EUROPA: Flere europeiske land har sett en bekymringsfull økning i smitten de siste dagene. Bilder: Scanpix Vis mer

Disse landene er i faresonen

Flere europeiske land har sett en bekymringsfull økning i smitten de siste dagene. Disse blir etter alt å dømme «røde» etter FHIs vurdering mot slutten av uka.

Publisert
Sist oppdatert

Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) gir unntak fra kravet om innreisekarantene for EU/EØS/Schengen-land dersom landet har færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, mindre enn 5 prosent positive tester de siste 14 dagene, og landet består en helhetsvurdering av smittesituasjonen.

Nå er en rekke av dem i faresonen for å bli farget rødt.

Regjeringen vil fredag beslutte om den skal følge FHIs anbefaling og innføre karantene ved innreise fra blant annet Sveits og Tsjekkia. Karantenereglene vil i så fall gjelde fra klokka 00.00 natt til lørdag.

Sveits, Tsjekkia og Polen

- Nye tall viser at Sveits ligger på 22,9 og Tsjekkia på 26,8 nye covid-19-tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, og trenden går oppover. Derfor varsler vi allerede nå at dersom ikke situasjonen endrer seg, vil FHI anbefale at Sveits og Tsjekkia blir «røde land» og dermed omfattet av innreisekarantene, sa avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, i en pressemelding mandag.

Også i Polen har det de siste to ukene blitt rapportert om et økende antall nye tilfeller. Her ligger tallet på 18,7 tilfeller per 100 000 innbyggere.

«I Polen har andelen positive prøver i uke 29 og 30 vært økende og ligget på mer enn 5 prosent. Det bør vurderes å innføre innreisekarantene for landet dersom andelen positive prøver overskrider 5 prosent i uke 31», slår Folkehelseinstituttet fast.

Østerrike og Nederland

Dagbladet kunne forrige uke skrive at østerrikske helsemyndigheter selv erkjenner at smittespredningen øker i omfang, og at landet kommer til å bryte FHIs grense de kommende dagene hvis ikke situasjonen bedrer seg.

- Tallet på nye infeksjoner med coronaviruset øker moderat igjen, bekreftet det østerrikske folkehelseinstituttet, Gesundheit Österreich GmbH (GÖG), overfor Dagbladet.

Landet har i dag 18,8 smittede per 100 000 innbyggere, ifølge oversikten fra Det europeiske smittevernsenteret (ECDC). GÖG fastslo at de fleste nye tilfellene kunne knyttes til lokale utbrudd.

- En av de siste klyngene som har blitt identifisert, har blitt sporet tilbake til turistbyen St. Wolfgang (i delstaten Oberösterreich, journ.anm.), hvor hovedsakelig hotellansatte i yngre alder er blitt smittet. Det er iverksatt omfattende testing i byen, men myndighetene har foreløpig ikke besluttet å stenge den, sa Katharina Habimana, ansvarlig for politiske forhold ved GÖG, til Dagbladet.

Også smittetallene i Island og Nederland har tatt fart den siste tiden, med henholdsvis 21,3 og 20,3 smittede per 100 000 innbyggere.

- 1329 nye covid-19-tilfeller ble rapportert i Nederland siste uke. Det er 342 flere tilfeller enn uka før, og 795 flere tilfeller enn uka før der igjen. Som i uke 30, var reproduksjonstallet over 1 i uke 31, skriver det nederlandske folkehelseinstituttet, National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), i en e-post til Dagbladet.

RIVM erkjenner at «siden det er lite sannsynlig at alle som har viruset blir testet, er nok smittetallet høyere enn som nevnt her».

- Hva forårsaker spredningen?

- De fleste blir smittet gjennom familie og venner. Det er mange som holder fester og arrangementer, og mange glemmer å holde avstand til hverandre. Personer med milde symptomer burde holde seg hjemme, men de det gjelder etterkommer ikke alltid dette. Vi har sett den største økningen i aldersgruppen 20 til 40 år.

HELT TOMT: Frankrike opplever svært mange døde av coronaviruset. I Paris er gatene helt folketomme. Video: AP. 7. mars 2020 Vis mer

Frankrike

Frankrike har nå et smittetall på 21,7 per 100 000 innbyggere. Helsemyndighetene i landet sa til Dagbladet forrige fredag at de slet med å håndtere smittespredningen, og at de ikke kunne utelukke drastiske grep.

- En ny «lockdown» er siste utvei, og det kan skje, men vi har en lang vei å gå før vi er der. Det vil sannsynligvis bli innført lokale nedstengninger før en nasjonal en, skrev det franske helsedirektoratet, Direction Générale de la Santé (DGS), som er underlagt det franske helsedepartementet, i en e-post til Dagbladet.

Torsdag 23. juli hadde landet et smittetall på 13,2 per 100 000 innbyggere. Taller er dermed opp 8,5.

- Viruset har markant satt sine fotavtrykk i Frankrike de siste ukene. Med mer enn 1000 daglige rapporterte tilfeller og et reproduksjonstall på 1,3 (over 1 siden 1. juli) står vi overfor vanskeligheter i kampen mot å bekjempe det, skrev helsedirektoratet.

Selv om Frankrike ikke er blant landene FHI varsler at de vil vurdere til rødt denne fredagen, har de tidligere uttalt at de følger situasjonen nøye.

- Vi følger nøye med på situasjonen i Frankrike og vil gjøre en vurdering av landet neste uke, sa overlege i Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge, sagt til Dagbladet forrige fredag.

Fra før har Spania og Belgia gått fra «grønt» til «rødt».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer