GRUSOM SITUASJON. Konflikten i Syria blir stadig mer og mer grusom, «og den vil mest sannsynlig fortsette med det».
Her står flyktninger og venter på å slippe inn i Jordan 26. desember. Foto: REUTERS/MUHAMMAD HAMED/NTB SCANPIX
GRUSOM SITUASJON. Konflikten i Syria blir stadig mer og mer grusom, «og den vil mest sannsynlig fortsette med det». Her står flyktninger og venter på å slippe inn i Jordan 26. desember. Foto: REUTERS/MUHAMMAD HAMED/NTB SCANPIXVis mer

Disse konfliktene vil prege 2013

Et blodig nytt år, spår International Crisis Group.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neste år kan bli et nytt blodig kapittel i menneskehetens historie, ifølge den uavhengige internasjonale organisasjonen International Crisis Group (ICG).

ICG har laget en oversikt over konfliktene som utgjør den største trusselen mot fred og stabilitet i løpet av 2013.

Mørke skyer «Det er ikke mangel på mørke stormskyer over 2013. Igjen vil gamle og nye konfliktområder utgjøre en trussel mot menneskers sikkerhet verden over», skriver ICGs leder Louise Arbour på Foreign Policys nettsider.

Louis Arbour var fra 2004 til 2008 FNs høykommissær for menneskerettigheter og har tidligere blant annet vært sjefsanklager ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia og Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for Rwanda.

Vanskelig å spå Under tittelen «10 konflikter å følge med på i 2013» innrømmer Arbour at det er vanskelig å spå om framtiden: «Det er selvfølgelig alltid en vilkårlighet ved de fleste lister - og denne listen er ikke annerledes. En person vil prioritere konflikter som andre vil se som sekundære», skriver Arbour, som forteller at de har valgt å ikke ta med narkokrigen i Mexico, den økte spenningen i Sørkinahavet, og rakettutskytingen i Nord-Korea, for å nevne noen.

1. Sudan «Borgerkrigen, som blir drevet av at makta og verdiene er konsentrert i hendene til en liten maktelite, fortsette å plage Sudan», skriver Arbour. Nå truer borgerkrigen med å splitte landet ytterligere.

MØRKE SKYER: «Det er ikke mangel på mørke stormskyer over 2013. Igjen vil gamle og nye konfliktområder utgjøre en trussel mot mennesker sikkerhet verden over», skriver ICGs leder Louise Arbour på Foreign Policys nettsider.

Louis Arbour var fra 2004 til 2008 FNs høykommissær for menneskerettigheter og har tidligere blant annet vært sjefsanklager ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia og Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for Rwanda. Foto: REUTERS/FRED ERNST/NTB SCANPIX
MØRKE SKYER: «Det er ikke mangel på mørke stormskyer over 2013. Igjen vil gamle og nye konfliktområder utgjøre en trussel mot mennesker sikkerhet verden over», skriver ICGs leder Louise Arbour på Foreign Policys nettsider. Louis Arbour var fra 2004 til 2008 FNs høykommissær for menneskerettigheter og har tidligere blant annet vært sjefsanklager ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia og Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for Rwanda. Foto: REUTERS/FRED ERNST/NTB SCANPIX Vis mer

Arbour skriver at splittelsen i det regjerende Det nasjonale kongresspartiet (NCP), et voksende folkeopprør, og en stadig forverret økonomi kan få Sudan «til å spore av».

Arbour skriver videre at sivilbefolkningen er de som blir hardest rammet. Regjeringen bruker blant annet massesult som et virkemiddel i konflikten.

Løsningen er, ifølge Arbour, «omfattende». De argumenterer for at alle parter i landet må samles og bli enige om hvordan de kan fordele makt og verdier på en rettferdig måte.

SUDAN: «Borgerkrigen, som blir drevet av at makta og verdiene er konsentrert i hendene til en liten maktelite, fortsetter å plage Sudan», skriver Arbour. Nå truer borgerkrigen med å splitte landet ytterligere. Her feires Sudans president Omar al-Bashir. Foto: REUTERS/MOHAMED NURELDIN ABDALLAH/NTB SCANPIX
SUDAN: «Borgerkrigen, som blir drevet av at makta og verdiene er konsentrert i hendene til en liten maktelite, fortsetter å plage Sudan», skriver Arbour. Nå truer borgerkrigen med å splitte landet ytterligere. Her feires Sudans president Omar al-Bashir. Foto: REUTERS/MOHAMED NURELDIN ABDALLAH/NTB SCANPIX Vis mer

«På lengre sikt er den nåværende situasjonen - uopphørlig krigføring, millioner som har måtte flykte, milliarder brukt på bistand - utålelig for alle parter», skriver Arbour.

2. Tyrkia og PKK Iskaldt vær i fjellmassivene på grensa mellom Tyrkia og Irak har bremset den væpna konflikten mellom Kurdistans Arbeiderparti (PKK) og tyrkiske myndigheter.

«Men forvarslene for våren 2013 ser ikke lyse ut», skriver Arbour. Hun peker på at 870 mennesker har blitt drept i stridigheter siden tyrkiske sikkerhestyrker intensiverte kampen mot PKK i løpet av 2011.

Politiske uroligheter øker også i Tyrkia. Det lovlige kurdiske partiet Fred- og demokratipartiet (BDP) blir stadig mer pro-PKK, ifølge Arbour.

PKK OG TYRKIA: Iskaldt vær i fjellmassivene på grensa mellom Tyrkia og Irak har bremset den væpna konflikten mellom Kurdistans Arbeiderparti (PKK) og tyrkiske myndigheter. Her ser man en kurdisk gutt som viser V-tegnet under en demonstrasjon i den tyrkiske byen Diyarbakir i november. Foto: AFP/NTB SCANPIX
PKK OG TYRKIA: Iskaldt vær i fjellmassivene på grensa mellom Tyrkia og Irak har bremset den væpna konflikten mellom Kurdistans Arbeiderparti (PKK) og tyrkiske myndigheter. Her ser man en kurdisk gutt som viser V-tegnet under en demonstrasjon i den tyrkiske byen Diyarbakir i november. Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer

Tyrkiske myndigheter har også stoppet de hemmelige forhandlingene med PKK som de gjennomførte fra 2005 til 2011 og de har forlatt «den demokratiske åpningen» som skulle sikre Tyrkias mellom 12 til 15 millioner kurdere mer frihet og flere rettigheter.

ICG mener at Tyrkia kan vinne støtte blant kurderne hvis de gjennomfører reformer som vil gi kurderne flere rettigheter. De konkluderer med at dette dessverre «ikke er sannsynlig». Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har blitt stadig hardere i klypa, og i PKK har hardingene stadig fått mer innflytelse.

3. Afghanistan «Plaget av splittelse og korrupsjon er den afghanske regjeringen langt fra klar til å ta over ansvaret for sin egen sikkerhet når Nato-landene trekker seg ut i 2014», skriver Arbour.

President Hamid Karzai har lovet å trekke seg når perioden hans er over i 2014, men Arbour frykter at «han vil prøve, direkte eller indirekte, å beholde makten etter neste valg».

AFGHANISTAN: «Plaget av splittelse og korrupsjon er den afghanske regjeringen langt fra klar til å ta over ansvaret for sin egen sikkerhet når Nato-landene trekker seg ut i 2014», skriver Louis Arbour. Her ser man en afghansk far som kysser sin datter. Foto: AP/ANJA NIEDRINGHAUS/NTB SCANPIX
AFGHANISTAN: «Plaget av splittelse og korrupsjon er den afghanske regjeringen langt fra klar til å ta over ansvaret for sin egen sikkerhet når Nato-landene trekker seg ut i 2014», skriver Louis Arbour. Her ser man en afghansk far som kysser sin datter. Foto: AP/ANJA NIEDRINGHAUS/NTB SCANPIX Vis mer

Arbour understreker viktigheten av å garantere stabiliteten når de utenlandske styrkene trekker seg ut i 2013 og 2014. Hvis ikke «kan det Taliban-ledete opprøret eksplodere».

«Vi er nødt til å beholde håpet, men handlingsrommet blir stadig mindre», skriver Arbour.

4. Pakistan Droneangrepene fortsetter å skape spenninger mellom USA og Pakistan i 2012. Dette vil mest sannsynlig fortsette i 2013. Arbour skriver at Pakistan er nødt til reformere valgsystemet «slik at man forsterker overgangen til demokrati».

Arbour skriver at Pakistans humanitære krise trenger større grad av oppmerksomhet både fra pakistanske myndigheter og verdenssamfunnet.

PAKISTAN: Droneangrepene fortsetter å skape spenninger mellom USA og Pakistan i 2012. Dette vil mest sannsynlig fortsette i 2013. Her ser man et dronefly som letter fra Kandahar i Afghanistan, på vei mot Pakistan. Foto: AP/KIRSTY WIGGELSWORTH/NTB SCANPIX
PAKISTAN: Droneangrepene fortsetter å skape spenninger mellom USA og Pakistan i 2012. Dette vil mest sannsynlig fortsette i 2013. Her ser man et dronefly som letter fra Kandahar i Afghanistan, på vei mot Pakistan. Foto: AP/KIRSTY WIGGELSWORTH/NTB SCANPIX Vis mer

Tre år med ødeleggende flommer truer livet til millioner og hundretusenvis av pakistanere har blitt interne flyktninger på grunn av kampen mellom pakistanske myndigheter og islamistiske opprørere.

5. Sahel: Mali og Nigeria Instabiliteten i Sahel-regionen har økt i løpet av 2012. I Mali har et militærkupp veltet den demokratiske regjeringen, og sepratister, al Qaida-grupper og andre fundementalistiske grupper har tatt over landområder i nord, skriver Arbour.

Neste år vil internasjonale styrker forsøke å igjen ta over kontrollen nord i landet, og man vil starte en politiske prosess for å forsøke å forene landet.

Blant annet har De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Ecowas) og Den afrikanske union (AU) bestemt seg for å sende 3.300 soldater til Mali for å forsøke å gjenerobre områdene som er tatt over av islamister.
 
I tillegg er det store problemer i Nigeria, hvor den radikale islamistiske gruppen Boko Haram er beskyldt for å ha drept flere tusen nord i landet de siste to årene.

6. Den demokratiske republikken Kongo Det store mytteriet til M23-opprørerne, som er tidligere opprørere som ble en del av Kongos militære, og som nå har valgt å bli opprørere igjen, «gir en følelse av deja vu», skriver Arbour.

MALI:  I Mali har et militærkupp veltet den demokratiske regjeringen, og separatister, al Qaida-grupper og andre fundementalistiske grupper har tatt over landområder i nord. Her ser man bevæpnede islamister i byen Gao. Foto: AFP/ISSOUF SANOGO/NTB SCANPIX
MALI: I Mali har et militærkupp veltet den demokratiske regjeringen, og separatister, al Qaida-grupper og andre fundementalistiske grupper har tatt over landområder i nord. Her ser man bevæpnede islamister i byen Gao. Foto: AFP/ISSOUF SANOGO/NTB SCANPIX Vis mer

Opprøret har ført til enorme lidelser for sivilbefolkningen, mange har igjen blitt tvunget til å flykte, og mange blir utsatt for overgrep.

Fredsforhandlinger har foreløpig ført til at M23 har trukket seg ut av byen Goma, men risikoen for «gjentatte opprør og vold er fortsatt stor».

Arbour mener det internasjonale samfunnet må gjøre mer for Kongo, og ikke la landet være så sårbart for grådige og brutale naboer.

7. Kenya På tross av reformer for å forhindre en gjentakelse av volden ved valget i 2007, er potensialet for nye opptøyer stort, ifølge Arbour.

NIGERIA Den radikale islamistiske gruppen Boko Haram er beskyldt for å ha drept flere tusen nord i landet de siste to årene. Her ser man lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau (i midten). Foto: AFP/NTB SCANPIX
NIGERIA Den radikale islamistiske gruppen Boko Haram er beskyldt for å ha drept flere tusen nord i landet de siste to årene. Her ser man lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau (i midten). Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer

«Høy arbeidsledighet blant unge, stor forskjell på fattig og rik, fattigdom, krangel om land og en sikkerhetsreform som har feilet er alle faktorer som forsterker de etniske motsetningene», skriver Arbour.

8. Syria og Libanon Konflikten i Syria blir mer og mer grusom, «og den vil mest sannsynlig fortsette med det».

Vinteren i Syria vil bli hard mens et stadig større antall syrere blir flyktninger i sitt eget land.

«Hele nabolag er jevnet med jorden, de statlige institusjonene forsetter å forvitre, og internasjonal bistand strekker ikke til», skriver Arbour. Hun frykter nå at krigen i Syria vil spre seg til nabolandet Libanon.

9. Sentral-Asia Tadsjikistan får stadig dårligere forhold til naboen Usbekistan, og i Kuhistoni Badakhshon autonome provins blir konflikten mellom separatistene og statsmakten stadig hardere.

KONGO: Det store mytteriet til M23-opprørene, som er tidligere opprørere som ble en del av Kongos militære, og som nå har valgt å bli opprørere igjen, «gir en følelse av deja vu», skriver Arbour.

Opprøret har ført til enorme lidelser for sivilbefolkningen, mange har igjen blitt tvunget til å flykte, og mange blir utsatt for overgrep. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTB SCANPIX
KONGO: Det store mytteriet til M23-opprørene, som er tidligere opprørere som ble en del av Kongos militære, og som nå har valgt å bli opprørere igjen, «gir en følelse av deja vu», skriver Arbour. Opprøret har ført til enorme lidelser for sivilbefolkningen, mange har igjen blitt tvunget til å flykte, og mange blir utsatt for overgrep. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTB SCANPIX Vis mer

I Kirgisistan er det ikke bedre. Der er også etniske motsetninger i ferd med å eksplodere. I Usbekistan er systematiske brudd på menneskerettighetene  og utstrakt bruk av tortur fortsatt normen.

I Kasakhstan opplever man også stadig flere terrorangrep fra islamister.

10. Irak «Mens Syria faller dypere og dypere inn i kaos, slipes knivene mens konfliktlinjene blir tegnet opp i Irak», skriver Arbour. Hun skriver at Iraks statsminister Nouri al-Maliki har valgt å ta side med Iran, Russland og Kina, og «han har nå brent alle bruer til de andre etniske gruppene i landet».

Arbour frykter nå at volden vil eskalere, og at stridighetene mellom de etniske gruppene i landet vil øke.

M23 Fredsforhandlinger har foreløpig ført til at M23 har trukket seg ut av byen Goma, men risikoen for «gjentatte opprør og vold er fortsatt stor». Her ser man en av M23-opprørene. Foto: AFP/PHIL MOORE/NTB SCANPIX
M23 Fredsforhandlinger har foreløpig ført til at M23 har trukket seg ut av byen Goma, men risikoen for «gjentatte opprør og vold er fortsatt stor». Her ser man en av M23-opprørene. Foto: AFP/PHIL MOORE/NTB SCANPIX Vis mer
KENYA: På tross av reformer for å forhindre en gjentakelse av volden ved valget i 2007, er potensialet for nye opptøyer stort. Her fra opptøyene i 2007. Foto: AP/KAREL PRINSLOO/NTB SCANPIX
KENYA: På tross av reformer for å forhindre en gjentakelse av volden ved valget i 2007, er potensialet for nye opptøyer stort. Her fra opptøyene i 2007. Foto: AP/KAREL PRINSLOO/NTB SCANPIX Vis mer
SENTRAL-ASIA: Tadsjikistan får stadig dårligere forhold til naboen Usbekistan, og i Kuhistoni Badakhshon autonome provins blir konflikten mellom separatistene og statsmakten stadig hardere. Bildet er fra Kuhistoni Badakshon i juni da 42 mennesker ble drept. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
SENTRAL-ASIA: Tadsjikistan får stadig dårligere forhold til naboen Usbekistan, og i Kuhistoni Badakhshon autonome provins blir konflikten mellom separatistene og statsmakten stadig hardere. Bildet er fra Kuhistoni Badakshon i juni da 42 mennesker ble drept. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
KUTTER ALLIANSER: Iraks statsminister Nouri al-Maliki har valgt å ta side med Iran, Russland og Kina, og «han har nå brent alle bruer med de andre etniske gruppene i landet». Foto. NTB SCANPIX
KUTTER ALLIANSER: Iraks statsminister Nouri al-Maliki har valgt å ta side med Iran, Russland og Kina, og «han har nå brent alle bruer med de andre etniske gruppene i landet». Foto. NTB SCANPIX Vis mer