger i posen, men den tredje var død da de åpnet posen. Nå er de to overlevende plassert på et kattehjem, der de blir passet på av en kattemamma.

- Akkurat nå ser alt forhåpningsfullt ut for de to. Når de blir tilstrekkelig store forsøker man å omplassere så de får et eget hjem, sier Sannervik.

Innlegget med oppfordringen om å spre budskapet om dyreplageri, er delt av over 14 000 på Facebook, og har fått flere tusen kommentarer.

- Jeg ante vel det da jeg skrev det, at det ville få respons, men SÅ mye, hadde jeg ikke forventet. Det var en nyhet i mange medier i Sverige i går, og nå får vi telefon fra Norge også, sier Sannervik, som ble sterkt berørt av hendelsen.

- Selv om jeg har jobbet lenge som politi, og selv om jeg har jobbet mye med dyr, blir jeg ekstra berørt av når det er små dyr som så åpenbart blir kastet. Man tenker på hva som hadde skjedd med dem om de ikke hadde blitt funnet.

FUNNET:  I en av disse søppelkassene fant familien de små kattungene. Det er uvisst hvor lenge de har ligget der. Foto: Polisen
FUNNET: I en av disse søppelkassene fant familien de små kattungene. Det er uvisst hvor lenge de har ligget der. Foto: Polisen Vis mer