Ap/Sp-regjeringen

Disse kjemper om drømmejobben

Hvem tar Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum med seg i regjering?

REGJERINGSKAMERATER: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum kommer ut fra Hurdalsjøen Hotell. Når de kommer ut på Slottsplassen, kanskje 15. oktober, er de nok penere i tøyet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REGJERINGSKAMERATER: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum kommer ut fra Hurdalsjøen Hotell. Når de kommer ut på Slottsplassen, kanskje 15. oktober, er de nok penere i tøyet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Når dragkampene om regjeringsplattformen er over, står kampen om fordeling av departementene for tur. Og til slutt kampen om å få være med når Jonas Gahr Støre kommer ut på Slottsplassen med sin første regjering.

Det blir ingen rødgrønn flertallsregjering, slik valgresultatet ga grunnlag for, men en mindretallsregjering av Ap og Sp. Hva blir navnet? Støre-regjeringen? Eller Ap/Sp-regjeringen? Eller i tråd med SVs karakteristikk, sentrumsregjeringen? Og vil Støre og Vedum ommøblere, slå sammen departementer, dele opp eller flytte ansvarsområder?

Det eneste helt sikre er at Jonas Gahr Støre, Oslo, blir statsminister.

Etter at departementsfordelingen er klar, må Støre sikre like mange kvinnelige som mannlige statsråder og en rimelig fordeling mellom landsdelene. Kandidatenes valgkrets står i parentes.

HADIA TAJIK: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HADIA TAJIK: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
BJØRNAR SKJÆRAN: Foto: Terje Pedersen / NTB
BJØRNAR SKJÆRAN: Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Nestlederne Hadia Tajik (Rogaland) og Bjørnar Skjæran (Nordland), skal begge inn i regjering, har sentrale kilder i partiet forsikret.

Hvor de havner, er opp til dem selv og fordelingen mellom Ap og Sp. Som finanspolitisk talsperson fram til valget er Tajik aktuell finansdepartementet, men det går etter all sannsynlighet til Sp.

Tajik har vært arbeids- og sosialpolitisk talsperson i forrige periode, og kan bli arbeids- og sosialminister. Fra 2013 til 2017 var hun leder av justiskomiteen, og er også kandidat til å bli justisminister.

Nestleder og nyvalgt stortingsrepresentant Skjæran ledet arbeidet med industripolitikk i forbindelse med Aps programprosess. Han kan få jobben med å stake ut en ny kurs for nærings- og industripolitikk. Han kan også bli fiskeriminister.

ANNIKEN HUITFELDT: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANNIKEN HUITFELDT: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Anniken Huitfeldt (Akershus). Hun har ledet utenriks- og forsvarskomiteen de siste fire åra, har statsrådserfaring fra tre departementer, sitter i sentralstyret og er en av Aps mest erfarne politikere. Hun blir statsråd, og mest sannsynlig utenriksminister.

Spenningen rundt valget av utenriksminister har imidlertid økt etter Dagbladet avslørte det flere i Ap oppfatter som en drittpakke mot Huitfeldt. Målet med pakka skal angivelig være å hindre Huitfeldt i å bli utenriksminister.

INGVILD KJERKOL: Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
INGVILD KJERKOL: Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Ingvild Kjerkol (Nord-Trøndelag) er et sikkert kort dersom Ap får styre helsedepartementet. Kjerkol har vært partiets helsepolitiske talsperson siden 2017. Hun har siden 2009 sittet i Aps sentralstyre og ble i fjor høst valgt til leder av Trøndelag Ap.

ANETTE TRETTEBERGSTUEN:. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANETTE TRETTEBERGSTUEN:. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Anette Trettebergstuen (Hedmark) får trolig plass i regjeringen. Hun er aktuell på flere plasser, men mest aktuell som kulturminister eller familie- og likestillingsminister.

ESPEN BARTH EIDE: Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
ESPEN BARTH EIDE: Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Espen Barth Eide (Oslo). Har vært utenriksminister og forsvarsminister og i siste periode klima- og energipolitisk talsperson for Ap på Stortinget. Aktuell i flere departementer, kanskje mest som olje- og energiminister eller klima- og miljøminister denne gangen.

Lene Vågslid (Telemark) har ledet justiskomiteen i siste periode, og dermed aktuell til å styre justisdepartementet. Kan være aktuell også i andre departementer.

Trine Lise Sundnes (Oslo). Tidligere leder i Handel og Kontor og nyvalgt stortingsrepresentant kan få plass i regjeringen, for eksempel som arbeids- og sosialminister.

Marte Mjøs Persen (Hordaland), har lang fartstid i Bergens-politikken, seinest som ordfører, og er nå innvalgt på Stortinget. Hun kan få plass i den nye regjeringen. Persen har også bakgrunn fra fagbevegelsen, noe Støre trolig vil vektlegge.

Cecilie Myrseth (Troms). Tidligere fylkesråd i Troms, og har vært fiskeripolitisk talsperson i siste stortingsperiode. Sitter i sentralstyret, og kan være aktuell for statsrådspost.

Torstein Tvedt Solberg (Rogaland) som har vært kunnskapspolitisk talsperson for Ap den siste perioden, er også mulig kandidat.

Ordfører i Fredrikstad, sentralstyremedlem og nyvalgt stortingsrepresentant, Jon-Ivar Nygård (Østfold), nevnes i spekulasjonene. En av ordførerne Støre har lyttet mye til.

Terje Aasland (Telemark). Har bakgrunn fra fagbevegelsen og har sittet på Stortinget siden 2009, i næringskomiteen og energi- og miljøkomiteen.

Tonje Brenna (Akershus). Brenna er fylkesråd i Viken, har vært generalsekretær i AUF og kom tidligere i år ut med bok om Utøya.

Fylkesordfører i Trøndelag og sentralstyremedlem Tore O. Sandvik kan bli statsråd, avhengig av kabal.

Senterpartiets kandidater

TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum (Hedmark) skal i regjering. Blir han finansminister eller kommunalminister? Å kombinere jobben som finansminister med jobben som partileder vil være krevende, men både Kristin Halvorsen (SV) og Siv Jensen (Frp) gjorde det.

MARIT ARNSTAD: Foto: Nina Hansen
MARIT ARNSTAD: Foto: Nina Hansen Vis mer

Parlamentarisk leder Marit Arnstad (Nord-Trøndelag) regnes som favoritt til å bli finansminister, dersom hun ikke ønsker å fortsette som parlamentarisk leder. Arnstad er en av norsk politikks mest erfarne politikere. Hun var olje- og energiminister i sentrumsregjeringen, fra 1997- 2000, og samferdselsminister i den rødgrønne regjeringens siste år, fra 2012- 2013. Arnstad har også hatt en rekke tunge styreverv.

OLA BORTEN MOE: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
OLA BORTEN MOE: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Sp's første nestleder Ola Borten Moe (Sør-Trøndelag) skal inn. Moe var olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen. Han nevnes som kandidat til å lede forsvarsdepartementet denne gangen, men kan være aktuell også andre steder.

GEIR POLLESTAD: Foto: Torstein Bøe / NTB
GEIR POLLESTAD: Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Geir Pollestad (Rogaland) regnes som er sikkert statsrådskort. Pollestad har vært statssekretær i samferdselsdepartementet og Olje- og energidepartementet, og kan være aktuell i ett av disse departementene. Pollestad, som i den siste perioden har ledet Stortingets næringskomité, kan også bli landbruks- og matminister.

ANNE BEATHE TVINNEREIM: Foto: Torstein Bøe / NTB
ANNE BEATHE TVINNEREIM: Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Sp's andre nestleder Anne Beathe Tvinnereim (Akershus) har bakgrunn fra utenrikstjenesten, har vært statssekretær og er nå fylkesråd for klima og miljø i Viken. Hun har vært nevnt som utviklingsminister, men kan være aktuell også i andre departementer.

SIGBJØRN GJELSVIK: Foto: Terje Pedersen / NTB
SIGBJØRN GJELSVIK: Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Sigbjørn Gjelsvik (Akershus) har vært finanspolitisk talsperson for Sp den siste perioden. Han får trolig plass i regjeringen, og kan være aktuell flere steder, avhengig av kabal.

SANDRA BORCH: Foto: Terje Pedersen, ANB
SANDRA BORCH: Foto: Terje Pedersen, ANB Vis mer

Sandra Borch (Troms) har sittet på Stortinget siden 2017, og markert seg tydelig i rovdyrpolitikken fra sin posisjon i energi- og miljøkomiteen. Hun har tidligere vært leder i Senterungdommen.

Emilie Enger Mehl (Hedmark) har bare en periode bak seg i Stortinget, men har gjort det godt som justispolitisk talsperson og regnes som ett av partiets store talenter. Kan få statsrådsjobb.

EMILIE ENGER MEHL: Foto: Vidar Ruud / NTB
EMILIE ENGER MEHL: Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Liv Monica Bargem Stubholt (Oslo) blir nevnt. Hun er forretningsadvokat med lang fartstid i Sp. Hun var statssekretær i UD, og deretter i Olje- og energidepartementet i Stoltenbergs rødgrønne regjering. Stubholt har også har hatt en rekke styreverv i norske industribedrifter.

Helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe (Hordaland) er kandidat dersom Sp skulle få helsedepartementet.

Åslaug Sem-Jacobsen (Telemark) har vært Sps kulturpolitiske talsperson de siste åra, og er aktuell som kulturminister, dersom Sp får dette departementet.

Erling Sande (Sogn og Fjordane) er en utfordrer. Sande satt på Stortinget som vara da Liv Signe Navarsete var statsråd, har lang fartstid i partiet og er nå innvalgt på fast plass i Stortinget.

Erlend Grimstad (Akershus) nevnes også. Han har vært leder av Senterungdommen, har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet og i landbruksdepartementet og har for øvrig bakgrunn fra næringslivet.

Både Ap og Sp har med andre ord en rekke ordførere og andre i sentrale posisjoner og med lang partierfaring som kan dukke opp på Slottsplassen når Støre presenterer sin nye regjering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer