Disse kreftformene øker mest og minst blant nordmenn

Ny rapport fra Kreftregisteret om forekomst i Norge i 2012.

RIKTIG SOLING: Føflekkreft øker mest blant menn, men det betyr ikke at det er farlig å være i sola, påpeker Stein Kvaløy, forskningsleder ved Oslo universitetssykehus. Du må sole deg riktig, og beskytte huden. Foto: Colourbox
RIKTIG SOLING: Føflekkreft øker mest blant menn, men det betyr ikke at det er farlig å være i sola, påpeker Stein Kvaløy, forskningsleder ved Oslo universitetssykehus. Du må sole deg riktig, og beskytte huden. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten Cancer in Norway 2012 ble offentliggjort av Kreftregisteret i dag. De har registrert kreftforekomst i Norge siden 1953, og kan derfor si noe om utviklingen de siste 60 åra.

I den nye rapporten finner de at kreftraten har økt med 120 prosent blant menn, og 60 prosent blant kvinner siden midten av 1950-åra og fram til 2012. Samtidig øker antallet som overlever kreft.

I 1950-åra var magekreft blant de vanligste kreftformene blant begge kjønn, men i dag er det den formen som synker mest.

- Det er veldig hyggelig, da det er en ganske ille sykdom, sier Stein Kvaløy, som er forskningsleder ved kreft-, kirurgi- og transplantasjonsklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Livsstilsrelatert I dag er prostatakreft mest utbredt blant menn, mens brystkreft er mest utbredt blant kvinner. Føflekkreft, såkalt malignt melanom, øker mest blant menn, mens lungekreft øker mest blant kvinner.

- Disse er mer eller mindre livsstilskreftformer. Lungekreft er så tett forbundet med røyking som det kan få blitt. Det at denne øker mest blant kvinner kan ha med at kvinner begynte å røyke seinere enn menn, sier han og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer