Disse korallene er godt nytt for kreftforskningen

- Har stor betydning for all molekylær forskning, sier norsk forsker.

VIKTIG FUNN: Korallene som er funnet utenfor Australias kyst kan vise seg å bli viktig for både kreftforskningen og annen molekylær forskning. Foto: ANYA SALIH og DAVID GENY/AUSTRALIAN DEPT ENVIRONMENT/AFP/Scanpix
VIKTIG FUNN: Korallene som er funnet utenfor Australias kyst kan vise seg å bli viktig for både kreftforskningen og annen molekylær forskning. Foto: ANYA SALIH og DAVID GENY/AUSTRALIAN DEPT ENVIRONMENT/AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Australske forskere har funnet en ansamling koraller, som kan bli nyttige i utviklingen av kreftmedisiner.

De sterkt fluoriserende korallene ble funnet i havet utenfor Lord Howe Island, rundt 600 kilometer utenfor Australias fastland, skriver nyhetsbyrået AFP.

Korallene lyser i rødt, blått, gult og grønt.

- Viktig for kreftforskning Korallene, eller rettere sagt de fluoriserende pigmentene deres, kan nå vise seg å få en viktig rolle i kreftforskningen, mener forsker Anya Salih fra University of Western Sydney.

- Vi bruker disse pigmentene til å lyse opp arbeidet friske celler utfører, og til å studere hva som går galt i kreftceller, sier hun.

Det er genet som produserer det spesielle, fargerike pigmentet i korallen, som festes til et protein i både friske og kreftinfiserte celler. På den måten blir forskerne i stand til å undersøke cellens vekst og forandring ved hjelp av et spesielt mikroskop, som er sensitivt overfor fluoriserende lys.

Salih jobber med forskere fra University of California, og undersøker hvordan kreftceller skiller seg fra normale celler, og hvor effektive kreftmedisiner er.

Lyser opp i cellene Kreftforsker ved Radiumhopsitalet, Kristi Bache, kjenner ikke til oppdagelsen fra Australia, men sier til Dagbladet at denne typen funn kan brukes til bedre å synliggjøre proteiner som forskere jobber med.

- Forskeren kan feste den fluoriserende biten på et protein som hun selv jobber med, slik at det blir lyst opp, sier hun.

Inne i en celle finnes en rekke forskjellige proteiner. Siden korallene som nå er oppdaget finnes i forskjellige farger, kan flere proteiner i en celle overvåkes samtidig ved at det festes forskjellig farget materiale fra korallene til flere forskjellige proteiner inne i cellen som forskeren studerer.

- Forskerne bruker dette for å studere både friske og syke celler, så vi kan sammenlikne for å se hva som er galt i de syke cellene, sier Bache.

- Minner om nobeloppdagelse Teknikken med å lyse opp proteiner inne i cellene er ikke helt ny. Bache mener oppdagelsen kan minne om den Roger Tsien ble tildelt Nobelprisen i kjemi for i 2008.

Tsien oppdaget et fluoriserende protein fra en manet, som kan brukes på samme måte som de australske forskerne håper å kunne bruke korallene på.

- Kanskje kan dette vise seg å være neste generasjon av fluoriserende proteiner, sier Bache.

Hun forteller at det er et generelt problem at proteiner blekner raskt når du utsettes for laserskanning fra de spesielle mikroskopene.

- Slike oppdagelser har stor betydning for all molekylær forskning, uavhengig av hvilken sykdom man studerer, sier Bache.

Ifølge Salih ved det australske universitetet, er det spesielt de røde proteinene fra korallene som er verdifulle. Disse lar forskerne gå lenger inn i vev, mener hun.

- Disse fluoriserende proteinene forandrer celleforskning og biomedisinsk research, sier hun til AFP.

FARGERIKE: Forskere kan feste det fluoriserende genet fra korallene på proteinene de skal undersøke, som dermed blir lyst opp. Foto: ANYA SALIH AND DAVID GENY/AUSTRALIAN DEPT ENVIRONMENT/AFP PHOTO/Scanpix
FARGERIKE: Forskere kan feste det fluoriserende genet fra korallene på proteinene de skal undersøke, som dermed blir lyst opp. Foto: ANYA SALIH AND DAVID GENY/AUSTRALIAN DEPT ENVIRONMENT/AFP PHOTO/Scanpix Vis mer