Disse kvinnene truer med å stoppe Norge

Lærere, sykepleiere og andre kvinnedominerte yrkesgrupper i offentlig sektor er grundig lei fagre løfter om høyere lønn. Ved det første lønnsoppgjøret i år 2000 krever de et solid løft og truer med storstreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er situasjonen sånn at vi må gripe til virkemidler vi ikke har brukt tidligere for å sikre likelønn i offentlig sektor. At flere forbund går sammen kan være nødvendig, fordi dette er et felles problem for hele den offentlige sektor.

- Vi er veldig utålmodige, og vi kan ikke utelukke en felles streik til våren, sier nestleder i Norsk Kommuneforbund, Gunhild Johansen til Dagbladet.

Målet på 90-tallet var likelønn innen år 2000.

Bred allianse

- Uten kvinnene stopper Norge, Jeg kan love at det er aktuelt at flere forbund går sammen til en «generalstreik» i forbindelse vårens lønnsoppgjør. Både Oddrun Remvik, Tove Stangnes, Gunhild Johansen og jeg er utålmodige damer, sier Helga Hjetland, leder i Norsk Lærerlag.

- Kvinnelønna er en urettferdighet vi ikke kan leve med stort lenger, og vi må ha en bred allianse som kan jobbe for dette, sier Helga Hjetland.

Oddrun Remvik er leder for Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og barnepleiere, mens Tove Stangnes er leder i Helse- og Sosialforbundet.

Også leder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, forventer et skikkelig løft for kvinnelønna til våren.

- Gode allianser er veldig viktig. Nå jobber forbundene internt med strategier foran lønnsoppgjøret, men der er tett kontakt mellom de ulike organisasjonene, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Bente Slaatten.

Vil ha Valla

De kvinnelige fagforeningstoppene mener selvsagt at det er på tide med en kvinne på LO-toppen, men understreker at det gjelder å finne den beste kandidaten. Damene i offentlig sektor er skeptiske til LOs informasjonssjef Ellen Stensrud som kommer fra Fellesforbundet.

- Vi trenger en kvinne i LO-toppen. Gerd Liv Valla har profilert seg i viktige spørsmål for organisasjonen. Det må også Ellen Stensrud gjøre hvis hun skal være kandidat. Så langt vet vi ingenting om hva Ellen Stensrud står for. Vi må snart få en åpen valgkamp så vi får vite hva folk står for, sier Oddrun Remvik.

- En kvinnelig LO-leder er viktig for å fremme de myke verdiene. En kvinnelig leder kan vise at det er mulig å kombinere familieliv med viktige offentlige verv. Gerd Liv Valla er den som er i stand til å føre LO inn i et nytt årtusen og rekruttere nye yrkesgrupper, sier Lilleheie.

Også Gunhild Johansen og Kommuneforbundet ønsker seg Valla.

Hjetland sier det vil være god symboleffekt for LO dersom neste leder blir en kvinne.

- Gerd Liv Valla har vært opptatt av kvinnesak i mange år, men når det gjelder Ellen Stensrud, vet jeg ikke hva hun står for, sier Hjetland.