BILLIGST: Modalen kommune scorer høyest på Dagbladets kommunebarometer, og her den billigste kommunen i Norge. Her representert ved rådmann Øivind Olsnes. På bunnen av lista er Svelvik kommune i Vestfold. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet
BILLIGST: Modalen kommune scorer høyest på Dagbladets kommunebarometer, og her den billigste kommunen i Norge. Her representert ved rådmann Øivind Olsnes. På bunnen av lista er Svelvik kommune i Vestfold. Foto: Hans A Vedlog/ DagbladetVis mer

Disse kommunene flår deg

Noen kommuner tar skyhøye gebyrer og avgifter for å betale for gammel moro. Men kraftkommunen Modalen er billigst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVELVIK/OSLO: Den lille kraftkommunen Modalen i Hordaland er Norges billigste kommune, viser Dagbladets «Kommunebørs»-kåring.

Den dyreste kommunen er Svelvik i Vestfold. Det er ingen andre kommuner i Norge krever inn mer penger fra sine egne innbyggere.

- Dette skyldes at vi har sagt ja til mange positive tiltak for kommunens innbyggere, sier ordfører Knut Erik Lippert (H).

Kåringen tar utgangspunkt i hvor mye innbyggerne avkreves av kommunen for eiendomsskatt, SFO, kommunale gebyrer og utgifter til oppføring av hus.

Sjekk din kommune her.

Eiendomsskatt for å dekke inn utgifter Rådmannen i Svelvik kommune foreslo nedleggelse men i stedet valgte politikerne i kommunen å pusse opp og fortsette driften på to av kommunens fire skoler. Så glemte kommunen å regne inn tomteprisen da de skulle prosjektere ny gravlund. Dermed gikk prisen opp fra 7 til 24 millioner kroner. Nå er det innbyggerne i den idylliske Vestfold-kommunen som betaler prisen.

For å håndtere alle utgiftene de har pådratt seg har kommunen innført eiendomsskatt.

BEVISST BILLIGST: Ordfører Knut Moe i Modalen kan atter en gang smykke seg med tittelen beste kommune i Dagbladets kommunebørs. Dagens kåring viser at kommunen er billigst i Norge. Foto: VaksdalPosten
BEVISST BILLIGST: Ordfører Knut Moe i Modalen kan atter en gang smykke seg med tittelen beste kommune i Dagbladets kommunebørs. Dagens kåring viser at kommunen er billigst i Norge. Foto: VaksdalPosten Vis mer

- Med den nåværende regjeringen er det åpnet opp for å bruke eiendomsskatten som en inntektskilde for kommunene, og mange lar seg friste til å innføre dette for å finansiere driften, sier Kjetil Lie, koordinator for kommunalforskningen ved Telemarksinstituttet.

- Bevisst valg Kommunene kan ikke tjene inn penger på kommunale avgifter og gebyrer til oppføring av hus, prisen for dette skal bare dekke de reelle kostnadene kommunene har.

- Men noen kommuner velger å ta et lavere gebyr, og subsidiere tjenestene, sier direktør i KS, Helge Eide, som understreker at de fleste kommunene ikke har råd til dette.

Modalen kommune er blant dem som har kunnet gjøre nettopp dette:

- Vi har valgt å legge oss på et lavt nivå for å få flere til å bygge hus og etablere seg i kommunen, sier ordfører Knut Moe, fra Samlingslista for Modalen.

- Helst skulle SFO vært gratis også, men nå har det en rimelig pris, legger han til.

Det er andre gang den rike kraftkommunen Modalen kommer til topps i Dagbladets kommunekåring. Sist kunne de smykke seg med tittelen beste helsekommune.

JOBB Å GJØRE: Ordførerkandidat i Svelvik , John Gunnar Lislelid (Ap), innser at kommunen har en jobb å gjøre for å få ned avgiftene. Foto: Christian Roth Christensen
JOBB Å GJØRE: Ordførerkandidat i Svelvik , John Gunnar Lislelid (Ap), innser at kommunen har en jobb å gjøre for å få ned avgiftene. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Det er ingen hemmelighet at kommunens kraftinntekter hjelper på:

- Vi må forvalte inntektene på best mulig måte for innbyggerne, det er en utfordring å sikre stabilt, økende innbyggertall, og skape arbeidsplasser og gode tjenester i kommunen. Det er ikke noe som setter i gang av seg selv, vi har vært med på å skape dette, sier Moe.

Styringsudyktig - Har kommunen mye av ordinære skatteinntekter og store rammetilskudd er sannsynligheten stor for lave gebyrer og lite eiendomsskatt. Har den ikke det må den vurdere om en vil ha lave gebyrer og dårlig tjenestetilbud, eller motsatt, sier professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Lars Erik Borge.

Han mener avgiftsnivået kan være resultat av sterk partioppsplitting:

- Har kommunestyret dårlige forutsetninger for styringsdyktighet, trekker det i retning av høye gebyrer og eiendomsskatt. De kan være vanskelig å stå i mot utgiftspresset, og da tyter det ut der det kan tyte ut. Hvis de ikke klarer ikke å holde utgiftene nede, blir resultatet  eiendomsskatt og høye gebyrer, sier Borge.

John Gunnar Lislelid (Ap) jobber for et nytt styre i Svelvik etter valget.
- Her har det vært dårlig økonomistyring i mange år, og det er dette Svelviks befolkning nå betaler for, sier han.

Små gjør det bra Ekspertene peker på at små kommuner gjerne har større gebyrer fordi det er dyrere å holde tjenester som vann og avløp.
Men i Dagbladets kåring har de ti billigste kommunene et folketall under 4000.

- Jeg mener dette viser at vi som liten kommune har livets rett, sier ordfører Moe i Modalen.

På Cafe Bjørge i Svelvik sentrum et tonen en annen. Der tas det til orde for å legge ned hele Svelvik kommune.

- Jeg tror Svelvik hadde hatt godt av å slå seg sammen med Drammen, sier Steinar Vigdal (45), mens både Catharina Christensen og innehaver Linda Lund nikker.