RIKTIG SOLING: Føflekkreft øker mest blant menn, men det betyr ikke at det er farlig å være i sola, påpeker Stein Kvaløy, forskningsleder ved Oslo universitetssykehus. Du må sole deg riktig, og beskytte huden. Foto: Colourbox
RIKTIG SOLING: Føflekkreft øker mest blant menn, men det betyr ikke at det er farlig å være i sola, påpeker Stein Kvaløy, forskningsleder ved Oslo universitetssykehus. Du må sole deg riktig, og beskytte huden. Foto: ColourboxVis mer

Disse kreftformene øker mest og minst blant nordmenn

Ny rapport fra Kreftregisteret om forekomst i Norge i 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten Cancer in Norway 2012 ble offentliggjort av Kreftregisteret i dag. De har registrert kreftforekomst i Norge siden 1953, og kan derfor si noe om utviklingen de siste 60 åra.

I den nye rapporten finner de at kreftraten har økt med 120 prosent blant menn, og 60 prosent blant kvinner siden midten av 1950-åra og fram til 2012. Samtidig øker antallet som overlever kreft.

I 1950-åra var magekreft blant de vanligste kreftformene blant begge kjønn, men i dag er det den formen som synker mest.

- Det er veldig hyggelig, da det er en ganske ille sykdom, sier Stein Kvaløy, som er forskningsleder ved kreft-, kirurgi- og transplantasjonsklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Livsstilsrelatert I dag er prostatakreft mest utbredt blant menn, mens brystkreft er mest utbredt blant kvinner. Føflekkreft, såkalt malignt melanom, øker mest blant menn, mens lungekreft øker mest blant kvinner.

- Disse er mer eller mindre livsstilskreftformer. Lungekreft er så tett forbundet med røyking som det kan få blitt. Det at denne øker mest blant kvinner kan ha med at kvinner begynte å røyke seinere enn menn, sier han og legger til:

- Disse tallene er jo resultater av røykevaner som har vært, ikke som er i dag. Blant unge er det en stor nedgang blant faste røykere, sammenliknet med for noen tiår siden, påpeker Kvaløy.

Riktig soling Ifølge rapporten er 90 prosent av kvinnene som er diagnostisert med kreft, og 85 prosent av mennene som er diagnostisert med kreft, over 50 år.

- Også føflekkreft er livsstilsrelatert, men det betyr ikke at det er farlig å sole seg. Det betyr at man må sole seg riktig, sier Kvaløy.

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med soling. Lungekreft og føflekkreft hadde nesten ikke forekommet om vi kunne stoppe røyking og overdreven soling, står det i rapporten.